x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce creșterea salariilor medicilor e, de fapt, scădere

De ce creșterea salariilor medicilor e, de fapt, scădere

de Diana Scarlat    |    22 Feb 2024   •   08:40
De ce creșterea salariilor medicilor e, de fapt, scădere

Federația „Solidaritatea Sanitară” a rămas din nou singură pe „baricade”, în procesul de declanșare a grevei generale, în timp ce alte organizații s-au retras.

Guvernul a răspuns la solicitările sindicale prin majorarea cu 15% a salariilor, ceea ce unii au acceptat, deși sumele sunt la jumătate față de cele solicitate la declanșarea protestelor, de luna trecută. Dacă va reuși să strângă cel puțin 100.000 de semnături, Federația „Solidaritatea Sanitară” ar putea declanșa greva generală din spitale și clinici de stat la finalul lunii martie. Sindicaliștii spun că majorarea nu acoperă nici măcar rata reală a inflației, astfel încât veniturile personalului medical scad, prin scăderea puterii de cumpărare.

Greva generală din sistemul de sănătate este pusă sub semnul întrebării, prin lipsa de solidaritate a sindicatelor. La fel cum s-a întâmplat și anul trecut, confederațiile au pornit la drum împreună, anunțând calendarele de proteste în complementaritate, până la declanșarea grevei generale, însă greva s-a spart înainte de a începe, prin acceptarea propunerilor Guvernului de către o parte din organizațiile sindicale.

„Doar noi continuăm protestele, pentru că ceilalți sunt mulțumiți cu ceea ce le-a oferit guvernul. Din păcate, nu avem niciun feedback de la celelalte organizații patronale. Fără ei nu ne va fi foarte ușor să strângem 100.000 de semnături pentru a declanșa greva generală. Membrii de sindicat care aderă la grevă se vor alege doar cu salariile tăiate, dacă nu se strâng semnăturile. Noi vrem să avem o acțiune cu efecte pe termen lung. Solicitarea noastră acoperă inflația reală pe ultima perioadă și echivalentul sporurilor pe care le-am cerut, plătite la nivelul actual al salariilor. Pe 14 martie avem programat consiliul de coordonare al confederației, când centralizăm semnăturile pentru a vedea dacă declanșăm greva. Mai devreme de 25 martie nu o putem declanșa”, a declarat, pentru Jurnalul, Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR.

Puterea de cumpărare e mai mică

Chiar dacă Executivul a acceptat să dea o creștere a salariilor de bază ale personalului medical cu 15%, sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” consideră că astfel Guvernul a refuzat să onoreze obligația legală de a negocia. „Federația «Solidaritatea Sanitară» continuă programul de proteste așa cum a fost anunțat. Deși Guvernul prezintă această măsură drept o creștere salarială, ea nu reprezintă o creștere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaților din sănătate. Este doar o acoperire parțială a inflației, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de „creștere” salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale”, a anunțat confederația.

Calculele arată cum se pierd banii

Medicii au făcut o analiză pe datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 - 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Calculele arată că dacă din valoarea inflației se scad majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25%, fiind evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. Astfel, o creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă, de fapt, o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. 

„În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%”, arată federația.

Din calcule mai reiese că Executivul a propus o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect ar fi, de fapt, ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din sănătate, spun sindicaliștii. „Calculele demonstrează că indexarea veniturilor salariale cu rata inflației necesită o creștere suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o creștere cu circa 25% pentru întregul an 2024)”, mai arată FSSR, explicând că doar ceea ce depășește acest nivel ar reprezenta o creștere a veniturilor salariale reale. 

Calendarul pichetării ministerelor

Protestele Federației „Solidaritatea Sanitară” vor continua astăzi, cu participarea a 300 de membri care vor picheta Ministerul Sănătății, în intervalul orar 12.00 - 13.30 și Ministerul Muncii, în intervalul orar 13.30 - 15.00. Va urma încă un protest, săptămâna viitoare.

„Pichetările din fața celor două ministere sunt ultimele acțiuni de protest pe care le desfășurăm în stradă cu un număr redus de persoane. Ele vor fi continuate de «protestul din pauza de masă» - o repetiție pentru greva generală - ce se va desfășura în data de 29.02.2024 și ultimul protest în stradă, înaintea grevei generale, respectiv mitingul național al angajaților din sănătate, care va fi desfășurat în Piața Victorie de Ziua națională a personalului medical, luni, 11 martie”, transmit sindicaliștii.

×
Subiecte în articol: protest sistem sanitar