x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Portret-robot, un asiatic retras

Portret-robot, un asiatic retras

de Anca Aldea    |    18 Apr 2007   •   00:00
Portret-robot, un asiatic retras

Autorităţile americane au anunţat iniţial că autorul atacului este un student chinez, care urma cursurile Universităţii Virginia Tech din luna august. Ulterior au apărut informaţii potrivit cărora criminalul ar fi de origine coreeană, iar experţii nu au întârziat să-i schiţeze portretul psihologic.

Poliţia a anunţat ieri că unul dintre vinovaţii pentru carnagiul de la Universitatea de Tehnologie din Virginia este un student sud-coreean.

CHINEZUL CU CHIPIU MARO. Mai mulţi martori oculari văzuseră în momentul atacului un tânăr asiatic care purta o şapcă de culoare maro şi o jachetă din piele neagră. Iniţial s-a crezut că este vorba despre un student de origine chineză, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Autorul atacului de luni ar fi fost, potrivit cotidianului Chicago Sun-Times, un student chinez în vârstă de 24 de ani, care se afla în SUA din vara lui 2006. Autorităţile de la Beijing au reacţionat imediat la suspiciunile presei, afirmând că nu deţin informaţii referitoare la identitatea tânărului care ar fi fost capabil de acest carnagiu. Potrivit AFP, care citează surse de la Beijing, ministrul chinez de Externe, Li Zhaoxing, a transmis omologului său de la Washington, Condoleezza Rice, o telegramă de condoleanţe.

CHITANŢA. La câteva ore de la apariţia în presă a acestei informaţii, anchetatorii au anunţat că autorul unuia dintre cele două atacuri este Cho Seung-Hui, un student sud-coreean care locuia într-un cămin din campusul universităţii. Potrivit posturilor de televiziune americane ABC şi FoxNews, în rucsacul tânărului de 23 de ani a fost găsită o chitanţă pentru cumpărarea unui pistol Glock, calibrul de nouă milimetri. Informaţia privind identitatea atacatorului a fost confirmată şi de departamentul de poliţie al campusului, care a anunţat că tânărul avea domiciliul în localitatea Centerville din Virginia.

DOUĂ ARME. În clădirea universităţii unde a avut loc cel de-al doilea atac au fost găsite două arme – de calibru nouă milimetri şi, respectiv, 22 de milimetri. Potrivit testelor de laborator date ieri publicităţii, una dintre arme a fost utilizată în ambele atacuri – şi în sălile de curs, şi în dormitoarele studenţilor. "În acest moment, dovezile nu îl identifică clar pe Cho Seung-Hui ca fiind autorul ambelor atacuri", a declarat colonelul W. Steven Flaherty, comandantul poliţiei din statul Virginia. Anchetatorii şi-au petrecut toată noaptea de luni spre marţi adunând informaţii, mărturii şi dovezi şi procesând şi analizând probele din clădirea universităţii. Cadavrele victimelor şi cel al agresorului au fost transportate la Biroul de Medicină Legală din Roanoke, pentru examinare şi identificare, autorităţile locale anunţând ieri că identitatea victimelor va fi dată publicităţii în cel mai scurt timp posibil, ulterior informării familiilor. Tragedia de luni a redeschis în Statele Unite răni vechi, provocate de alte incidente similare care au avut loc de-a lungul timpului, precum şi dezbaterea privind accesul prea facil al tinerilor la armele de foc.

Profilul unui criminal

AFP PHOTO/MEDIAFAX
COREEAN. Cho Seung-Hui a fost identificat drept autorul crimelor
Autorii unor atacuri de tipul celui care a avut loc luni la universitatea Virginia Tech sunt deseori persoane solitare, incapabile să gestioneze un eşec sau o pierdere. Cel puţin aceasta este portretul psihologic pe care experţi citaţi de AFP l-au făcut ieri autorului crimelor, coreeanul Cho Seung-Hui. "Sunt persoane "izolate, retrase şi asociale", afirmă Alan Langlieb, directorul departamentului de psihiatria muncii din cadrul Universităţii John Hopkins. Cât despre mobilul unui atac atât de sângeros şi de neînţeles, expertul american spune că nu există răspunsuri. "Nu se ştie cu exactitate ce anume determină aşa ceva", afirmă Hopkins, invocând complexitatea comportamentului uman. "Uneori este o conduită premeditată, dar cineva se poate trezi într-o dimineaţă decis să facă ravagii în societate", crede americanul John Hopkins.

SCRISOARE EXPLICATIVĂ. Coreeanul Cho Seung-Hui pare să confirme profilul psihologic alcătuit de experţi. Nu se ştie, deocamdată, care a fost resortul care i-a declanşat setea de a ucide, dar autorităţile au intrat în posesia unei scrisori prin care tânărul de 23 de ani a încercat să îşi explice gestul. Potrivit AFP, epistola, destul de lungă, este un adevărat manifest prin care coreeanul înfierează "odraslele de bogătani" şi "destrăbălarea". "Voi m-aţi împins să fac ce am făcut", spune Cho Seung Hui în scrisoarea descoperită de anchetatori în camera lui de cămin. Coreeanul îi atacă şi pe "şarlatani" în documentul lăsat în urma sa. Anchetatorii au mai aflat, de la colegii tânărului, că acesta s-a purtat tare ciudat în zilele dinaintea atacului. şi-a urmărit mai multe colege şi a dat foc unei camere.
  • Irina Cristea

  • ×
    Subiecte în articol: eveniment