x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Recomandarile lui Cousteau

Recomandarile lui Cousteau

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - SFATURILE SAVANTULUI

 

Cunoscutul explorator francez Jacques-Yves Cousteau a venit de mai multe ori in Romania, impreuna cu echipa sa, pentru a studia Delta Dunarii. Concluziile sale, formulate la inceputul anilor ’90, sunt foarte actuale si astazi.
ALEXANDRU NASTASE

 

Cousteau n-a fost nici primul, nici ultimul care a venit sa arunce intai o privire, pentru ca apoi, fermecat de magia si resursele locului, sa sfarseasca prin a face o cercetare aprofundata a Deltei Dunarii. La inceputul deceniului X, Cousteau era unul dintre cei mai mari cercetatori ai faunei si florei mondiale. Prin "mana" sa trecusera cele mai spectaculoase regiuni ale Terrei, de la arhipelagul Galapagos la Tasmania. Cousteau si echipa sa si-au propus in 1990 ca, profitand de caderea Cortinei de Fier, sa cerceteze fluviul Dunarea pe toata lungimea sa. Cele mai importante concluzii au fost legate de Delta.

 

RECOMANDARI. Observatiile au fost realizate initial din elicopter si abia apoi terestre. Cea mai importanta concluzie: Delta Dunarii este un habitat miraculos din punctul de vedere al biodiversitatii care, desi se afla de decenii bune intr-o stare avansata de degradare, are o capacitate iesita din comun de a se regenera in mod natural. Exploratorul noteaza ca Delta trebuie ajutata sa se refaca, prin lucrari de reconstructie ecologica. "Delta este ultimul bastion de o asemenea bogatie a speciilor care au mai ramas in Europa. Este vitala pentru pasarile migratoare", se arata in raport. Echipa Cousteau propunea impartirea stricta a Deltei in zone: cele mai importante erau ariile protejate, inconjurate de zone-tampon, apoi zonele de reconstructie ecologica si zonele neutre, in care nu trebuiau efectuate lucrari. Zonele strict protejate urmau sa fie inchise, pazite iar accesul permis doar cercetatorilor, zonele-tampon urmau a inconjura ariile strict protejate si trebuiau si ele supuse unor restrictii, iar in zonele de reconstructie ecologica se recomanda a se realiza lucrari care sa refaca ecosistemele distruse de proiectele gresite cerute de Ceausescu. "Natura trebuie lasata sa lucreze singura pentru regenerare. Este singura care poate repara stricaciunile facute de mana omului", sustinea renumitul explorator.

 

AGROTURISM. Cousteau spunea ca pasul vital pentru supravietuirea Deltei urma sa fie renuntarea treptata la pescuit si exploatarea stufului si practicarea pe scara larga a agroturismului. Se preconiza ca populatia Deltei sa renunte la indeletnicirile traditionale si sa gazduiasca turistii in propriile locuinte, "imbunatatite in spiritul local", sa-i duca la pescuit in zone marcate.

 

"Delta Dunarii este un habitat miraculos din punctul de vedere al biodiversitatii care, desi se afla de decenii bune intr-o stare avansata de degradare, are o capacitate iesita din comun de a se regenera in mod natural" - Jaques-Yves Cousteau

 

 

SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

 

Geneza Paradisului

 

Uscat nascut din preaplinul apelor

 

Istoria "mincinosilor"

 

Turnul Babel la gurile Dunarii

 

Recomandarile lui Cousteau

 

Coloniile durerii

 

Viata ca o prada

 

Aici, copiii imbatranesc mai repede

 

Liane de Delta

 

Nepotul piratilor din Caraorman

 

Se face prea mult curent pe Dunare

 

Ruina poarta numele Sulina

 

Vaneaza cu ochiul

 

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

 

Afaceri lacustre

 

Razboiul Bistroe

 

Cine si cum administreaza Delta?

 

Pescarii migratori
×
Subiecte în articol: special delta cousteau