Noua superproductie americana - "Troia", cu Brad Pitt in rolul lui Ahile, a iscat o "lupta" mai puternica decat mitologica batalie de zece ani iscata din pricina Elenei, cea mai frumoasa femeie din lume.
ROXANA ROSETI
Astazi, luptele nu se dau intre Ahile sau Hector, ci intre arheologi, istorici si cercetatori. Motivele acestor conflicte moderne? Controverse legate de locatia exacta a anticei asezari. Unii spun chiar ca nici macar nu a existat vreun razboi sau o cetate numita Troia, daramite o preafrumoasa Elena.
Descoperire
Troia si razboiul au fost considerate secole de-a randul rod al fanteziei anticilor. Totul s-a schimbat in 1871, cand arheologul Heinrich Schlieman, nascut in Germania si emigrat in America, anunta lumii intregi descoperirea legendarei Troia, ale carei ruine s-ar afla ingropate sub dealul Hisarlik, in apropiere de Canakkale, in nord-vestul Anatoliei. Aici, el a descoperit ruinele mai multor asezari construite una peste alta, incepand din epoca bronzului pana in cea romana, dintre care, spunea el, una trebuie sa fie Troia lui Homer.
Desi lucrarile de specialitate consemneaza faptul ca Schlieman a identificat Troia gratie indiciilor din poemul homeric, cel care i-a atras atentia asupra Hisarlikului a fost un englez, Frank Calvert, a carui familie locuia de multa vreme in zona si care localizase deja ruinele altor asezari antice din imprejurimi.
Mister
Ce ii nemultumeste in prezent pe unii cercetatori este faptul ca, pana acum, pe santierul de la Hisarlik nu s-a descoperit nici un text sau artefact care sa confirme ca acolo a fost Troia si nu o alta cetate, singurele indicii fiind imaginile pictate pe diferite obiecte. In lipsa unor dovezi, unii afirma si astazi ca este posibil ca Troia sa nu fi existat niciodata cu adevarat, in timp ce altii spun ca este imposibil sa se separe adevarul de fictiune in poemul homeric, scris undeva in secolele 8-9 i.Hr., la mult timp dupa evenimentele pe care le descrie. Unii cercetatori noteaza ca, chiar daca legendele homerice spun adevarul, nimic nu dovedeste ca ruinele de la Hisarlik sunt ale Troiei. Cert este ca la Hisarlik exista ruinele mai multor orase, iar in 1995 s-au gasit dovezi ca acolo s-a purtat, candva, un razboi devastator.
AHILE
"Troia denatureaza istoria", au spus o parte dintre grecii care s-au grabit sa vada noua superproductie americana "Troia", cu Brad Pitt in rolul lui Ahile. "Publicul a fost fascinat de film, salile au fost pline. Dar multi spectatori sunt de parere ca adevarul istoric a fost deformat. Trebuie sa fim mai informati, pentru a ne putea apara istoria, pentru ca la Hollywood nu-i pasa nimanui", a declarat un director grec de cinematograf. Prestatia lui Pitt in acest film nu i-a impresionat pe greci, dar a innebunit femeile. In Romania, filmul a fost lansat in cursul lunii mai, iar spectatoarele nu au ramas deloc indiferente, nici la subiect, nici la Pitt-Ahile!