Cinci morti, zeci de familii evacuate, sute de case inundate, mii de hectare de teren acoperite de ape. Circulatia rutiera si feroviara ingreunata sau paralizata. Acesta este bilantul precipitatiilor deosebit de abundente cazute in ultimele doua zile in judetul Constanta si in zona Moldovei.
Prapad la malul Marii Negre
Un copil de 9 ani ucis de ape, sute de case inundate, circulatia feroviara intrerupta intre Constanta si statiuni. Acesta e bilantul ploilor torentiale care au cazut sambata pe Litoral.
GALERIE FOTO
CARMEN PLESA
Sfarsit de august la Constanta. Semafoare care au luat-o razna, troleibuze moarte, tramvaie intepenite pe sine, Dacii vechi purtate de suvoaie de apa, autobuze ramase in mijlocul baltilor. Intr-o intersectie, apa a intrat si in zona publicitatii - un pachet de tigari imens zace daramat pe iarba. Si asta e partea linistita a orasului. In cartierele dinspre soseaua care duce la Mangalia, apele au facut dezastru.
ABIA INAINTAM. Apa bate pana spre portierele masinii. Drumul e plin de gropi care nu se vad din cauza ploii. Cartierul Kilometrul 4-5. Masini de pompieri, jandarmi, oameni cu galeti in maini. Scot apa care, in case, pe la unii, a urcat la aproape jumatate de metru. Oamenii ne trag in curtile pline de mal, ca sa ne arate cum i-a lovit necazul. Sunt case ingrijite, sanatoase. In usi - saci de pietris, asezati unul peste altul. Mochetele plutesc. Televizoarele si frigiderele au fost urcate in paturi si pe mese. Nu e curent electric. Oamenii plang si strang apa care le-a distrus cam tot ce au avut prin casa. Galetile merg din mana in mana. "Numai de n-ar mai ploua si in noaptea asta", spune o batrana, punandu-si mana la gura si clatinand a neputinta din cap.
La familia Hancu, toata lumea e cu ligheanele si cu galatile in mana. Oamenii ne arata ca au casa solida, renovata si intarita, ca au si canalizare in curte, dar ca nu le-a folosit la nimic. "Intr-o ora, totul plutea la noi in casa. N-am avut ce sa facem. Doar sa sunam la rude si sa plangem. Dar la noi inca e bine, la vecini le-a cazut tavanul", ne spune doamna Hancu, in timp ce mai scoate din casa un lighean cu apa.
Citește pe Antena3.ro
Gara din Constanta a fost si ea inudata pentru cateva ore, spre disperarea turistilor aflati pe drumuri. Spitalul de Urgenta a ramas, ca si o parte buna a orasului, fara curent electric.
Abia iesim din Constanta. La Agigea, zeci de masini blocate. O nunta intreaga zace pe marginea drumului. Delcourile masinilor au intrat la apa.
Dupa aproape o ora de asteptare, ne miscam. La fiecare vale in care s-a adunat apa, coloana de masini se opreste. Trece cine poate. Sau cine mai poate. Daciile ragusesc si mor una dupa alta.
Dupa alta ora pe care o petrecem in strada, blocati in coloana de masini, hotaram sa ne intoarcem la Constanta. Am facut doua ore, pe un drum pe care masina zbura in jumatate de ora, intr-o dupa-amiaza normala.
BLOCAJ FEROVIAR. La gara din oras, agitatie mare. Turistii asteapta de ore intregi ca sa poata ajunge acasa. Din cauza ploii torentiale, o parte din terasamentul de cale ferata din zona Agigea Nord a cedat, iar calatorii din rapidul Mangalia - Bucuresti au ramas in camp. Garnitura a fost intoarsa pana la prima statie, dupa care calatorii au fost preluati cu masini si dusi la Constanta. Celelalte trenuri care faceau legatura intre statiuni si Constanta au fost suspendate. Mai multe autobuze au preluat din statiuni aproximativ 2.000 de calatori care au fost dusi pana la Constanta. CFR a suplimentat cu doua trenuri cursele spre Bucuresti. De asemenea, un tren special a plecat spre Buzau, pentru a-i transporta pe turistii care plecau de pe Litoral spre zona Moldovei. Chiar si asa, calatorii au ajuns la destinatii cu intarzieri de cate 5-6 ore. Oamenii se plangeau ca nu au fost instiintati in timp de suspendarea trenurilor si ca au pierdut o zi intreaga pentru a ajunge de la Mangalia la Bucuresti, de exemplu.
Abia spre seara apa s-a mai retras de pe soseaua care leaga Constanta de statiuni.
VICTIME SI PAGUBE. Ploaia torentiala a facut o victima in satul constantean Mircea-Voda. Un copil de 9 ani si-a pierdut viata dupa ce a cazut de pe un podet in apele unui parau umflat de ploaie. Baiatul incercase sa-si salveze fratele mai mic, care fusese luat de ape. Un consatean i-a vazut pe copii si s-a aruncat dupa ei. Nu l-a mai putut salva insa decat pe cel mai mic. Cea mai mare cantitate de precipitatii a cazut la Agigea - 230 l/mp, in Techirghiol - 169 l/mp si in municipiul Constanta - 195 de l/mp.
La Techirghiol au fost inundate mai multe case si piata din zona centrala a orasului. La Tuzla, circulatia a fost oprita pentru mai multe ore, din cauza potopului de apa care se revarsa pe sosea, intr-o zona in care canalizarea nu functiona. Nu mai putin de 70 de gospodarii cuprinse in zona dintre drumul national si balta Tuzla au fost inundate. In ajutorul localnicilor au venit jandarmii, pompierii si echipajele de la Protectia Civila.
In Agigea au fost afectate grav 50 de case. Canalul care travesa comuna a fost deversat si apa a intrat in mai multe case. Pentru a remedia situatia, autoritatile au fost nevoite sa deschida stavilarul de pe lacul Agigea.
La Eforie Nord, apa a atins 30 cm pe sosea, in zona Steaua de Mare. Au fost inundate cel putin 50 de gospodarii, iar mai multe hoteluri au ramas fara apa potabila. Circulatia a fost blocata pentru cateva ore.
In comuna Cumpana au fost inundate 15 case, plus anexele. Subsolul cladiriii postului de politie a fost umplut de apa. Energia electrica a fost intrerupta.
In orasul Ovidiu, 15 case au fost afectate de ploaia torentiala. Circulatia s-a desfasurat cu dificultate, iar energia electrica a fost intrerupta pana tarziu in noapte.
La Lumina, paraul Valea Neagra s-a revarsat, ca urmare a distrugerii partiale a unui pod.
In ajutorul persoanelor aflate in dificultate au intervenit 15 autospeciale de la Brigada de Pompieri Dobrogea si sute de jandarmi.
LINISTEA. Ieri-dimineata, soseaua dintre Mangalia si Constanta se uscase. Doar pe alocuri, cateva balti stateau marturie la potopul de sambata. Toate gardurile curtilor de prin satele de pe Litoral sunt pline de covoare. In fata caselor - frigiderele, masinile de spalat si televizoarele distruse de ploaie sau de pana de curent electric. In gradini nu prea mai vezi nimic. Doar cate un bostan aruncat in mal sau o coaja de rosie care iese din mormanul de scoici aduse de apa. Batranele merg aplecat pe ulite. "Pedeapsa de la Dumnezeu, ca s-a facut lumea rea. N-am mai trait de cand sunt sa cada o asa napasta pe noi"...
Pe plaje, ultimii turisti si-au intins prosoapele si se uita speriati spre cerul care mereu se umple de nori.
In Constanta, lucrurile au reintrat in normal. Trenurile sosesc iar dinspre Mangalia. S-a muncit la terasament toata noaptea. Tramvaiele aluneca si ele pe sine. Si portul a iesit de sub ape. Doar pe cateva strazi mai vezi pompieri care scot apa din curti.
In cartierul care ne ingrozise sambata noaptea miroase deja a mititei. "Puterea romanului de a trece peste necazuri", zambeste stramb cineva. Vizavi de o casa unde jandarmii scot apa, o intreaga familie s-a adunat la poarta. Mirosul de mal se amesteca cu cel de mititei si de bere, pe un fond de manele. Au trecut si inundatiile.
NEPLACERI
Circulatia trenurilor catre si dinspre Mangalia a fost reluata ieri, dupa ora pranzului. Primele trenuri au avut intarzieri intre 10 si 20 de minute, deoarece, pe anumite portiuni, terasamentul este inca afectat si trenurile circula cu viteza redusa. Ieri-dimineata, turistii din statiuni care isi cumparasera bilete la tren au fost dusi la Constanta cu autocarele. Circulatia trenurilor de marfa pe rutele Palas - Port Constanta si Palas - Agigea era ieri intrerupta din cauza aluviunilor care acopereau calea ferata.
CU PREMIERUL LA POARTA
Pe cand scoteau apa si spalau ce mai ramasese din covoarele din casa, oamenii din Tuzla si Agigea s-au trezit la poarta cu premierul Adrian Nastase. Matinal si imbracat lejer, prim-ministrul, sosit intr-un microbuz si fara prea mare escorta, l-a bagat la mari emotii pe prefectul de Constanta, Gheorghe Martin. Acesta a uitat pana si functiile celor care il insoteau pe premier. Nastase si ministrul de Interne, Marian Saniuta, trimis inca de ieri la Constanta, si-au ridicat usurel pantalonii si au luat-o pe ulitele pline de aluviuni. Oamenii, daramati de necazul abatut asupra lor cu inudatiile, nu s-au lasat foarte impresionati de functia celor care le-au batut la poarta. L-au tras pe premier in case si i-au aratat ce-au patit. Nastase a strans maini, a incurajat, a dat cateva ordine scurte prefectului, a promis ajutor in materiale de constructii, dar si cate un frigider sau o masina de spalat, dupa care a mers la Prefectura Constanta. Sfatul premierului catre autoritatile locale: terminati repede cu problemele cauzate de inundatii, pentru ca pe Litoral sa mai vina turisti in urmatoarele saptamani.CONTINUARE: A fost potop!