x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa rusa : Elena Ceausescu − fictiune si realitate

Presa rusa : Elena Ceausescu − fictiune si realitate

de Ovidiu Ciutescu    |    Corina Andriuta    |    22 Dec 2006   •   00:00
Presa rusa : Elena Ceausescu − fictiune si realitate
DEZVALUIRI/ Presa rusa este convinsa ca sotia fostului dictator Nicolae Ceausescu a fost femeia perfecta
In urma cu 17 ani isi traia ultimele zile in fata zidului unui WC, murind secerata de gloantele plutonului de executie. Anii au trecut, epoca comunismului a ramas doar o amintire urata si dureroasa pentru majoritatea romanilor, dar ecourile legate de viata si abnegatiile familiei Ceausescu raman subiecte inca viu discutate.

In numarul de la 21 decembrie cotidianul rusesc Super styll face o ampla radiografie a fostei tovarase nr. 1 a Romaniei. In opinia autorului, Elena Ceausescu reprezinta "povestea unei tarancute naive, o Cenusareasa, care a putut sa se preschimbe intr-o imparateasa inteligenta, dura, conducand excelent o tara alaturi de sotul ei" (http://www.superstyle.ru).

Elena Ceausescu, "om de stiinta si savant de renume mondial" pana in decembrie 1989, a ascuns in spatele ei povesti care au facut si vor face multa vreme de aici incolo valva. Dura, semianalfabeta, parvenita in lumea cercetatorilor chimisti, fosta sotie a lui Nicolae Ceausescu isi ascundea defectele in spatele unei perdele formate din oameni care munceau enorm pentru ca lucrarile ce le semna sa o impuna in elita cercetatorilor. "Elena Petrescu a fost o copila simpla, dintr-o familie de tarani valahi. Inca de mica a avut probleme cu invatatura. Asimila greu materia si uita foarte repede. Abia la 14 ani reuseste sa termine patru clase primare!" - scrie Super styll in debutul povestii. Pentru rusi, Elena a avut doua mari calitati: vointa si... frumusete! "De aceea, atunci cand se nimerea isa participe la conferinte stiintifice, se straduia sa-si aleaga temele de discurs pe motive politice, de teama ca falsa cercetatoare sa nu fie descoperita."

MISS PCR. Dupa mai multe tentative de a-si castiga existenta muncind in Bucuresti in ateliere de croitorie sau in alte domenii ca muncitor necalificat, la 18 ani intra in politica, devenind membru al Partidului Comunist clandestin din Romania. Conform Super styll, "Elena Petrescu a mizat pe frumusetea sa, razbind foarte usor spre varful acestei grupari politice. In 1936 comunistii au desemnat-o Miss PCR la sarbatorile de la 1 mai, moment in care o cunoaste si se indragosteste de ea tanarul comunist-stalinist Nicolae Ceausescu. Elena, care avea succes la barbati, a vazut in Nicolae o reala rampa de lansare. Astfel s-a agatat de el puternic, iar dupa un timp cei doi s-au casatorit".

FOBIA VARSTEI. Cotidianul rus se opreste destul de mult asupra fobiei pe care viitoarea prima tovarasa a PCR o avea, fobie legata de ascunderea varstei reale. "Profitand de faptul ca trei ani a stat singura, fara Nicolae, arestat pentru activitatea comunista, domnisoara Petrescu si-a falsificat certificatul de nastere. Avea obsesia de a deveni mai tanara decat iubitul ei. Astfel si-a sters din acte trei ani din viata!" Copiii clanului Ceausescu reprezinta un alt capitol abordat in articol. Astfel, Super styll sustine ca "Valentin a fost adoptat. El era un baietel din actuala Republica Moldova, ramas orfan in timpul razboiului. Adoptia a fost parte integranta din viziunile ideologice pe care cei doi soti le aveau".

VIATA CA UN FILM. Radiografia la care este supusa Elena Ceausescu se incheie in 1989, in fata plutonului de executie. Pentru ziaristii rusi, motivul pentru care dictatorul si sotia sa au murit in urma cu 17 ani tine strict de bataia de joc la care era supus poporul roman: "La finele anilor ’70, economia tarii era critica, iar produsele alimentare se vindeau pe cartela. Ceausescu isi fixase obiectivul de a achita toate datoriile externe ale Romaniei. Astfel populatia a inceput sa traiasca in conditii grele. Nu insa si Elena Ceausescu. Ei ii placea viata buna, avea slabiciuni la pietre pretioase, blanuri, masini scumpe si palate. Palate aveau destule: 21 in apropierea Bucurestiului, 40 de vile prezidentiale prin toata tara, 28 «casute» de vanatoare. Luxul in care traia familia Ceausescu era fantastic. Este suficient sa amintim ca labradorul lor statea intr-o vila a lui si ca mancarea zilnica ii era adusa zilnic prin curierat din Marea Britanie, iar seara era adus la stapan intr-o limuzina escortata de motociclisti."

×
Subiecte în articol: special ceausescu elena