x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special REGHIN/Post de poliţie în devenire, devastat de hoţi

REGHIN/Post de poliţie în devenire, devastat de hoţi

de Raluca Cret    |    06 Feb 2009   •   00:00
REGHIN/Post de poliţie în devenire, devastat de hoţi

Clădirea în care trebuia să funcţioneze postul de poliţie în cartierul Apalina, predominat de romi, a fost distrusă în totalitate. Hoţii au furat şi parchetul de pe jos. Oamenii spun că au făcut-o intenţionat, tocmai ca Poliţia să nu se instaleze la ei în cartier.

Cartierul Apalina din Reghin este cunoscut de când lumea ca una dintre cele mai problematice zone din judeţul Mureş. Rata criminalităţii este veşnic ridicată, iar locuitorii din zonă se plâng că nu îşi mai pot lăsa nici măcar legumele în grădină, care oricum nu reuşesc să se coacă. Dezbateri, proiecte, planuri, soluţii. Cea mai viabilă variantă a fost deschiderea unui post de poliţie în inima cartierului. Zis şi făcut. Consiliul local a găsit o casă, a închiriat-o şi a pus-o la dispoziţia Poliţiei. Poliţiştii şi-au amenajat biroul, au început să lucreze, până când... şi-au dat seama că sunt prea puţini pentru probleme atât de mari. “Poliţia a funcţionat acolo doar temporar, pe perioada sezonului cald. Efectivele de poliţie de care dispunem în acest moment nu permit ca în acel imobil să se desfăşoare activitate 24 de ore din 24. Efectivele nu sunt suficiente. Nu reuşeam să ţin non-stop o echipă de doi oameni, care în trei schimburi ar fi însemnat şase oameni, cu tot cu concedii, zece oameni. Or, pe întreg municipiul sunt alocate 18 posturi”, a explicat Vasile Oltean, şeful Poliţiei Reghin. După plecarea poliţiei... potopul. Chiar dacă, oficial, spaţiul are destinaţia de post de Poliţie. “S-a spart de cel puţin 15 ori. Au luat tot, mobila, au spart geamurile, au luat tot ce a fost lemn, chiar şi duşumeaua au scos-o. Au spart teracotele, au dus tot. Adulţii îi trimit pe copii să spargă, pentru că minorii nu au nici o lege. Sâmbătă am sunat la 112 că duceau poarta şi am şi spus cine sunt cei care fură. Au venit poliţiştii, dar au stat în maşină, nici măcar nu au intrat în casă să vadă ce e”, a spus plin de năduf fiul proprietarei, Fulop Andrei, care estimează paguba la un miliard de lei vechi. Între timp, omul a făcut zeci de sesizări către Poliţie: “nu am primit nici un răspuns de la Poliţie. Am depus cel puţin zece plângeri şi am sunat de 30 de ori la 112. Nici un rezultat”. Şeful Poliţei Reghin, Vasile Oltean, recunoaşte, dar “există trei plângeri penale cu autori necunoscuţi”.

Între timp, spune primarul Reghinului, Nagy Andras, poliţiştii s-au mutat în şcoala din cartier, chiar dacă spaţiul este închiriat de Consiliul Local până în 2010. În acelaşi timp, Consiliul Local continuă să plătească chirie pentru un spaţiu care practic nu mai e bun de nimic.

×
Subiecte în articol: special politie