x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prelungirea mandatelor interimare la TVR și la Radio prin OUG, sfidarea lui Cîțu la adresa Parlamentului

Prelungirea mandatelor interimare la TVR și la Radio prin OUG, sfidarea lui Cîțu la adresa Parlamentului

de Ion Alexandru    |    23 Aug 2021   •   07:05
Prelungirea mandatelor interimare la TVR și la Radio prin OUG, sfidarea lui Cîțu la adresa Parlamentului

Încă o modificare făcută de Florin Cîțu, cu nici o lună înainte de congresul PNL din 25 septembrie. La finalul săptămânii trecute, Executivul a emis o Ordonanță de Urgență, prin care a modificat Legea de organizare și funcționare a Televiziunii Române și a Radioului Public, cu scopul de a prelungi mandatele interimare ale Ramonei Săseanu și Liviu Popescu la conducerea celor două instituții. Asta, în condițiile în care, în luna iunie, numirile celor doi au fost declarate neconstituționale. Consiliul Legislativ atrage atenția că o astfel de ordonanță de urgență intră în vigoare doar după notificarea Parlamentului, în regim de urgență, Parlament care, însă, se află în vacanță până pe data de 1 septembrie.

 

Guvernul Cîțu a adoptat, joi, 19 august, Ordonanța de Urgență nr. 89/2021, pentru completarea articolului 46 din Legea 41/1994, privind organizarea și funcționarea Societății Române de Televiziune și a Societății Române de Radiodifuziune, invocând necesitatea deoarece plenul celor două Camere ale Parlamentului nu a putut întruni cvorumul prevăzut de lege pentru numirea celor doi directori, ale căror interimate erau deja de 60 de zile. „Întrucât legea nu reglementează situația în care, la încetarea mandatului de 60 de zile al directorului interimar, nu sunt legiferate demersurile necesare pentru numirea conducerilor SRTV și SRR pentru o nouă perioadă”, se arată în documentul citat.

Potrivit actului normativ adoptat, articolul 46 al legii în cauză se completează cu un nou alineat, numerotat 10, conform căruia, în cazul în care desemnarea conducerii Societății Române de Televiziune, respectiv a Societății Române de Radiodifuziune nu este realizată până la data la care mandatele directorului general interimar numit în condițiile alineatului 8 încetează, ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanței parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungește de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de Administrație, fără a depăși cu mai mult de 30 de zile prima zi lucrătoare a Parlamentului.

 

Trebuie convocat Legislativul

 

Cu alte cuvinte, Cîțu a prelungit, din pix, mandatele Ramonei Săseanu și Liviu Popescu. Actul normativ a ajuns și pe masa Consiliului Legislativ, care a atras atenția asupra mai multor aspecte. În primul rând, se arată că, potrivit articolului 115, alineat 5, din Constituție, ordonanțele de urgență intră în vigoare numai după depunerea spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată. Cameră care, dacă nu se află în sesiune, se convoacă obligatoriu în termen  de cinci zile de la depunere sau, după caz, de la trimiterea Ordonanței în Parlament.

Consiliul Legislativ, în avizul emis vineri, 20 august, recomandă Guvernului ca, în acord cu jurisprudența Curții Constituționale, preambulului ordonanței de urgență să fie completat în sensul menționării elementelor care conturează existența situației extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată.

De altfel, există o Decizie a Curții Constituționale, nr. 1008 din anul 2009, în care se arată că „pentru emiterea unei ordonanțe de urgență, este necesară existența unei stări de fapt obiective, cuantificabile, independente de voința Guvernului, care pune în pericol un interes public”.

 

CASETA + FOTO TURNUL TVR

Mișcare cu iz electoral intern, înaintea alegerilor din PNL

 

Reamintin că, în data de 17 iunie 2021, Curtea Constituțională a admis sesizările formulate de PSD și a constatat neconstituționalitatea celor două Hotărâri ale Parlamentului României prin care au fost făcute numirile la conducerile interimare ale Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune. 

La Televiziunea Română, încă din cursul lunii mai, în funcția de director general a fost susținută Ramona Săseanu, cu sprijin direct al lui Nicolae Giugea, care, la rândul său, este un apropiat al președintelui în exercițiu al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, liderul Camerei Deputaților. Celălalt director interimar respins, prin decizia CCR, Liviu Popescu, a fost susținut de USR-PLUS. Din această perspectivă, este mai mult decât interesantă mișcarea făcută de Florin Cîțu, în contextul luptei interne din interiorul partidului, să prelungească mandatele celor doi fără o decizie a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. 

La două zile după această decizie, un angajat al TVR și-a pierdut viața, după ce s-a aruncat de pe clădirea turn a instituției. Acesta lucra ca șofer și avea 53 de ani. Ramona Săseanu a scris, în legătură cu acest tragic eveniment, pe contul său de socializare, că „trecem prea repede unii pe lângă ceilalți prin curtea sau pe coridoarele televiziunii. Prea puțini suntem interesați de dramele celui de lângă noi. Au fost atâtea conduceri care au ales să neglijeze angajații televiziunii române încât s-a ajuns la situația în care cel care ne este alături, cameraman, șofer, reporter sau altceva să nu mai fie perceput ca un om cu problemele și dramele lui personale. Atâția ani în care ni s-a furat dreptul de a munci și de a fi răsplătiți corespunzător pentru munca noastră au dus la această situație în care familia TVR a devenit o himera. Rămas bun George, iartă-ne că nu am știut la timp cum să te ajutăm”.

×
Subiecte în articol: mandate interimare tvr radio