
Aceștia protestează zilnic, până vineri, în fața Ministerului Transporturilor, pentru revenirea la situația anterioară a „Ordonanței Trenuleț” și deciziei conducerii CFR Călători de a suspenda 244 de trenuri (dintre care 44 mergeau doar în weekend). Sindicatul a cerut reprezentanților Ministerului să-l oblige pe directorul general al companiei să reintroducă acele garnituri în circulație, iar în caz contrar, Autoritatea pentru Reformă Feroviară să sancționeze compania, pentru nerespectarea contractului, apoi să-i impute lui Traian Preoteasa întregul prejudiciu. Conducerea CFR Călători a explicat că sindicaliștii sunt supărați pentru că și-au pierdut sporurile pe care le primeau în afara prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă, în timp ce trenurile care au fost suspendate erau neproductive.
Negocierile dintre sindicaliștii CFR Călători și conducerea Ministerului Transporturilor au început ieri, după primul protest din această săptămână. Întâlnirea s-a desfășurat între sindicat și secretarul de stat Ionuț Săvoiu, cu participarea reprezentanților ARF, dar în lipsa directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa.
Sindicaliștii au cerut sancționarea companiei feroviare a statului de către ARF, pentru că nu-și respectă obligația de serviciu public, prin suspendarea celor 244 de trenuri – dintre care 200 circulă permanent și alte 44 circulă doar în weekend -, dar au mai cerut ca prejudiciul să fie plătit de directorul CFR Călători, pentru că acesta a luat decizia după ce deja intrase în vigoare Mersul Trenurilor pe anul 2025.
„Noi am solicitat ca pentru directorul general să fie introdusă în contract respectarea obligației de serviciu public, drept criteriu de performanță. Noi cerem ARF să constate că prin decizia lui Traian Preoteasa de a suspenda cele 244 de trenuri nu se respectă obligațiile contractuale ale companiei și se impun sancțiuni, dar nu ar trebui să plătim toți, prin sancționarea companiei, ci să plătească cine a luat decizia”, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanții MT și ai ARF, liderul sindicatului, Rodrigo Maxim, pentru Jurnalul.
Banii de subvenții ar putea fi dați înapoi
Acesta a mai explicat că măsura pe care Traian Preoteasa a prezentat-o drept benefică pentru CFR Călători ar putea crea o problemă majoră, după ce Curtea de Conturi va constata că s-au primit bani din subvenții de la stat pentru servicii neprestate, iar compania ar urma să fie ulterior obligată să dea banii înapoi, de la jumătatea anului 2026, dacă prin decizia luată de director se vor calcula la plata subvențiilor pe 2025 și trenurile suspendate.
„Reprezentanții AFR ne-au spus că se vor aplica sancțiuni. Noi am ieșit în stradă pentru a cere interzicerea punerii în aplicare a planului de măsuri pentru 2025 al CFR Călători, pentru a preveni această situație care ar duce la falimentul companiei. Vom ajunge în aceeași situație ca CFR Marfă. Se va raporta profit, dar când se va constata că subvențiile s-au dat și pentru servicii neprestate, se vor cere toți banii înapoi. Am cerut președintelui interimar al ARF să calculeze penalitățile pentru nerespectarea obligației de serviciu public al CFR Călători pentru care directorul general a semnat, în luna decembrie, dar asupra căreia a revenit, în ianuarie, fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Președintele ARF ne-a dat dreptate, dar nu a acceptat să-i impute întregul prejudiciu directorului general”, a mai spus liderul de sindicat.
Componenta socială nu e respectată
Traian Preoteasa nu dorește să ofere explicații și nici să se apere în fața acuzațiilor care îi sunt aduse de sindicaliști. Purtătorul de cuvânt al CFR Călători a declarat, pentru Jurnalul, că directorul nu va reveni asupra deciziei de anulare a trenurilor care au fost suspendate după ce s-a constatat că erau absolut ineficiente. Același lucru a declarat și Traian Preoteasa, în cea mai recentă conferință de presă pe care a susținut-o, explicând atunci că sunt 200 de trenuri suspendate, nu anulate, iar unele aveau mai puțin de 10 călători, circulând cu două vagoane, astfel încât produceau doar prejudicii companiei, în timp ce mecanicii de locomotivă încasau sporuri pentru ore suplimentare de până la 300% comparativ cu salariul lor de bază.

În legătură cu această decizie a directorului, sindicaliștii susțin că nu respectă nici componenta socială a companiei feroviare, pentru care statul acordă subvenții. Rodrigo Maxim spune că trenul nu ar trebui să intre în categoria mijloacelor de transport „de lux”, ci ar trebui să aibă acces la astfel de călătorii și categoriile defavorizate, iar rutele mai puțin performante nu ar trebui să fie eliminate, doar pentru a crește profitul financiar.
Reprezentanții CFR Călători susțin, însă, că sindicaliștii sunt nemulțumiți doar de faptul că pierd bani, după ce directorul general a decis să aplice prevederile Contractului Colectiv de Muncă în care nu sunt incluse sporurile uriașe pe care le primeau angajații pentru orele suplimentare, iar trenurile suspendate nu vor fi readuse în circulație, indiferent cât de multe proteste va organiza sindicatul.