Contractul de un miliard de euro incheiat de Ministerul Internelor cu grupul EADS pentru securizarea frontierelor va fi finantat printr-un credit garantat de Guvern si platit de la bugetul de stat si nu din fonduri UE, a declarat ieri Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene.
FLORINA ZAINESCU
"Se pare ca la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor s-a gresit. Cineva a lasat sa se inteleaga ca e vorba de un contract comun cu Uniunea Europeana si ca ar exista o finantare de la Uniunea Europeana. Realitatea e cu totul alta", a precizat Farcas. Fondurile vor veni dintr-un imprumut garantat de Guvern, dar Farcas nu a dezvaluit numele bancii de la care va fi luat creditul. Totusi, ministrul a precizat ca, avand in vedere ca acest contract se va derula pe o perioada de cinci ani, pana in 2009, cand Romania vrea sa adere la spatiul Schengen, efortul bugetar va fi de 200 milioane de euro anual.
LEGAL, DAR SECRET. Farcas a mai declarat ca atribuirea contractului fara licitatie publica a respectat legile romanesti si europene in materie, pozitie sustinuta si de Giorgio Ficcarelli, insarcinatul cu afaceri ad-interim al Delegatiei Comisiei Europene. Avand in vedere obiectul contractului - securizarea frontierei - acesta a fost declarat cu caracter secret, intrucat realizarea sa implica masuri speciale de securitate, in concordanta cu prevederile legale referitoare la apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala. Iar in cazul contractelor cu caracter secret legislatia din toate tarile europene nu impune organizarea de licitatii publice, a explicat Farcas.
CONCURENTA. Totusi, au fost mai multe firme "si nu numai europene" in cursa pentru contract, a precizat Farcas. Concernul european EADS a fost selectat, conform prevederilor legale, in urma analizei ofertelor a 20 de firme si potrivit criteriilor stabilite prin Decizia nr. 2 din 6 iulie 2004 a grupului ministerial insarcinat cu realizarea acestui proiect, a declarat si chestorul Anton Gagiu, directorul unitatii de management al proiectului. Conform criteriilor mentionate, firma aleasa trebuia sa posede capacitatea tehnica si manageriala de a implementa sistemele integrate de management al activitatilor operative de arie extinsa si, in special, de securitate a frontierelor. Si sa fie agreata international (NATO/UE) in proiectarea sistemelor pentru ordine publica si securitate nationala. "EADS a avut cea mai buna prezentare, iar din cele cinci proceduri de achizitie s-a ales una singura, si anume negocierea cu o singura sursa", a declarat comisarul-sef Mihai Badescu, seful Directiei de Reglementari Juridice si Contencios Administrativ.
Citește pe Antena3.ro