x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Povestea ucigaşului japonezei - un criminal în serie feroce care acţiona ca un animal de pradă

Povestea ucigaşului japonezei - un criminal în serie feroce care acţiona ca un animal de pradă

de Adriana Oprea-Popescu    |    10 Noi 2012   •   03:05
Povestea ucigaşului japonezei - un criminal în serie feroce care acţiona ca un animal de pradă
Sursa foto: rtv.net
„Comisaru” acţiona ca un animal de pradă: îşi vâna victimele pe teritoriul lor şi îşi „marca” apoi teritoriul

Provine dintr-o familie organizată; părinţii lui au fost căsătoriţi şi au avut şase copii. Născut la 31 decembrie 1986 în Bucureşti, Vlad Nicolae a fost al patrulea între fraţi. La 8 ani, o maşină a dat peste el şi a fost grav rănit: medicii au fost nevoiţi să-i scoată splina. În amintirile lui, accidentul a fost motivul pentru care el nu a mers niciodată la şcoală. Spune că părinţii l-au ţinut acasă de frică să nu-l lovească ceilalţi copii... la operaţie. Privat de orice formă de educaţie, Vlad Nicolae a învăţat să trăiască printre oameni şi să facă diferenţa dintre bine şi rău doar de la modelele pe care le avea în familie: părinţii şi fraţii săi mai mari. La doi ani după accident, tatăl lui a decedat. Avea 10 ani, vârsta la care figura parentală devine indispensabilă pentru orice copil; absenţă ei poate duce la dificultăţi în relaţionare, la izolare şi la apariţia unor comportamente deviante. E perioada în care Vlad Nicolae capătă porecla de „Comisaru”, sub care e cunoscut şi astăzi în zonele unde a locuit. Mai întâi Săftica, apoi Baloteşti, acolo unde toată familia trăia într-o garsonieră.
La 13 ani, el începe să meargă la Aeroportul Otopeni, pentru a face rost de bani. Spune că ajuta călătorii la căratul bagajelor şi că acolo s-a lipt de el şi puţină engleză, expresii uzuale în conversaţia cu străinii. La 17 ani, din cauza datoriilor pe care le-a făcut la barbut unul dintre fraţii mai mari, familia a fost nevoită să vândă garsoniera şi să-şi construiască o casă cu trei camere, pe terenul din spatele blocului unde locuiseră. S-au mutat acolo mama şi trei copii de-ai ei: Vlad Nicolae plus alţi doi fraţi care aveau, la rându-le, familii. Când s-au împărţit camerele, el, deşi adolescent, a rămas să locuiască în aceeaşi încăpere cu mama sa, dormind în pat cu aceasta.
Astăzi, el neagă vehement că are vreo problemă de natură sexuală, susţinând că ar fi avut mai multe relaţii, însă s-a demonstrat că acestea nu există decât în declaraţiile lui. Însăşi mama lui avea să declare anchetatorilor că el „nu a trăit în concubinaj cu nicio femeie; nu cred că a avut relaţii sexuale”. În plus, infracţiunile pentru care Vlad Nicolae a fost trimis în judecată au un caracter eminamente sexual, dezvăluind cheia personalităţii acestui criminal în serie.

Întâlnirea cu destinul

Şi-a început seria infracţiunilor violente la 23 de ani. Devreme, având în vedere că specialiştii consideră că vârsta „debutului” pentru criminalii în serie este situată între 25 şi 35 de ani. Violenţa extremă a agresorului demonstrează însă că el trăia, de multă vreme, sub presiunea unor fantasme intense. Toate frustrările acumulate în viaţa reală defulau în imaginaţia care crea scenarii de răzbunare, umilire şi dominare.
Prima lui victimă a fost o femeie total lipsită de apărare. P. Stoica, o bătrână de 75 de ani imobilizată la pat. Locuia singură, într-o casă dărăpănată din Baloteşti. Trei vecine veneau cu rândul la ea, după-amiaza, să o hrănească şi să-i schimbe scutecele de unică folosinţă. Ele au fost cele care şi-au dat seama că, pe timpul nopţii, bătrâna este agresată.
Pentru criminalul în serie, atunci când este gata să comită prima infracţiune, e de ajuns o victimă aflată într-o poziţie vulnerabilă. „În acel moment, criminalul potenţial îşi va întâlni destinul”, susţine Robert Ressler, profiler FBI.
P. Stoica locuia la 100 de metri de locuinţa lui Vlad Nicolae. Căzuse la pat în primăvara lui 2010, lucru de care aflaseră toţi vecinii. Uşa casei ei (o singură încăpere, fără curent electric) era prinsă cu o sârmă. În curtea neîngrijită, bălăriile crescuseră de 2 metri. Furişându-se prin ele, într-o noapte de la sfârşitul lunii mai 2010, Vlad Nicolae a intrat peste femeia imobilizată la pat şi a agresat-o fizic şi sexual, supunând-o la perversiuni. Pentru că bătrâna, înspăimântată de ameninţări, nu l-a reclamat din prima, iar atunci când a făcut-o, poliţiştii au nesocotit plângerea ei, agresiunea a continuat, periodic, vreme de două luni. Vlad Nicolae îşi găsise victima perfectă. Şi „complicii” nesperaţi: poliţiştii care nu se oboseau să-i cerceteze fărădelegile. În august 2010, ca urmare a aprobării dosarului depus la Primăria Baloteşti, P. Stoica a fost mutată într-un centru de îngrijire medicală. Însă violul a cărui victimă a fost a rămas nepedepsit. O vreme, agresorul a aşteptat să vadă dacă i se va cere socoteală. Apoi, depăşind angoasa arestării şi a pedepsei, a prins tupeu şi curaj. Era convins că poate repeta infracţiunea oricând are chef, fără a fi prins.

Lipsa reactivilor

În februarie 2011, Vlad Nicolae a intrat în casă peste N. Lenuţa (76 ani), o altă bătrână din Baloteşti, pe care a violat-o. Victimele fac parte din categoria persoanelor vulnerabile (bătrâne, locuiesc singure), iar agresorul le alegea din proximitatea lui spaţială. Ele locuiau fie în vecinătatea casei lui, fie în zone unde trăiau rudele lui, pe care el le vizita periodic. Nu ataca la întâmplare, cunoştea victima, îi ştia obiceiurile şi avea un plan de acţiune. De la femeia de 76 de ani agresorul a furat 420 de lei şi un telefon mobil. Şi, deşi anchetatorii aveau amprenta lui palmară şi probe genetice, Vlad Nicolae a scăpat neprins şi de această dată.
Peste fix un an, pe 25 februarie 2012, a recidivat. Mult mai violent. Victimă a fost, de această dată, S. Maria (84 ani). Forţând uşa de acces, Vlad Nicolae a intrat în locuinţa acesteia, a violat-o, apoi i-a furat 740 RON şi câteva bijuterii din aur. Şi în acest caz, anchetatorii aveau la dispoziţie probe biologice, însă nu au putut obţine un profil genetic pentru că în aprilie 2012 activitatea Laboratorului de Genetică al Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR era suspendată, din lipsă de reactivi.
Criminalii nu aşteaptă însă ca oamenii politici să se scarpine după banii necesari pentru prinderea lor: după numai 5 zile, Vlad Nicolae avea să lovească din nou.

Lăsat liber

A. Ana avea 85 de ani şi locuia în acelaşi cartier (Bucureştii Noi) cu S. Maria, dar şi cu unchiul lui Vlad Nicolae. În dimineaţa zilei de 1 marie a.c., agresorul a venit la poarta bătrânei, insistând să o ajute să cureţe zăpada din curte. Femeia l-a refuzat. Agresorul a revenit seara, a sărit gardul, a oprit curentul electric de la tabloul aflat pe un perete al casei, apoi a intrat peste bătrână. Pentru că ea încerca să se apere şi să ţipe, i-a băgat în gură un fes de lână (modelul se va repeta la următoarea victimă, căreia agresorul îi va umple gura cu hârtie igienică). Bătrâna a fost agresată sexual şi apoi tâlhărită. Nemulţumit de cei 260 de lei găsiţi în casă, Vlad Nicolae i-a luat bătrânei şi alimentele găsite în frigider. Apoi, ca un paroxism al violenţei sale, a urinat şi a defecat în holul locuinţei victimei, ştergându-se cu o batistă pe care a lăsat-o acolo. Era modul lui de a-şi marca teritoriul, clamându-şi supremaţia şi sexualitatea. Pentru că, repetăm, IGPR nu avea reactivi pentru expertize în primăvara acestui an, nici probele biologice din acest caz nu au putut fi exploatate în timp util.
Ca urmare a agresiunilor suferite, A. Ana a decedat în spital, la 14 aprilie a.c. Legiştii au stabilit că leziunile traumatice suferit s-au produs, printre altele, ca urmare a comprimării toracelui între corpuri/planuri dure. Agresorul a apăsat cu genunchii pe pieptul victimei. Modul de operare era acelaşi ca şi în cazul victimei S. Maria şi avea să se repete şi la victimele următoare.
M. Emilia (64 ani) a fost atacată în noaptea de 28/29 aprilie a.c. şi a scăpat cu viaţă doar pentru că, alertată de câini, ea a ieşit în curte iar, când a fost atacată de agresor, un vecin i-a auzit ţipetele şi i-a sărit în ajutor. Vlad Nicolae, care a apucat să fure un telefon mobil, a fugit. În câteva zile, poliţiştii au reuşit să strângă probe împotriva lui, însă procurorul de caz, la 3 mai a.c., le-a respins propunerea de arestare preventivă. Intrat în colimatorul poliţiei, Vlad Nicolae a stat două luni liniştit. Prea mult şi prea frustrant pentru el. În noaptea de 5/6 august a.c., a ieşit din nou la vânătoare.

Mascarea crimei

S. Tudora (74 ani) locuia într-un bloc aflat la 185 de metri de casa lui. A pândit momentul când se putea strecura neobservat în imobil, a profitat de faptul că victima lăsase descuiată uşa de la intrarea în casă şi a intrat peste ea, agresând-o fizic şi sexual. Din cauza comprimării toracelui, femeia a decedat. Criminalul a încercat să însceneze un accident casnic, deschizând gazele la bucătărie. Înainte de a părăsi locuinţa, şi-a făcut nevoile în baie, ştergându-se apoi cu cămaşa de noapte de victimei.
Legiştii au constatat că în timpul agresiunii sexuale victima fusese muşcată în zona umărului stâng (tiparul comportamental va fi repetat la următoarea victimă). La fiecare nouă agresiune pe care o comite, criminalul în serie are nevoie de un element nou, de un plus de violenţă. Fantasmele deja împlinite în realitate nu-l mai satisfac. Şi dacă, îşi spune el, ar începe să-şi vâneze victimele pe un teritoriu neutru? Şi dacă ele ar fi mai tinere?

Moartea tinerei studente

Pe M. Yurika (20 ani), o studentă venită din Japonia să predea elevilor români, Nicolae Vlad a acostat-o, în seara zilei de 15 august a.c., din Aeroportul Otopeni. I-a promis că o va ajuta să ajungă la Gara de Nord. La început, tânara n-a acceptat, însă el a devenit insistent. Având un presentiment, fata a sunat un membru al AIESEC din Craiova, unde ea trebuia să ajungă, întrebându-l dacă circulă autobuze spre gară. „Taximetriştii nu sunt prietenoşi”, a adaugat ea. Era 21:00, oră la care circula încă linia expres 780, cu care fata ar fi ajuns în siguranţă la Gara de Nord. Însă interlocutorul, aflat în provincie, nu ştia asta, aşa că i-a recomandat să ia taxiul. E incredibil cum viaţa unui om poate depinde de o singură informaţie! Yurika i-a ascultat sfatul şi a plecat cu Vlad Nicolae, care, în timpul acelei discuţii, aştepta lângă ea. Mai departe, povestea e deja ştiută: fata a fost dusă în pădure, violată, tâlhărită şi ucisă. Şi-a plătit singură cursa spre locul morţii: 50 de lei, pentru 2180 de metri. Deşi moral e vinovat, taximetristul nu poate fi tras la răspundere: spune că nu ştia şi nici n-a bănuit ceva. Că Vlad Nicolae i-a spus că o duce „la o femeie”. Că, neştiind engleză, n-a înţeles nimic din conversaţia celor doi.
Yurika a murit pentru că agresorul s-a urcat cu genunchii pe pieptul ei şi apoi a strâns-o de gât. Legiştii au descoperit trei urme de muşcături: deasupra sânului stâng, pe umărul şi la încheietura mâinii stângi. Cadavrul fetei a fost găsit, întâmplător, în după amiaza zilei de 17 august. Criminalul îl acoperise cu frunze.
Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului General care au reuşit, în colaborare cu cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR şi beneficiind de sprijinul SRI, să facă legătura între toate aceste cazuri. Şase infracţinui extrem de grave care se întind pe perioada a doi ani. Prin actul de acuzare întocmit de procurorul Ioan Amariei, Vlad Nicolae, reţinut la data de 18 august a.c., a fost trimis în judecată. Nu şi-a recunoscut faptele, iar din 19 august a refuzat să mai dea vreo declaraţie organelor de urmărire penală în legătură cu faptele de care este învinuit. Un criminal în serie feroce, care a profitat de indolenţa anchetatorilor, scăpându-le printre degete, de mai multe ori. Cum vor plăti ei pentru greşelile făcute?

Instabil, impusiv şi agresiv

Raportul medico-legal de expertiză psihiatrică a stabilit în cazul lui Vlad Nicolae următoarele trăsături psihice relevante: „afectivitate – instabil, impulsiv; toleranţă scăzută la frustrare; comportament antisocial repetitiv; potenţial cognitiv situat la limita intelectului inferior prin ne-instrucţie; ostilitate; rezistenţă la auto-revelare; imaturitate şi instabilitate psiho-emoţională; impulsivitate; agresivitate şi activitate de tip infantil; libertatea de a-şi descărca pulsiunile prin «acting-out», control afectiv slab; explozii periodice de agresivitate; eul dresajului iraţional, care aderă la real sub constrângerea forţelor exterioare; preocuparea de a manipula şi domina obiectele din mediu; acţionează, de regulă, fără scrupule în atingerea scopurilor; comportament antisocial”. În concluziile raportului se stabileşte diagnosticul de tulburare de personalitate de tip antisocial.

VA URMA: Somnul anchetatorilor naşte întotdeauna monştri

Ucigaşul studentei japoneze ucise lângă Otopeni, trimis în judecată alături de un ofiţer de poliţie judiciară

IATĂ DOVEZILE! Viaţa studentei japoneze, pierdută pe mâna oamenilor legii din România! EXCLUSIV

VIDEO EXCLUSIV. În casă cu ucigaşul studentei japoneze. „La 3 dimineaţa, m-am întors în pat să mă învelesc şi am dat de mâna lui”

×