x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Psihologia metresei

Psihologia metresei

de Magda Marincovici    |    06 Sep 2004   •   00:00

Sotia, sotul si amanta se trezesc la un moment dat intr-un joc orb si perfid. Uneori pe viata si pe moarte. Cel mai palpitant este ca nimeni nu stie care este castigatorul acestui joc, ne explica psihologul Aurora Liiceanu.



Exista un lant sinonimic foarte lung care defineste amanta: concubina, iubita, prietena, metresa, amoreza, draguta, ibovnica… Mai trebuie adaugat inca unul care scapa adesea: cel de aventuriera. Amanta ca o aventura, dar una prelungita. Pentru ca, atunci cand spunem amanta, avem in vedere o relatie care dureaza in timp.

Acesti termeni au cunoscut modificari in functie de atitudinea societatii fata de sexualitate, de evolutia pe care a avut-o in cultura si societate institutia casatoriei si ideea de iubire. Apoi latinescul concubina - cea care se culca cu un barbat - a fost inlocuit recent cu termenul coabitare. Fata de primul termen, cel de-al doilea se bucura de mai multa toleranta sociala.

Jurnalul National: Cum se explica existenta in aceasta serie de sinonime a termenului prietena pentru amanta?
Aurora Liiceanu:
Intre amante si barbati au existat loialitati si prietenii care au facut voga in literatura axat pe relatiile interpersonale. Cei doi s-au sprijinit reciproc, au creat o legatura dincolo de satisfactia sexuala.


A existat o epoca de aur a amantelor?
Epoca de aur a amantei a coincis cu perioada cand ea facea parte din reusita sociala a barbatului. Se spune chiar ca in mediile politice inalte era firesc sa ai o metresa. O legatura mondena putea suscita chiar ecouri favorabile. Este epoca in care amanta este semirecunoscuta social, dand o nota pozitiva barbatului. Amanta era expresia unei virilitati care depasea patul conjugal. Virilitatea, seductia unui barbat insurat erau semnul reusitei sociale. Interesant e ca si azi se pastreaza aceste conotatii pozitive.


Este amanta o institutie, ca si casatoria?
Amanta este o institutie a nelegitimului, dar a acceptatului, care a cunoscut o anumita continuitate. Ea a coexistat cu institutia casatoriei. Ambele institutii au cunoscut modificari de-a lungul vremii. Diferenta este ca institutia casatoriei are legitimitate, in timp ce institutia amantei se caracterizeaza prin nelegitimitate. Sociologii care s-au ocupat de cele doua institutii spun ca pentru a rezista in timp casatoria trebuie sa evolueze in mai multe viteze, de la fidelitate, la amor fizic si procreatie, toleranta si libertate reciproca. Aceasta presupune o supraveghere toleranta din partea ambilor parteneri, care sa duca la prietenie, complicitate, depanarea amintirilor la varste inaintate. Nu poti spune ca sotia este amanta decat daca vrei sa subliniezi ca relatia este deosebit de erotica si se apropie de asteptarile unei relatii in afara casatoriei.


Sunt cazuri cand amanta a reusit totusi sa patrunda in zona legitimitatii, devenind sotie. Care e cheia acestui salt?
Saltul e foarte posibil cand amanta acopera un deficit al unei relatii. Cand reuseste sa satisfaca acest deficit, ea poate sa disloce cuplul si sa uzurpe locul sotiei. Aici, aventura, amanta, nevasta este un traseu parcurs de aceeasi femeie. Amanta face saltul de la nelegitim la legitim. Exista si casatorii carora le-am putea spune "second-hand", in care o amanta dubleaza o perioada foarte lunga si incepe sa mimeze caracterul pe care-l are casatoria.


Ce face ca amanta sa fie adesea preferata sotiei de catre barbat?

Este un banc pe care l-am auzit in Grecia, care e mai mult o pedagogie sociala: un barbat casatorit, cu sotia si cu amanta sunt intr-o barca ce se afla in pericol sa se scufunde. Barbatului ii revine dificila misiune de a scapa de la inec pe una dintre cele doua femei. Intrebarea e pe cine sacrifica barbatul. Problema era ca sa dea si argumentul pentru decizia luata. Barbatul va renunta la amanta, pentru ca ea il va intelege. Ceea ce ma duce cu gandul ca amanta este persoana care ofera incredere, intelegere, posibilitatea confesiunii. Exact pe acest teren se greveaza amanta. De aici ideea ca, daca te apropii de amanta, poti afla multe din secretele barbatului.


De ce a fost repudiata amanta de-a lungul timpului?

Nu intotdeauna. Ele au fost si femei care au inspirat frica, femei de care s-a tinut seama. Au fost amante curtezane care reprezentau chiar o profesiune. Ea era binecunoscuta, avea un rol social bine definit. Cand vorbim de repudierea amantei ne referim la spatiul clandestinitatii, la acele legaturi in care secretul condimenteaza relatia si mentine o anumita excitatie a cuplului.


Este amanta afisata, dar este si cea secreta
Da, aceasta din urma este tinuta in umbra, este intretinuta. Ea nu pleaca in concediu, in week-end, la spectacole, nu are socializare cu partenerul. Desi, cum spun unii sociologi, atata vreme cat divortul ar fi interzis amantele ar fi la vedere, pentru ca nu ar reprezenta nici o amenintare pentru sotie.


De ce a existat tendinta de alegere a amantelor din randul actritelor?

Este adevarat ca aceasta profesiune a fost foarte sever sanctionata de-a lungul timpului, deoarece din aceasta zona s-au recrutat amantele. Era epoca in care sotiile erau mai mult inchise in casa, nu aveau vizibilitate sociala spre a fi alese, sa performeze strategii de seductie. Actritele erau vizibile, puteau fi alese, apoi insasi actoria nu se potrivea cu casatoria care presupune devotiune si crescutul copiilor. Ca si pentru prostituate, amantelor actrite le era aproape interzisa maternitatea, era chiar un obstacol. Ele erau femeile disponibile, aveau timp pe care-l putea pune in folosul unui barbat.


Chiar in anii de inceput ai comunismului, la noi, liderii de atunci aveau amante actrite, ceea ce noi am aflat mult mai tarziu
Conducatorii de atunci da, dar nu si poporul. El nu avea voie, pentru ca era supravegheat. Si sa nu uitam ca sotiile erau primele care isi turnau sotii la partid. Este limpede ce relatii existau intre soti. Conducatorii nu se expuneau. Niciodata nu s-au afisat cu amantele, dar sa ne amintim ca nici cu nevestele nu se aratau in public. Ei beneficiau de foarte multe posibilitati, spre deosebire de omul de rand, care nu avea voie la hotel decat daca avea o delegatie de serviciu.


Aparitia amantei poate fi facilitata de o vina a sotiei?
Exista mai multe explicatii ale aparitiei amantei. Deficitul de relatii, rutina, insatisfactia legata de partenera. Deficitul legat de sotia care nu raspunde exigentelor partenerului. Dar mai exista si nevoia de afirmare, de satisfacere a imaginii despre sine a barbatului. Orice participare la o alta relatie presupune alte trairi, alte experiente. El are sentimentul ca aventura ii imbogateste cunoasterea de sine. Problema e sa dozeze acest drog pe care il ia barbatul pentru a nu deveni o dependenta. Cat de mult joci aceasta intrare si iesire din cuplu.


Este amanta o cunoscatoare mai buna a psihologiei barbatului decat sotia?
Dupa parerea mea, in zona sexualitatii amanta e mai sincera ca sotia. Insa o amanta care vizeaza durata in timp a relatiei trebuie sa se faca utila dincolo de pat. Pentru ca sexul se poate rezolva si prin prostitutie. Si aici amanta este superioara prostituatei. Cu amanta ai o relatie de durata, cu prostituata a doua oara nu te mai vezi.


Amanta este o femeie care trebuie sa fie neaparat frumoasa?
Nu o data am auzit: nu pot sa inteleg de ce are o amanta cand sotia este acelasi tip de femeie cu sotia. In aceasta situatie, barbatul este fidel aceluiasi gen de femeie. Dar sunt situatii cand amanta contrazice total genul sotiei. Sotia poate sa accepte ca amanta e mai tanara, mai frumoasa. Sotia va fi, evident, ranita in orgoliul ei. Dar cand sotia descopera ca amanta ii este inferioara, atunci orgoliul ei este si mai profund ranit.


Este deci un deficit de comunicare, care incurajeaza instalarea amantei in viata sotului?
Comunicarea e esentiala, dar nu poti comunica orice. Eu am un exemplu. Un cuplu se duce la un consilier marital adept al comunicarii totale. Consilierul il intreaba pe sot daca i-a marturisit totul sotiei si acesta ii raspunde ca, daca spunea totul, de mult era divortat.


NOTA GENERALA: NEFERICIREA
Nota lor generala este totusi nefericirea, precizeaza psihologul Aurora Liiceanu. "Am primit o data o scrisoare a unei doamne care imi semnala ca sotul ei isi luase o amanta imediat ce a avut acces, brusc, la o importanta functie. Si era foarte trista. Dar in acelasi timp am primit multe scrisori de la amante in care se mentiona invariabil ca nu sunt niste fericite. Amanta trebuie dinainte sa-si asume consecintele, spargand un cuplu fragil."


UN JOC CU O SINGURA MIZA: BARBATUL
In acest joc, ambele femei actioneaza in favoarea barbatului. Pentru ca amandoua au aceeasi miza. Numai ca jocul e orb pentru ca nu stii miscarea celuilalt. Traditia foarte lunga a amantei este ca barbatul sa fie intre doua femei si mai putin femeia intre doi barbati. Pentru ca, in general, intr-o relatie cu sexul opus, femeile au alte asteptari decat barbatii. Femeia tinde catre asteptari de ordin emotional, iar barbatul e centrat mai mult pe sexualitate.


CE AR TREBUI SA STIE ORICE SOTIE
Amanta nu apare din senin. E ceva de genul parintelui care se socheaza cand afla ca baiatul este homosexual, desi l-a avut sub ochii lui permanent. Cred ca lipsa de atentie incurajeaza aparitia amantei. Este foarte dificil sa destrami o tesatura pentru a surprinde unde se putea interveni pentru a evita aparitia amantei. In toate revistele se dau retete despre cum sa-ti pastrezi sotul, dar nimic despre cum sa-ti pastrezi sotia. Anxietatea apartine femeii. De aceea apare acel control care e nociv. E mai degraba nevoie de supraveghere nu a barbatului, ci a relatiei in ansamblu. Si in aceasta zona comunicarea e foarte importanta.

Continuare: Vaduvele negre

×
Subiecte în articol: special bărbatului amant sotia