x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa straina - Democratia functioneaza in Romania

Presa straina - Democratia functioneaza in Romania

14 Dec 2004   •   00:00

Deznodamantul alegerilor prezidentiale a fost analizat ieri si de presa straina.

CARMEN VINTILA

Deznodamantul alegerilor prezidentiale a fost analizat ieri si de presa straina. Astfel, ziarul britanic The Times noteaza ca rezultatul alegerilor din Romania va avea o mica influenta asupra sperantelor Romaniei de a adera la Uniunea Europeana, vestea buna fiind ca noul presedinte va fi la fel de constiincios in privinta aderarii ca si rivalul sau. "Dar problemele Romaniei raman enorme, iar puterea politica de a le depasi este privita cu suspiciune", avertizeaza ziarul, apreciind ca aceasta este "marea temere" si adaugand ca atat invingatorul, Traian Basescu, cat si invinsul, Adrian Nastase, sunt uniti in inflacararea de a vedea Romania aderand la UE cat mai curand.

VICTORIE-SURPRIZA. Times apreciaza ca victoria-surpriza a lui Basescu nu va produce modificari majore asupra politicii privind Europa, adaugand, insa ca este "pacat ca ar putea sa nu produca mari schimbari nici in ceea ce priveste problemele paralizante ale Romaniei". Potrivit The Times, problema este daca Basescu va izbuti sa realizeze mai multe progrese decat ar fi reusit Nastase, pentru ca Alianta D.A este vazuta, in general, ca fiind mai putin patata de coruptie decat comunistii, remarcand ca scurta perioada in care opozitia s-a aflat la putere, la sfarsitul anilor ’90, a marcat putine realizari in acest domeniu. Poate ca Bruxelles-ul va fi atat de fermecat de ruptura simbolica de comunism, incat ii va oferi lui Basescu mai multa libertate de actiune decat i-ar fi oferit lui Nastase. Pe de alta parte The Independent scrie ca "dupa Ucraina, si Romania arata ca democratia functioneaza".

SCHIMBARE DE DIRECTIE. Cotidianul International Herald Tribune comenteaza ca "victoria lui Basescu ar putea reprezenta o schimbare radicala de directie in politica romaneasca, intrucat ar putea slabi puterea PSD, care a amestecat afacerile, politica si privatizarile, strangand averi considerabile". In Austria, Die Presse scrie ca victoria opozitiei nu prea a adus beneficii romanilor. Tot Die Presse mai precizeza ca un guvern corupt este urmat de opozitie care, odata ajunsa la putere, se incurca in masinatiuni murdare. Ziarul german Franfurter Allgemeine Zeitung vede un viitor incert pentru Romania, scriind ca presedintele ales va trebui, probabil, sa faca multe concesii "extremistilor de dreapta din PRM". In opinina jurnalistilor elvetieni de la Le Temps, o data cu victoria lui Basescu, Romania pare sa inceapa sa respire un aer mai curat si mai european. In Ungaria, Nepszabadcsag noteaza ca UDMR nu a exclus participarea la o coalitie guvernamentala cu Alianta D.A. si comenteaza ca nu conteaza daca cererile comunitatii maghiare sunt indeplinite de fortele de centru-dreapta sau de cele de centru-stanga din Romania.

FELICITARI
Presedintele Frantei, Jacques Chirac, i-a adresat un mesaj de "sincere felicitari" presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu. El l-a asigurat pe acesta de sprijinul Parisului pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, relateaza AFP. De asemenea, Traian Basescu a primit felicitari si din partea Statelor Unite. "Il felicitam pe Basescu pentru victoria pe care a obtinut-o si dorim continuarea unei stranse cooperari intre Statele Unite si Romania", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher. Si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis lui Basescu o scrisoare de felicitare, in care ii ureaza succes si ii scrie ca asteapta "cu placere" colaborarea atat cu el, cat si cu noul Guvern in vederea primirii Romaniei in UE in anul 2007. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: basescu romania eveniment