x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PROMOVAT DUPĂ CE A RUINAT DELTA - Consilier PeNaL pentru Tăriceanu

PROMOVAT DUPĂ CE A RUINAT DELTA - Consilier PeNaL pentru Tăriceanu

de Alexandru Nastase    |    20 Sep 2008   •   00:00
PROMOVAT DUPĂ CE A RUINAT DELTA - Consilier PeNaL pentru Tăriceanu

Fostul guvernator al Deltei, Paul Cononov, care s-a remarcat prin haosul pe care l-a creat în Rezervaţia Biosferei şi prin dosarele penale cu care s-a ales pentru ilegalităţile comise, a fost numit la mijlocul acestei săptămîni consilier personal pe probleme de mediu al altui gîgă al politicii: premierul Călin Popescu Tăriceanu.



Fostul guvernator al Deltei, Paul Cononov, care s-a remarcat prin haosul pe care l-a creat în Rezervaţia Biosferei şi prin dosarele penale cu care s-a ales pentru ilegalităţile comise, a fost numit la mijlocul acestei săptămîni consilier personal pe probleme de mediu al altui gîgă al politicii: premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Cononov, care în primăvară a candidat pentru un post de consilier la Tulcea şi a obţinut un eşec răsunător alături de PNL (mai puţin de 10% din voturi), va candida din nou, de data aceasta pentru Parlamentul României. Cu guvernatorul drept una dintre locomotivele campaniei, liberalii au reuşit performanţa de a obţine doar un sigur post de consilier judeţean la Tulcea, cel mai slab scor din 1990 încoace. Dacă tot nu a fost votat de tulceni, Cononov se vrea acum deputat, pentru a-i reprezenta la Bucureşti pe cei de care şi-a bătut joc în ultimii trei ani. Ca atare, va candida la Colegiul 2 Delta Dunării. Pînă atunci, cel care în urmă cu nici trei ani nu ştia exact care-i treaba la Convenţia Ramsar îl va consilia pe Tăriceanu pe probleme de mediu. În primul său interviu ca guvernator, acordat Jurnalului Naţional, l-am întrebat pe Cononov dacă a auzit că Delta Dunării îşi va pierde statutul de sit

Ramsar. Fără să depisteze capcana, Cononov a bîjbîit un răspuns în care încerca să ne explice că pentru această situaţie ar fi de vină contractele de concesiune a resursei piscicole din Deltă. În mandatul său, multe din acele contracte au fost reziliate, în schimb contractele de concesiune a terenurilor din Rezervaţie sînt în continuare valabile.

Şedinţă la ARBDD

Paul Cononov a servit Partidul Naţional Liberal cît a stat la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, deşi în declaraţii spunea că partidul va rămîne mereu la uşa Rezervaţiei. Din contră, în mai 2007, peneliştii tulceni s-au trezit că sala unde ar fi trebuit să se ţină o şedinţă a partidului este ocupată pentru un alt eveniment. Ca atare, cu mic, cu mare, liberalii de la Tulcea s-au mutat şi-au pus-o de dezbateri chiar la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Instituţia alta dată premiată pentru programele sale ecologiste a devenit un fief politic, al liberalilor.

Foarte puţine pentru mediu

Există multe voci care spun că problemele pe care le-a creat Cononov în Deltă în timpul mandatului său sînt mult mai numeroase decît cele pe care le-a rezolvat. Terenurile Rezervaţiei au fost în pericol în mandatul lui Cononov. Mii de hectare de teren, din zone importante, unele patrimoniu UNESCO, sînt vizate de investitori imobiliari pentru staţiuni turistice, parcuri eoliene sau cartiere de vile. Reacţia lui Cononov a fost stîngace, acţiunile sale de apărare, mai ales cele în instanţă, fiind respinse. Deşi cea care l-a numit în funcţie, Sulfina Barbu, spunea că va trebui să rezolve problema managementului deşeurilor în Deltă (nici o localitate din Rezervaţie nu are groapă de gunoi), Cononov nu a reuşit să schimbe situaţia în trei ani şi jumătate. Braconajul a ajuns la cote nebănuite. Dacă pînă în 2004 pentru peştele pescuit în Deltă statul primea anual cîteva sute de mii de euro, din 2005 încoace resursa naturală a fost capturată pe gratis, nici măcar un leu nemaiajungînd la bugetul de stat. Acest lucru încalcă în mod flagrant Constituţia, dar guvernanţii nu mai dau azi nici doi bani pe cartea pe care în campania electorală din 2004 anunţau că pun totul.

Cît despre protecţia ecologică a Rezervaţiei, asta a fost o glumă bună în mandatul Cononov. Un exemplu: în 2006, în Deltă au fost deversate cîteva mii de pui de sturioni. Acţiunea, care avea nevoie de autorizaţie de mediu semnată de Cononov, s-a desfăşurat fără ca acest document să mai fie eliberat. La fel s-a întîmplat şi în 2008, cînd pe plaja de la Sulina au apărut ATV-uri. Cononov a declarat că nu ştie aşa ceva...

Dosare penale

Paul Cononov a comis şi abuzuri de alt gen cît a stat la ARBDD. De exemplu, a încălcat Legea funcţionarului public. În acest sens există două hotărîri de instanţă, definitive şi irevocabile, iar pe numele său şi al altor doi membri ai echipei sale, directorul executiv ARBDD, Grigore Baboianu, şi şefa de la serviciul Autorizări, Cornelia Benea, s-au deschis dosare penale. Cei trei sînt acuzaţi că au lăsat să intre în vigoare acordul tacit. Prevederea este pedepsită cu închisoare între 1 şi 5 ani. Deşi dosarele au fost deschise la începutul anului, pînă acum procurorii nu au mişcat nici un deget împotriva liberalului. Un alt caz strigător la cer. Administraţia Rezervaţiei a organizat la sfîrşitul lui 2007 o licitaţie pentru atribuirea lucrării de cadastrare a terenurilor RBDD. Cîştigătoare a licitaţiei a fost declarată o firmă din Miercurea-Ciuc aparţinînd unui lider local UDMR. Societatea a subcontractat o parte din lucrări unei firme din Ucraina. Cu alte cuvinte, în vreme ce România se află în dispută cu Ucraina pentru Canalul Bîstroe şi pentru delimitarea platoului continental, guvernanţii au încredinţat lucrări însemnate din cadastrarea Deltei unei firme ucrainene! Deşi cîştigătorul licitaţiei ar fi trebuit eliminat încă din faza selectării candidaţilor pentru că nu îndeplinea cel puţin trei criterii elementare de participare, guvernatorul a semnat fără probleme documentele licitaţiei: "Se aprobă". Curtea de Apel Constanţa a constatat ilegalităţile grosolane ale acestei licitaţii şi a anulat-o. În mod suspect, nici ministrul Mediului, Attila Korodi, şi nici prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu nu au luat vreo măsură împotriva lui Cononov. Răsplata pentru această dovadă de management performant este postul de consilier pe probleme de mediu pentru Cononov.

Curtea de Conturi acuză

Un alt mare semn de întrebare îl reprezintă raportul Curţii de Conturi împotriva ARBDD. Curtea a descoperit la sfîrşitul anului trecut că sute de mii de euro cheltuţi de Administraţia Rezervaţiei nu sînt acoperiţi cu facturi. Alte sute de mii de euro au fost cheltuite pentru studii pe nişte terenuri care nu aparţineau ARBDD, deci iarăşi legea a fost încălcată grosolan. Nici fondurile europene nu au fost cheltuite conform legilor. În plus, Cononov a fost obligat să refacă toată contabilitatea instituţiei tulcene din 2005 pînă în 2008.

Toate aceste probleme majore trebuie remediate pînă la sfîrşitul lunii septembrie 2008. Cum Cononov a fost promovat, cel care va trebui să răspundă pentru toate aceste chestiuni va fi noul guvernator, Liviu Mihaiu, numit oficial joi în această funcţie.

Nu scotea o vorbă

Lui Paul Cononov i s-a reproşat şi faptul că nu a ajutat prea mult România la Convenţiile internaţionale. Şi nici în controversatul caz al Canalului Bîstroe, care ameninţă foarte serios Delta. La aproape toate reuniunile, Cononov a fost prezent doar la discuţii, luînd cuvîntul puţin şi spunînd generalităţi. Spre deosebire de guvernatorul din perioada 2000-2005 Virgil Munteanu, care a dus greul "bătăliei" cu ucrainenii, Cononov s-a mulţumit să bea apă minerală şi să fumeze pe tot parcursul discuţiilor, lăsîndu-i pe reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi pe alţi experţi de mediu să combată delegaţiile ucrainene.

Cazul Bamburic

În vara acestui an, un om de afaceri constănţean, Liviu Dorin Bamburic, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că se întîrzie punerea în aplicare a planului de investiţii aprobat pentru zona Corbu-Vadu-Săcele, aflată în partea de sud a Rezervaţiei, în judeţul Constanţa. Era vorba despre amenajarea complexă a zonei şi transformarea plajei virgine într-o staţiune care să concureze în următorii ani cu Mamaia şi să atragă turiştii cu bani, dispuşi să cheltuiască sume mari în concedii sau week-end-uri la malul mării. Bamburic şi-a exprimat nemulţumirea într-un ziar constănţean, afirmînd că nu aşa s-a înţeles cu autorităţile şi că problema terenurilor ar fi trebuit deja să fie rezolvată. "Să nu mă facă guvernatorul Cononov să spun că i-am dat şpagă un teren", a declarat omul de afaceri Liviu Bamburic, potrivit ziarului Replica.

×
Subiecte în articol: special delta rezervaţiei cononov