x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Predicatorul sfarsitului

Predicatorul sfarsitului

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - RAZBOINICII

Ossama Ben Laden. Un nume cu rezonanta. Un tip cult, politicos cu apropiatii sai. Nedespartit de hainele sale lungi si arma sa de incredere. Devenit inamicul numarul 1 al Americii, dupa ce, in timpul razboiului din Afganistan, in anii ’80, a fost considerat "un partener de incredere" al Agentiei de Contrainformatii (CIA) din SUA, Ossama Ben Laden este astazi cel mai cautat om de pe planeta. Incercarile disperate ale americanilor de a-l captura pe cel banuit ca a ordonat, cu sange rece, atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, nu au dat insa nici un rezultat.

Povestea acestui om, numit de presa proamericana "un monstru cu fata umana", incepe in 1957, cand s-a nascut in Arabia Saudita. Ossama este cel de-al 17-lea fiu al unei femei din Siria sau Palestina si al unui instarit om de afaceri yemenit, Muhammad Awad Ben Laden, care a avut patru sotii si 52 de copii.

CRESCUT FARA TATA. La numai 10 ani, micutul Ossama, un copil subtirel si inaltut, si-a pierdut tatal intr-un tragic accident de elicopter. Tragedia i-a sfasiat sufletul. El si cei 51 de frati ai sai au ramas singuri, fara sprijinul tatalui, un barbat hotarat si respectat de Casa Regala saudita.

Dintr-o data, Ossama s-a vazut mostenitorul unui imperiu in domeniul constructiilor, cu o cifra de afa-ceri uimitoare si care era implicata in reconstructia moscheelor din Mecca si Medina. La varsta de 17 ani, Ossama s-a casatorit cu o verisoara de origine siriana. Cunoscand deliciile casniciei inca de tanar - la musulmani se practica mariajul la varste relativ fragede - , Ben Laden nu a renuntat niciodata la visul de a cunoaste tot mai mult. A urmat, asadar, cursurile Universitatii Regele Abdul Aziz din Jidda, in Arabia Saudita, unde s-a apropiat de profesorul palestinian Abdullah Azzam, care a jucat un important rol in renasterea religiozitatii islamice.

RAZBOINIC. La varsta de 22 de ani, in 1979, tanarul Ben Laden a plecat in Afganistan pentru a se alatura rezistentei impotriva rusilor. Presa de peste Ocean care a reusit sa puna mana pe biografia "clasificata" a lui Ben Laden, schitata de CIA, sustine ca miliardarul cu titlu de seic a parasit Arabia Saudita pentru a lupta, intre 1979 si 1989, impotriva sovieticilor, in Afganistan. Aici, el a pus bazele unei organizatii militante - Maktab al-Khidamar (MAK) - care obtinea ajutoare financiare, armament si logistica din afara Afganistanului. In mod regretabil, CIA omite, in biografia lui Ossama, un amanunt important: faptul ca MAK era ajutata de serviciile secrete pakistaneze folosite de CIA pentru a contracara intentiile Moscovei de ocupare a Afganistanului, scrie jurnalistul american Micheal Moran. Pe de alta parte, analistul Hazhir Teimourian, expert in problemele Orientului Mijlociu, opina, la un moment dat, ca Ben Laden a fost chiar antrenat de agentii CIA, in contextul razboiului din Afganistan, in teh-nici de securitate.

CREDINCIOS. Dar nu el a fost omul care i-a condus pe talibanii afgani in razboiul cu Rusia, razboiul la care americanii au contribuit cu arme, bani si sfaturi de lupta pentru mujahedini. Cei care s-au ridicat impotriva sovieticilor erau de nationalitate afgana, erau "arabi afgani", asa cum le-a ramas numele. Ben Laden nu facea decat sa le furnizeze bani. Asa s-ar putea explica faptul ca, in octombrie 2001, cand SUA au atacat Afganistanul, fortele americane au gasit pe trupurile neinsufletite ale luptatorilor talibani fotografii cu imaginea seicului si versete din Coran, cartea sfanta a musulmanilor, din care miliardarul saudit obisnuieste sa citeze in toate declaratiile sale publice.

"UN AMATOR, UN COPIL DE BANI GATA". Nu este un secret nici faptul ca Ben Laden si un grup militanti islamici din Egipt, Pakistan, Liban, Siria si teritoriile palestiniene au devenit parteneri "de incredere" ai CIA in razboiul cu URSS. In 1988, Ben Laden a desfiintat MAK si a pus bazele retelei Al-Qaeda, devenita de notorietate in zilele noastre.

Dupa retragerea sovieticilor din Afganistan, "arabii afgani" si-au intors armele impotriva Americii si a aliatilor ei din Orientul Mijlociu. Pana la sfarsitul razboiului din Afganistan, in 1989, CIA l-a considerat pe Ben Laden "un amator, un fiu de bogatas saudit dus la lupta pe alte meleaguri si primit calduros inapoi in Arabia Saudita". In 1990, dupa primul razboi din Golf si invadarea Kuweitului de catre irakieni, Guvernul de la Riyadh a permis trupelor americane sa stationeze in Arabia Saudita. Ben Laden, care se afla, din 1989, in patria-mama, nu a fost de acord cu politica Riyadhului, doi ani mai tarziu fiind izgonit de propria familie, din cauza "activitatilor derulate impotriva regimului de la Riyadh". S-a refugiat in Sudan, unde si-a atras, intr-o prima faza, simpatia autoritatilor si, deopotriva, a poporului sudanez. Aici a investit importante sume de bani in construirea de scoli, spitale, sosele. Intre timp, Arabia Saudita i-a revocat cetatenia, iar familia sa l-a dezmostenit.

SUSPECT. In 1993, o bomba a explodat la World Trade Center (WTC) din New York. Sase persoane si-au pierdut viata si cateva sute au fost ranite. In acelasi an, 18 militari americani, membri ai unei misiuni umanitare in Somalia, au fost ucisi intr-o ambuscada la Mogadishu. Dupa ce Washingtonul a decis retragerea fortelor militare din Somalia, Ben Laden a criticat lasitatea Americii, numindu-i pe liderii sai "tigrii de hartie". A mai urmat un atac terorist, in capitala saudita, unde cinci americani si doi indieni si-au pierdut viata.

A PORNIT LA JIHAD. Acuzatiile publice formulate impotriva Seicului, coroborate cu insistentele SUA si ale Arabiei Saudite, au determinat autoritatile sudaneze de la Khartoum sa il expulzeze pe Ben Laden. Impreuna cu cei zece copii si cele trei sotii ale sale, seicul s-a retras in Afganistan, unde a declansat Jihadul, razboiul sfant, impotriva fortelor americane. Au urmat atentatele de la Turnurile Khobar din Arabia Saudita, unde 19 militari americani au fost ucisi. In acelasi an, 1996, SUA l-au inculpat pe Ben Laden pentru antrenarea teroristilor care au actionat la WTC in 1993 si pentru atacul din Somalia.

In 1998, Ben Laden i-a incitat, din nou, pe musulmani la uciderea cetatenilor americani - militari si civili. In vara aceluiasi an, doua bombe au explodat in imediata vecinatate a ambasadelor SUA din Nairobi, in Kenya, si din Dar es Salaam, in Tanzania. Atacurile s-au soldat cu moartea a 224 de persoane. Presedintele american de la acea vreme, Bill Clinton, a ordonat o ofensiva cu rachete de croaziera impotriva taberelor de antrenament ale teroristilor din Afganistan si din Sudan. In toamna lui ’98, SUA l-au acuzat pe Ben Laden pentru atacurile de la misiunile diplomatice americane din Africa.

SOCRU MARE. Trei ani mai tarziu, in primavara lui 2001, Ben Laden a aparut in public la nunta unuia dintre fiii sai. Ceremonia s-a desfasurat la Kandahar, in Afganistan, unde se afla fief-ul liderului spiritual al talibanilor, Mollahul Omar.

ATACUL DE LA WTC. Au urmat, in septembrie, tragicele atentate de la WTC si Pentagon, soldate cu moartea a 2.749 de persoane. Din nou, SUA l-au acuzat pe Ben Laden ca a ordonat si organizat atacurile, motiv pentru care noua administratie de la Washington, cea a republicanului George W. Bush, a lansat, in octombrie 2001, razboiul cu Afganistanul, unde se ascundea, asa cum credeau americanii, Seicul Ben Laden. Americanii au reusit sa-i dezbine si sa-i cucereasca pe talibani, dar au esuat lamentabil in capturarea inamicului numarul 1 al SUA.

MODEL MEDIATIC. Desi pana in vara lui 2002 Ben Laden a evitat sa apara in public si sa-si deconspire, prin urmare, locatia, presa internationala a reusit sa mentina atentia publicului asupra personalitatii controversate si de notorietate a teroristului miliardar, omul cu mai multe fete decat oricare alt militant din lume. In anul care a urmat, 2003, declaratiile belicoase ale liderului Al-Qaeda s-au inmultit "ca ciupercile dupa ploaie". Ben Laden si adeptii sai au lansat o serie de alte atacuri antioccidentale, sub semnul "Jihadului binecuvantat si recunoscator".

"PROFETUL" REVOLUTIEI. Anul 2003 a fost decisiv si pentru analistii internationali. De comun acord ei au declarat ca reteaua Al-Qaeda a devenit o miscare sociala de amploare, in care Ben Laden si-a castigat renumele de "profet al militantilor antioccidentali". Pe capul lui au fost puse cel putin 25 de milioane de dolari, dar nimeni nu s-a aratat dispus sa inhate banii si sa-l deconspire pe cel care a pornit o "revolutie a eliberarii de sub legea occidentala".

Seicul nu a renuntat niciodata in a-si declara, public, intentiile de distrugere a colonialistilor americani si a aliatilor acestora. Intr-o inregistrare audio, in ianuarie 2004, Ben Laden respingea dur "ocupatia americana a Irakului", care reprezinta "inceputul ocupatiei americane a statelor din Golful Persic pentru a controla resursele de petrol de aici". (Anca Aldea)

"Nu ne pasa ce gandesc americanii! Vrem numai sa-i servim lui Allah (...) Suntem siguri ca ii vom invinge pe americani si pe evrei, asa cum a promis mesagerul lui Allah " - Ossama ben Laden, 1998

GANDESTE, PLANUIESTE SI APOI ACTIONEAZA

"O parte din stralucirea mintii teroristului Ossama ben Laden se afla in rabdarea acestuia. El nu reactioneaza niciodata spontan. El se gandeste, planuieste si abia apoi actioneaza. El ii antreneaza pe altii care au aceleasi credinte, aceleasi judecati de va-loare si acelasi Dumnezeu cu ale teroristului nostru. El nu va arunca niciodata in aer scoala de la coltul strazii". - Kevin Hogan, analist american

"Dupa binecuvantatele atacuri teroriste de la 11 septembrie impotriva ateismului mondial si a liderului sau, America, si dupa temuta cruciada impotriva Islamului, e de datoria noastra sa ne reevaluam succesele. - Ossama ben Laden, 2001

BEN LADEN II IMPRESIONEAZA PE TINERII MUSULMANI

Nu toti musulmanii impartasesc convingerile lui Ben Laden referitoare la anihilarea necredinciosilor si la distrugerea coalitiei americane. Nu toti musulmanii aproba violenta adoptata de Ben Laden si Al-Qaeda. Cuvintele si convingerile lui au insa rezonanta in mintile tinerilor musulmani prinsi la mijloc intre educatia primita si materialismul lumii de astazi.

CHEF INAINTE DE ATENTATE

Dupa atentatele de la 11 septembrie, cand Washingtonul a aratat cu degetul inspre reteaua Al-Qaeda a lui Ben Laden, presa internationala a descoperit ca cei 19 teroristi au petrecut, nu gluma, cu vodca, jocuri de noroc si femei, inainte de declansarea operatiunii.

AMERICANII SE JURA CA AU DISTRUS AL-QAEDA

La trei ani de la declansarea vanatorii lui Ben Laden americanii declara, din cand in cand, ca se apropie de ascunzatoarea sa. Recent, secretarul de stat american Colin Powell ne-a asigurat ca Ben Laden este in viata si ca Al-Qaeda a fost dezmembrata.

"FIECARE STAT TREBUIE SA RECURGA LA TERORISM"

Ben Laden declara, in 1998, ca terorismul "poate fi laudat sau condamnat". "Fiecare stat si fiecare civilizatie si cultura trebuie sa recurga la terorism sub anumite circumstante in scopul de a aboli tirania si coruptia", era opinia liderului Al-Qaeda.

MULTE SOTII, LIBIDOU ZERO

Desi se spune ca are trei sau chiar patru sotii si cel putin zece copii, dorinta sexuala a lui Ben Laden este, potrivit analistului american Kevin Hogan, irelevanta. Ceea ce primeaza insa este "dorinta de a-si gasi statutul". Contrar aspectului sau fizic, Ben Laden incearca sa se impuna prin limbaj si prin desele invocari ale lui Allah.

PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

Ce este in mintea teroristului

Aceasta este lumea lor

Ochiul dracului tine iadul pe pamant

Predicatorul sfarsitului

Ucenicii groazei

Lovituri de gratie

Cel de-al patrulea Razboi Mondial

Alerta globala

Romani la razboi

Pentru ei primul glont tras e viata

Troc de partid cu Fratii musulmani

Descoperiti in calea terorii
×