x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vine Prima butelie! Ministerul Agriculturii seamănă programe, fermierii spun că nu răsare nimic

Vine Prima butelie! Ministerul Agriculturii seamănă programe, fermierii spun că nu răsare nimic

de Adrian Stoica    |    06 Feb 2025   •   07:40
Vine Prima butelie! Ministerul Agriculturii seamănă programe, fermierii spun că nu răsare nimic

După Programele Prima sobă și Primul tractor, Ministerul Agriculturii pregătește acum programul Prima butelie.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat sprijin parlamentarilor pentru introducerea acestui program destinat încălzirii serelor și solariilor. În cadrul acestui program ar urma să se acorde subvenții pentru achiziționarea de butelii și centrale pe GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor să fie suportată de statul român. Noua inițiativă a ministrului Agriculturii ar trebui să-i bucure pe legumicultori, dar aceștia spun că lucrurile nu sunt duse niciodată până la capăt și dau ca exemple alte programe ale ministerului care nu și-au atins scopul.

Ministrul Agriculturii a anunțat că va avea o discuție cu ministrul Mediului pe această temă pentru ca banii pentru susținerea producătorilor de legume în spații închise să fie alocați de la Fondul de mediu. Anunțul a fost făcut de ministru în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului pe marginea bugetului de stat pentru 2025. Introducerea unui astfel de program ar veni la timp, având în vedere că la Camera Deputaților așteaptă proiectul de lege Prima seră. 

Programul Prima seră așteaptă votul deputaților

La finalul anului trecut Senatul a adoptat proiectul de lege Prima seră, iar acum se așteaptă votul final de la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit proiectului, ajutorul de stat ar urma să se acorde o singură dată per beneficiar pentru serele noi înființate pe o suprafață de minimum 1.200 de metri pătrați. Valoarea ajutorului de stat reprezintă 80% din valoarea investiției nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României, atât în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal, cât și în cazul cooperativelor agricole și grupurilor/organizațiilor de producători. Fondurile necesare schemei de ajutor se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va fi și responsabil pentru implementarea prevederilor noii legi. Schema trebuie notificată și aprobată de către Comisia Europeană, după care Guvernul poate adopta normele de aplicare a programului de susținere a producătorilor de legume în spații protejate.

Programul tomata, efect limitat

Acest program vine în completarea altui program de sprijinire a legumicultorilor, precum Programul tomata. Pentru anul acesta producătorii înscriși în program vor putea să primească bani pentru întreaga suprafață cultivată cu legume în spații protejate, nu doar pentru 1.000 de metri pătrați, cum prevedea Programul tomata până acum, însă cu condiția ca pe 50% din suprafața protejată să cultive obligatoriu roșii. Programul a fost extins în ultimii ani și la alte tipuri de legume. Statisticile arată încă că în ciuda subvențiilor consistente acordate de statul român pentru creșterea producțiilor de legume în spații închise, importurile de legume au continuat să crească în ultimii ani. Importurile de roșii și produse din roșii în primele luni (octombrie 2024 - 5 ianuarie  2025) ale anului agricol (octombrie – septembrie) s-au apropiat de 30 milioane de euro, după ce valoarea lor în anul 2023/2024 a fost de circa 85 milioane de euro, arată statistica publicată de către Direcţia Generală Taxare şi Uniune Vamală (TAXUD) din cadrul Comisiei Europene. Majoritatea banilor au plecat spre Turcia.

Legumicultorii sunt supărați pe ministrul Agriculturii

În ciuda ajutoarelor anunțate de ministrul Agriculturii, Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale „Prodcom Legume – Fructe” și unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Vidra-Dărăști, spune că „agricultura este în abandon”, iar fermierii sunt împinși la faliment. „Ministrul vorbește despre Programul tomata, dar nici acum nu a făcut plățile pentru producția de toamnă. Vorbim despre 1.000 de euro/1.000 de metri și sunt circa 19.000 de legumicultori care așteaptă bani”, a declarat pentru cotidianul Jurnalul Gheorghe Vlad. Astăzi România are mai puțin de 50 de hectare ocupate cu sere comerciale și circa 7.000 de hectare cu solarii în gospodăriile oamenilor, potrivit președintelui OIPA Legume-Fructe, care atrage atenția că legumicultorii au mari probleme în ceea ce înseamnă comercializarea producției. „Asta este principala noastră problemă. Suntem forțați să ne dăm producția pe nimic, iar pe rafturile magazinelor ajunge la prețuri de trei, patru ori mai mari. Să vă spun că salata pleacă de la noi cu 80 de bani bucata și ajunge la 4-5 lei la raft, spanacul la 4-5 lei kg și ajunge la 10 lei. Laptele pleacă de la producător 1-1,2 lei/litru, de la procesator la 2,2-2,5 lei/l, iar pe raft este și peste 10 lei/l. Să vă mai spun că ministerul dă subvenții pentru fermierii care au irigații pe terenurilor lor, iar la ceilalți nu le dă nici bună ziua”, spune Gheorghe Vlad. 

„Din păcate, problemele cu care ne confruntăm sunt ignorate de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Ne vinde doar povești și este supărat pe fermieri că nu sunt cu el, deși ministerul ne dă bani. În primul rând nu sunt banii lui, iar atât timp cât nu le rezolvă problemele, de ce l-ar susține aceștia? Acum vin și efectele Ordonanței trenuleț, iar efectele vor fi dezastruoase pentru noi”.

Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe

Programul Primul tractor așteaptă prima cheie

Anul trecut Ministerul Agriculturii a lansat o linie pentru finanțarea achiziționării de tractoare. Prin acest program denumit  „Un tractor pe fermă” oferă finanțarea fermierilor mici și mijlocii, care lucrează sub 400 de hectare de teren, pentru a-și achiziționa tractoare noi. Suma alocată acestui program este de 209 milioane de euro, iar banii trebuie cheltuiți până la sfârșitul acestui an, ei provenind din fondurile rămase necheltuite din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.

Rabla pentru tractoare a mers ca o rablă

Acest program este diferit Programul Rabla pentru tractoare derulat de Ministerul Mediului prin intermediul Administrația Fondului pentru Mediu. Cu banii obținuți prin Programul Rabla pentru tractoare micii fermieri persoane fizice pot să cumpere un tractor, dar și alte utilaje de tip și accesorii agricole. Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, este de 55.000 euro, cu TVA inclus. Ajutorul este de 65% din valoarea de achiziție și el urcă până la 80% în cazul tinerilor fermieri. Deși a fost lansat anul trecut, acest proiect a fost practic blocat din cauza birocrației. Cu toate că pe data de 20 decembrie s-au încheiat clarificările pentru dealerii înscriși în vederea validării, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu încă nu a fost publicată lista dealerilor eligibili. Se așteaptă ca programul să demareze după aprobarea bugetului de stat.

„Prețurile tractoarelor sunt umflate la noi”

Prețurile tractoarelor și în general ale utilajelor agricole sunt foarte mari la noi, ceea ce le face greu accesibile pentru fermieri, cu tot sprijinul statului. „Pentru a le lua, cei mai mulți au fost obligați să se împrumute la bănci, să facă leasing, iar acum mulți riscă să le piardă și să rămână cu datorii. De afară dacă un tractor îl poți lua la 30.000 de euro, același tractor se vinde la noi la 50.000-60.000 de euro. Chiar nimeni nu vede ce se întâmplă? Nimeni nu poate interveni? Prețurile tractoarelor sunt umflate la noi. Necorelarea prețurilor produselor agricole cu cel al inputurilor, cu prețul utilajelor, acceptarea unui dublu standard sunt probleme despre care autoritățile nu vorbesc. Abordările ministrului Agriculturii sunt evazive și nu rezolvă problemele”, a mai spus Gheorghe Vlad. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×