x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regele Carol I se întoarce la Palat

Regele Carol I se întoarce la Palat

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Mar 2008   •   00:00
Regele Carol I se întoarce la Palat

SCULPTORUL FLORIN CODRE, AUTORUL UNEI LUCRĂRI MONUMENTALE
După 60 de ani de când a fost distrusă statuia regelui Carol I, iată că Bucureştiul îi va cinsti memoria celui care a condus România vreme de 48 de ani printr-o nouă lucrare, creaţie a sculptorului şi regizorului Florin Codre. Lucrarea este poate cea mai importantă sculptură a ultimilor 20 de ani.


După 60 de ani de când a fost distrusă statuia Regelui Carol I, realizată de valorosul sculptor croat Ivan Mestrovici (şi inaugurată în 1939), iată că Bucureştiul va cinsti memoria marelui monarh care a condus România vreme de 48 de ani printr-o nouă lucrare, creaţie monumentală a lui  Florin Codre.


În 2006, Regele Carol I s-a clasat pe locul doi, după Ştefan cel Mare, în topul "Mari Români", realizat de Televiziunea Română, remarcabila personalitate primind peste 52 de mii de voturi din partea românilor. "Statuia Regelui Carol I a fost dorită după Revoluţie. S-a demonstrat că e o nevoie spirituală a naţiunii". Sunt vorbele sculptorului şi regizorului Florin Codre, cel căruia Primăria Capitalei i-a solicitat realizarea acestui monument de mari semnificaţii istorice şi ideatice. Cum nu era un secret în lumea artelor, pentru Florin Codre sculptura ecvestră fiind una dintre temele preferate de aproape 40 de ani, primăriei nu i-a fost greu să-i solicite realizarea acestui monument. Florin Codre este cel care, la vârsta de 30 de ani, a realizat la Târgu Mureş şi statuia lui Avram Iancu.  Prin urmare, pe la sfârşitul anului, sculptorul speră că va avea loc şi inaugurarea lucrării, în Piaţa Palatului. "Acum sunt în plin lucru, iar în mai intenţionez să fac un eseiaj modulator, pentru a defini raportul corect între dimensiunile constitutive ansamblului Pieţei Palatului. Vreau să evit greşelile deja făcute în peisajul bucureştean. Din punct de vedere al statuilor din Bucureşti, este o dezordine totală", spune sculptorul care a convenit împreună cu reprezentanţii Primăriei să facă un montaj de probă cu mai multe variante de piedestal şi chiar să amplaseze o urnă care să colecteze impresiile oamenilor. "Este vorba despre un gen sculptural aparte. E timpul să facem şi puţină educaţie a publicului, care cred că este derutat din punct de vedere al esteticii urbane". Această lucrare se vrea a fi un fel de roman cu mai multe citiri, un obiect arhitectural care încearcă să se lase descoperit, citit şi să transmită idei şi mesaje cât mai multor segmente de public.


MĂREŢIE. Statuia Regelui Carol I va fi realizată din bronz, pe un piedestal din piatră amplasat pe o mare lentilă din granit şi cupru lustruit. Sculptura are peste 7 m, însă, deocamdată, nu s-a decis mărimea la care va fi construit soclul. "Există două variante de piedestal. Dacă-l vom face înalt, atunci, automat, se va pune accent pe măreţia personajului, iar dacă va fi amplasat la o înălţime mai mică, atunci personajul se va putea citi mai bine şi va aparţine mai mult oamenilor". La 10 mai (dată la care în 1881 Carol I a fost încoronat ca primul Rege al României), Florin Codre intenţionează să expună monumentul în mărime reală, realizat dintr-un material uşor, urmând ca în toamnă să aşeze sculptura în material definitiv.  


 "Este vorba despre un gen sculptural aparte. E timpul să facem şi puţină educaţie a publicului, care cred că este derutat din punct de vedere al esteticii urbane. (...) În ceea ce priveşte statuile din Bucureşti, este o dezordine totală"
Florin Codre – sculptor


×
Subiecte în articol: special carol