x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prin Biblie, cugetul pipăie înţelesurile din spatele cuvintelor

Prin Biblie, cugetul pipăie înţelesurile din spatele cuvintelor

de Luminita Ciobanu    |    14 Apr 2011   •   17:08
Prin Biblie, cugetul pipăie înţelesurile din spatele cuvintelor
161206-75.jpgStructurată în opt volume, Sfânta Scriptură va fi la îndemâna oricărui credincios care doreşte să cunoască îndeaproape Cuvântul Sfânt. Biblia, diortosită după Septuaginta, a fost redactată de ÎPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, cu foarte multe explicaţii, spre folosul şi înţelesul tuturor.

Spre sfârşitul anului trecut, Mitro­po­litul Bartolomeu Anania avea să îşi dea acordul pentru un ultim pro­iect de anvergură. De multă vre­me, înaltul ierarh îşi dorea să vadă tex­tul Sfintei Scripturi, diortosit de sfin­ţia sa, în casele cât mai multor fa­milii din România, Basarabia sau dias­po­ra, ortodocşi sau nu, obişnuiţi sau nu cu lectura şi interpretarea Bibliei. Do­rea o ediţie accesibilă ca preţ, în ti­raj mare, în mai multe volume, în­so­ţi­te de ilustraţii, iar propunerea Edi­tu­rii Litera venea în întâmpinarea nă­­zuinţei marelui ierarh. Iată că, de lu­­ni, Jurnalul Naţional vă oferă posibi­li­­­tatea de a avea la îndemână Sfânta Scri­p­tură în opt volume, uşor de citit, în cuprinsul cărora veţi regăsi şi 400 de ilustraţii, 50 de hărţi ale locurilor sfin­­­te, imagini cu mănăstiri din Ro­mâ­­­nia. Alături de cel dintâi volum din Biblie veţi primi gratuit şi albumul de Paşti "La umbra crucii" al Paulei Seling.

Primul volum cuprinde aşadar un îndreptar ajutător şi Cărţile lui Moise: Facerea, Ieşirea, Leviticul, Numerele şi Deuteronomul.
Moise a fost de altfel cel care a scris primele cărţi ale Sfintei Scripturi. "Cu omul adamic – spunea ÎPS Bar­tolomeu Anania – Creatorul vorbea într-un singur limbaj; omul căzut n-a mai înţeles graiul îngerilor, şi-ntru târziu s-a pomenit Moise că tocmai pe el, bâlbâitul, îl trimite Dumnezeu să le grăiască oamenilor cuvintele Sale. «– Cum o voi face, Doamne, de vreme ce sunt gângav?» «– Tu, într-adevăr, eşti, dar Aaron, fratele tău, nu e. Eu îţi voi spune ţie, tu îi vei spu­ne lui, el le va spune oamenilor, şi astfel tu vei fi pentru el ceea ce sunt Eu pentru tine.» Cuvântul devenise cuvinte, Teologia se făcuse filologie. A mai trecut o vreme, Moise a mai pri­­mit o poruncă: «– Apucă-te şi scrie to­tul într-o carte!». Şi el a scris totul într-o carte. De aici, lunga şi dramati­ca istorie a textului biblic, cu autori sa­cri sau profani, cu limbi originale sau derivate, cu graiuri uitate sau stâl­ci­te, cu traduceri mai bune sau mai pu­ţin bune, cu copişti atenţi sau os­te­niţi, cu tomuri, codici şi colecţii vră­­fuite, cu studii şi cercetări savante, cu evaluări semantice şi ediţii criti­ce..., totul, în ultimă instanţă, menit să-i redea filologiei transparenţa teo­lo­­gică prin care cuvintele redevin Cuvânt."

Cum trebuie citită Sfânta Scriptură? Iată ce spunea ÎPS Bartolomeu Anania: "Prin urmare, cititorule, dacă vei deschide Cartea din simplă curiozitate sau deprindere, spre a-ţi împlini nevoia de a şti, şi dacă ai străbă­tut-o ca pe un simplu act de cultură, fii sigur că n-o vei uita (…).

Dacă ai citit-o numai ca pe o operă literară, iată că ai gustat într-însa belşug de genuri şi specii, poezie lirică şi epică, istoriografie, legislaţie, imnuri sacre şi sapienţiale, pagini profetice şi apocaliptice, proze scurte şi nuclee de roman, scenarii drama­tice şi eseuri filosofice, sentinţe aforistice şi incantaţii prozodice...

Dacă ai cercetat-o cu un ochi cri­tic necruţător, vei fi descoperit şi ceea ce, în fapt, căutai: naivităţi, inadvertenţe, lacune, suprapuneri, distorsiuni, interpolări, paralelisme şi multe alte metehne care te vor sminti în măsura în care te vei opri aici.

Dacă, pentru nevoia de a înţelege, o vei cerceta a doua şi a treia oară, mai cu de-amănuntul, cu-ncetineli şi reve­ni­ri, dacă-ţi vei pune gândul pe textul din faţă şi pe cele paralele, însemnate alături, atunci cugetul tău va fi în stare să pipăie înţelesurile din spatele cuvintelor, să pătrundă în luminişurile alegorice ale întâm­plă­ri­lor, să desluşească de ce jertfa lui Avra­am, de pildă, s-a petrecut ca fapt istoric la vremea ei, dar «şi-n prefigu­rare» pentru vremile din urmă.

În acelaşi timp, reliefurile noilor tale lecturi îţi vor deschide calea de acces către întreaga cultură europeană, în tot ce are ea mai înalt şi mai frumos de-a lungul ultimului mileniu".

Aşadar, în fiecare luni, din 18 aprilie, Jurnalul Naţional vă oferă posibilitatea de a citi şi a înţelege Sfânta Scriptură.

Un album cu cântece despre şi pentru Dumnezeu
"La umbra crucii Tale/Eu, Doamne, vreau să vin/ Să-mi plâng mereu trecutul/ Şi Ţie să mă-chin// La umbra crucii Tale/ Eu, Doamne, vreau să fiu/ Să plâng, să cânt cu jale,/ Din moarte să înviu// La umbra crucii Tale/ Eu vreau să-genunchez/ Căci nu­mai Tu, Stăpâne,/ Din greu mă eli­berezi// La umbra crucii Tale/ E pa­cea şi odihna/ Nădejdea, mân­gâ­ie­­rea,/ Dreptatea şi lumina// La umbra crucii Tale,/ Eu vreau să chem mereu/ Pe cei ce în viaţă/ Nu-L au pe Dumnezeu// Dac-aş pu­tea să zbor/ Mai sus de astă vale/ Aş spune tutu­rora/ De jertfa crucii Tale."
Aceasta este prima piesă de pe albumul Paulei Seling "La umbra crucii", care vă este oferit gratuit luni, 18 aprilie, alături de Biblie. Un album sensibil. Artista şi-a adunat toată suavitatea vocii şi credinţa din inimă pentru a dărui ceva deosebit de Paşti iubitorilor de Dumnezeu.
"La umbra crucii" este un album special pentru Paula. "«Ave Maria» este primul cântec pe care l-am înregistrat, pe vremea când nu plănuiam să înregistrez un album cu cântece despre şi pentru Dumnezeu. Apoi am înregistrat «Ridica-voi ochii», într-o variantă pe care nu ştiu dacă voi putea să o egalez vreodată, ca interpretare, pentru că, dincolo de muzică şi de cuvinte, această variantă a piesei are o energie aparte. Când o ascult îmi dă o stare pozitivă, optimistă, şi privesc în perspectiva planurilor mele cu încredere, cu dorinţa de a fi un mesager prin exemplul faptelor, prin puterea gândului..."
Povestea altor piese: "Sergiu Tuhuţiu (colaborator al Paulei – nr)  mi-a spus despre un interpret deosebit din zona Maramureşului cu care a lucrat foarte frumos cu ceva timp în urmă – Aurel Bolbos. Am ascultat împreună un album întreg al său şi m-am simţit inspirată de interpretarea sa autentică. Mi-am dorit să cânt şi eu câteva dintre acestea: «La umbra crucii Tale», «Ce folos», «Blândul păstor», «De ce mă urăşti tu, frate» şi «Iisuse, veşnic călător». Ulterior, Sergiu mi-a spus că primele două au fost scrise chiar de Aurel Bolbos pe versuri din popor şi am fost foarte impresionată de talentul componistic al autorului. Ne-am dorit foarte tare ca anul acesta, de Paşti, să-l putem oferi publicului în forma tipărită. Sper să vă facă bine să-l ascultaţi, e cântat cu dragoste."
Albumul conţine 15 piese, iar la final anunţă: "Hristos a Înviat!".  (Carmen Anghel-Dobre)

×
Subiecte în articol: biblia