x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 2 septembrie 1990

Radiojurnalul zilei: 2 septembrie 1990

02 Sep 2010   •   00:00

La Palatul Cotroceni, Ion Iliescu i-a convocat la o şedinţă pe premier şi preşedinţii camerelor Parlamentului. În aceeaşi zi, Ion Iliescu i-a primit la reşedinţa sa pe britanicii Gallowai şi Wyle, cu care s-a întreţinut pe tema relaţiilor bilaterale dintre Bucureşti şi Londra. Antonie Iorgovan lucra de zor la prevederile Constituţiei post-decembriste.


ÎNTÂLNIRE ÎN PATRU LA COTROCENI

O serie de probleme aflate pe agenda Parlamentului, la reluarea lucrărilor sale, au fost examinate în cursul întâlnirii pe care domnul Ion Iliescu, preşedintele României, a avut-o ieri, la Palatul Cotroceni, cu domnii Petre Roman, primul-ministru, Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Senatului şi Dan Marţian, preşedintele Adunării Deputaţilor.
A fost prezentată activitatea comisiilor parlamentare ce analizează proiectele de legi elaborate până în prezent şi s-a informat despre dezbaterile Comisiei parlamentare de anchetă, în legătură cu evenimentele din 13-15 iunie.
Domnul Petre Roman s-a referit la pachetul de legi ce va fi avansat Parlamentului, în zilele următoare, precum şi unele aspecte ale situaţiei economico-sociale, în contextul reformelor iniţiate de guvern.


ION ILIESCU ŞI BRITANICII
Preşedintele Ion Iliescu a primit ieri la Palatul Cotroceni pe George Gallowai, deputat laburist, şi pe Bob Wyle, ziarist şi scriitor. Într-o atmosferă destinsă s-au desfăşurat convorbiri care s-au referit, în general, la relaţiile existente între România şi Marea Britanie.


SE PREGĂTEA CONSTITUŢIA
Preşedintele comisiei de redactare a proiectului constituţiei, domnul senator Antonie Iorgovan, a făcut postului nostru de radio unele precizări, explicând că există două etape în elaborarea Constituţiei: în prima etapă vor fi elaborate tezele generale, etapă ce urmează să se încheie în jurul datei de 11 decembrie, urmând ca apoi, până la sfârşitul anului, acestea să fie dezbătute de către constituantă. Se va trece, asfel, în cea de-a doua etapă: redactarea proiectului de Constituţie.


D'ALE PRESEI
Revista presei: Desigur presa încearcă de regulă să răspundă întrebărilor pe care viaţa, realitatea înconjurătoare le pune. Iată aşadar un prim răspuns în presa zilei, pe care "Tineretul Liber" îl aduce în faţa cititorilor săi. La întrebarea care ne frământă "Spre ce ne îndreptăm oare"? Răspunsul este: "Spre 3 septembrie". Aţi zâmbit? Atunci e bine. Putem continua. Şi să o facem cu acelaşi cotidian. Privirea de duminică îi aparţine lui Gabriel Năstase şi se numeşte: "Bate vântu' frunza-n dungă". Citez: "Adevărul e că am intrat cu toţii în această lună a 9-a secătuiţi, serbezi cu creierele umflate de scenarii şi idei care mai de care mai păguboase, bâjbâind după explicaţii şi justificări, unii răguşiţi de strigare stearpă, alţii stafidiţi în şoapte palid-tandre şi zâmbet galeş-împăciuitor, holbându-ne cu toţii în curtea altuia mai apropiată sau mai îndepărtată, cu jind de înfruptare dintr-un corn al abundenţei ce parcă numai pe masa altora se revarsă. Nu ştiu dacă aţi observat, dar în ultima vreme parcă nimeni nu mai ştie cine are dreptate şi încotro s-o apuce, aşa că fiecare încearcă să se mişte după cum îl taie capul şi să strige tot mai mult de unul singur". Menţionăm în paginile cotidianului articolul lui Horia Alexandrescu: "Cum ne-au făcut Revoluţia domnii Brucan şi Militaru", prima parte, ceea ce evident anunţă un serial.
România Liberă, la rubrica "Săptămâna politică", publică articolul lui Corneliu Antim, "Rumoare la galerie". O privire retrospectivă asupra săptămânii, larg comentată. În paginile ziarului este publicată declaraţia Convenţiei Naţionale a Ziariştilor.
Din Adevărul vă redau un fragment din articolul "La alţii şi la noi" de Irina Dimiu: "Deocamdată nu se prea munceşte, se cam stă. Dar nu cu privire în gol, ci către Occident. Selectând că este mai comod şi ce ne convine. Rămâne de văzut cât timp ne mai convine". Am încheiat citatul.
Pe prima pagină a cotidianului menţionez articolele "Cluj - oraşul din care lipseşte gustul senzaţionalului" de Andrei Alexandru şi "O tristeţe fără margini" aparţinând lui Petru Sălcudeanu.
Cotidianul Azi cu rubrica "La vremuri noi, oameni noi" -- articolul "Tinereţe şi competenţă" al Lilianei Sega redă o convorbire cu prefectul judeţului Braşov. Cotidianul Frontului Salvării Naţionale publică, de asemenea, sub semnătura lui Florin Diaconu articolul "Gândire şi simţire românească".
Din cotidianul Realitatea aflăm de la Coriolan Păunescu, din articolul intitulat "Ţăranul nu-i bântuit de complexul european" că, citez, "El, ţăranul, nu se teme că nu va ajunge în Europa". El este, în fond, de mult în continentul acesta plin de făgăduinţă pentru alţii".
"Dimineaţa" publică o declaraţie a senatorului american Robert Dole la încheierea vizitei în ţara noastră. Cotidianul acordă o pagină, cea de-a treia, convorbirii cu secretarul de stat, Nicolae Geambaşu, şeful departamentului pădurilor din Ministerul Mediului. Ea poartă titlul "A venit timpul să ne ocupăm de sănătatea pădurilor". O idee generoasă, aceea de a ne întoarce spre natură cu cele mai curate intenţii.
Pentru simetrie şi nostalgie am să vă întorc la privirea de duminică a lui Gabriel Năstase. Citez: "Şi să fiu iertat de oboseala pe care o arăt în faţa dumneavoastră (dar recunoaşteţi, cinstit, dumneavoastră încă n-aţi obosit?) şi deci gazetarului ca şi clovnului i se cere să nu pară obosit niciodată, îngăduiţi-mi (şi îngăduiţi-vă) această clipă de adevăr. Renunţaţi fie numai pentru această duminică, la orice efort sintetizator, analitic şi prospectiv asupra a ceea ce a fost. Este sau urmează să se întâmple; încercaţi să rămâneţi încrezători, pentru că, totuşi, mersul lumii trecător prin convulsii, trebuie să treacă şi prin liniştiri. Şi bucuraţi-vă de liniştea acestui început de septembrie cu soare blând şi îngăduitor. Printre vii, strugurii se pregătesc să ne spună "Bună seara".
Desigur, actualitatea în 60 de minute nu vă poate spune decât "Bună dimineaţa!" şi "Bună să vă fie inima" ca această lumină lină de septembrie.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani