x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ranitii nu vor sa se intoarca acasa

Ranitii nu vor sa se intoarca acasa

13 Mar 2004   •   00:00

Comuna Feldru este una dintre cele sapte din judetul Bistrita-Nasaud, in care mai mult de jumatate din populatie este plecata din tara. Satele Rebra, Nepos, Feldru, Maieru, Spermezeu, Tarlisua si Sangeorz-Bai aproape ca au ramas pustii in urma migrarii masive a tinerilor, mai ales spre Occident.

Autoritatile au fost nevoite sa constate la referendum ca mai mult de jumatate din populatie este plecata la munca in Spania si Italia. "Sunt peste 30.000 de oameni plecati din intreg judetul. Oricate eforturi ar face autoritatile locale sa-i aduca la vot, nu vor putea sa-i convinga de acest lucru. Chiar eu am trecut prin preajma Salii Polivalente din Bistrita in momentul in care un autocar a plecat in Spania. Dar ce puteam sa fac? Sa-i opresc?", a declarat Viorel Pupeza, prefectul judetului Bistrita-Na-saud, la vremea respectiva. Nu i-a putut opri, cu toate ca toti cei care au plecat au recunoscut, nu o data, ca viata nu e deloc usoara. Multi nu au acte si se tem sa mai revina in tara, pentru ca acest lucru i-ar impiedica sa se mai intoarca in strainatate. Nici macar spaima ca si-ar putea pierde viata nu este suficient de mare ca sa-i determine sa revina.

Nepotii primarului, raniti in atentat

Vestea ca cinci bistriteni au fost raniti in atentatele de la Madrid a facut ocolul judetului ieri-dimineata. Primarul comunei Feldru, Stefan Sangeorzan, a declarat ca doi dintre cei care au avut de suferit sunt chiar nepotii sai, Octavian Besutiu si Stefan Triscasiu. De la acestia, Sangeorzan a aflat ca intr-unul dintre "trenurile mortii", impreuna cu nepotii sai mai calatoreau o fata, Ioana Sbarciu, de 19 ani, un tanar, Ioan Cute, de 23 de ani, si un alt barbat, Vasile Sofroni, de peste 25 de ani. Toti cinci se aflau in drum spre Madrid in momentul in care s-a produs dezastrul.

Ioana vroia sa se marite

Daniela Sbarciu, de 15 ani, este sora fetei plecate in Spania in urma cu doi ani. Ea spune ca sora ei, Ioana, a fost foarte nerabdatoare sa vada cum se traieste prin alte locuri, unde a aflat ca se castiga bine. Daniela spune insa ca sora ei nu trimite bani acasa, fiindca abia se descurca ea. Parintii sunt multumiti ca nu e somera in tara. Ioana a lasat acasa o familie modesta, alcatuita din sase persoane, dintre care patru frati mai mici. De cand a plecat din tara, nu s-a mai intors niciodata in vizita. Obisnuieste sa dea cate un telefon la sfarsit de saptamana, sa spuna ca e bine. Sora ei sustine ca Ioana ar vrea sa ramana definitiv in Spania si sa se marite. Atentatele din 11 martie nu i-au schimbat acest gand.

Daniel Besutiu: "Frati-miu imi zicea ca-i bine..."

Stefan Triscasiu a plecat si el, impreuna cu varul sau, Octavian Besutiu, sa castige mai mult in strainatate. A ales Spania, fiindca acolo se afla peste 1.000 de consateni de-ai lui, care aproape ca au alcatuit o comunitate compacta. Lucreaza in constructii si, in momentul in care s-a produs atentatul, era in al doilea vagon din apropierea celui care a sarit in aer. Explozia i-a afectat grav auzul. A ajuns in spital, dar a cerut sa i se permita sa plece acasa, dar nu in Romania. Varul sau, Stefan, a suferit lovituri la cap din cauza schijelor care zburau prin aer. Fratele lui Octavian Besutiu, Daniel, povesteste ca acesta se afla de 2 ani in Spania si este multumit ca poate castiga bani mai multi. Nu stie insa prea multe despre cum traieste fratele lui, fiindca de fiecare data el spune ca iieste bine, ca sa nu-i ingrijoreze pe parinti. Acestia au de intretinut o familie numeroasa, alcatuita din 4 copii minori si se bucura atunci cand fiul lor le mai trimite bani. Un accident de munca petrecut anul trecut in Spania, cand un barbat din Feldru a murit cazand de pe o schela, i-a determinat pe parintii lui Octavian sa-l cheme acasa. Insa acesta a refuzat.

"Oamenii-s obisnuiti si cu bune, si cu rele"

Cel care stie mai multe despre starea celor cinci bistriteni este primarul Sangeorzan, care sta mai mult pe langa telefoane si ii anunta pe sateni in legatura cu orice noutate. "Deocamdata, oamenii nu sunt panicati. Cred ca s-au obisnuit si cu bune, si cu rele. Atunci cand le-au plecat copiii la munca, au inteles ca acestia isi asuma un risc", a declarat Sangeorzan. Primarul, care s-a ocupat de toate formalitatile pentru inhumarea barbatului care a murit in accidentul de munca, spune ca a citit pe fetele oamenilor resemnarea. "Cred ca acum se asteapta la orice. Nu ma intreaba nimic, fiindca orice clipa care trece inseamna ca cei dragi mai sunt in viata", a declarat Sangeorzan.

Comunele Maieru si Cosbuc rasufla usurate

In timpul noptii de joi spre vineri, primarul a luat legatura de mai multe ori cu Ambasada Romaniei la Madrid, iar vineri dimineata a transmis o cerere oficiala autoritatilor spaniole, pentru a fi tinuti la curent cu toate informatiile noi care apar, mai ales ca exista multe familii care nu au reusit sa ia legatura cu rudele lor aflate in Spania. "Speram ca aceste persoane care se afla la munca in strainatate sa se intoarca cu bine acasa. Avem insa in continuare temeri in legatura cu faptul ca ar putea fi date disparute", a declarat primarul, care crede ca multi isi dau nume false pentru ca nu vor sa fie recunoscuti si trimisi inapoi in tara pentru ca nu au acte. Autoritatile din alte doua comune, Maieru si Cosbuc, din care majoritatea persoanelor plecate la munca in strainatate se afla in Spania, au declarat ieri dimineata ca nu detin informatii potrivit carora vreuna dintre aceste persoane sa fi fost ranita in timpul atentatelor. Norocosul din Feldru

La Feldru au ajuns insa si vesti bune din strainatate. Nu cu mult timp in urma, un barbat a castigat 1,5 milioane de euro la loterie, in Irlanda. Stefan Sangeorzan a aflat primul ca Grigore Svinti, de 43 de ani, a castigat suma amintita, jucand la loteria irlandeza. Primarul comunei Feldru, Stefan Sangeorzan, sustine ca Svinti s-a stabilit in Irlanda in urma cu 5 ani, cand a plecat impreuna cu familia. El are o situatie financiara buna, dar, cu toate acestea, sansa i-a suras din nou. Printre bistritenii care au ales sa paraseasca tara s-a numarat si campioana de gimnastica ritmica Iulia Moldovan. In timpul unei competitii desfasurate in Spania, ea a ales sa ramana acolo, pentru a face o cariera in domeniu, desi nu absolvise inca liceul. Din fericire, in zilele acestea, Iulia se afla in Romania, in vizita la familia ei. In Spania, ea antreneaza, intr-o sala de gimnastica, elevi si este mutumita de viata pe care o duce acolo. ( ADRIANA MURES )

Romanii cei viteji si infometati

Cu toate ca atentatele de acum doua zile au produs panica printre romanii care au rude in Spania, zilnic, intre 100 si 150 de romani continua sa plece in Peninsula Iberica, in regiunile Freshuelva si Asaja. In fata Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca asteapta, de dimineata pana seara, cand pleaca ultimele autocare, cei care au reusit sa obtina contracte la cules de capsuni. Cei mai multi nu au rude plecate, dar au insa prieteni si, dupa cateva luni pe lista de asteptare, nu se mai tem de posibilitatea unor atentate teroriste.

Elena Grozavu, din Giurgiu, spera ca, dupa trei luni la cules de capsuni, se va intoarce cu cel putin 2.000 de euro si se increde in ajutorul lui Dumnezeu, care sa o apere de teroristi. "Nu cred ca suntem in pericol. Nu suntem cazati in oras si nu calatorim cu trenul." Florica Turcanu, din Constanta, este cea mai curajoasa din grupul ei: "Nu-mi este frica de nici un terorist. Abia astept sa ma urc in autocar si sa plec la munca. Am lucrat la sera mai bine de 15 ani si, la interviu, si-au dat seama ca sunt foarte buna pentru munca asta".

Alta femeie care asteapta sa plece in sudul Spaniei nu crede ca va pati nimic cat timp va fi plecata: "De ce sa ne omoare pe noi? Noi mergem acolo sa muncim, nu sa furam. Mergem la munca cinstita, nu la distractie. Sa-i omoare pe aia care dau in cap la oameni! ". Ieri au plecat spre Spania cinci autocare pline de "capsunari". Azi pleaca la Freshuelva 104 persoane, iar la Asaja doua autocare cu cate 45 de calatori. (Catalin Pruteanu)

CONTINUARE: Spania a inceput vanatoarea de ucigasi

×
Subiecte în articol: plecat eveniment Spania sangeorzan munca