x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Adrian Buga: Colectionarul de vise

Adrian Buga: Colectionarul de vise

de Loreta Popa    |    03 Aug 2008   •   00:00
Adrian Buga: Colectionarul de vise

Un tinar student la Istoria si Teoria Artei, Adrian Buga, avea sa-i contrarieze pe colectionarii de arta romani, in cercurile carora nu se patrunde facil, lasindu-si frematatoarea-i curiozitate sa porneasca in cautarea unui vis.



Un tînăr student la Istoria şi Teoria Artei, Adrian Buga, avea să-i contrarieze pe colecţionarii de artă români, în cercurile cărora nu se pătrunde facil, lăsîndu-şi fremătătoarea-i curiozitate să pornească în căutarea unui vis.


Cîţiva ani, acest tînăr, invidiat pentru spiritul, flerul şi prea marea-i largheţe intelectuală, a cotrobăit poduri, case vechi, pivniţe, în căutarea... artiştilor necunoscuţi. Călăuzit de steaua lui norocoasă, a reuşit să-i găsească de două ori şi, mai mult ca sigur, va reuşi de cîte ori îşi va propune, pentru că nu se dă bătut niciodată. Are un spirit de învingător. A descoperit în urmă cu cîţiva ani o comoară pe nume Raoul Egon Lebel. De atunci şi pînă astăzi, cu o perseverenţă care i-ar surprinde pe mulţi, a căutat tot ceea ce omeneşte era posibil legat de viaţa şi opera acestui pictor necunoscut marelui public. A investit timp, efort, bani, numai pentru că el credea cu tărie într-un ideal. Şi-a legat sufletul de veşnicia acestor minunate picturi ale lui Raoul Egon Lebel. Dar Adrian Buga nu se ocupă doar de picturi. Colecţionează tot ceea ce îi place, ce îi atrage atenţia. O dată cu obiectele cumpărate, el primeşte şi visele, povestirile şi idealurile oamenilor care au salvat aceste obiecte, gîndindu-se că este tînăr şi o să le transmită mai departe. Contemplarea unor lucrări de o frumuseţe grăitoare precum cele ale lui Lebel i-a oferit deplină încîntare, o nouă înţelegere din cuprinderile lăuntrice ale existenţei şi certitudinea că, pînă la urmă, cel care învinge este numai adevărul. Lucrările salvate de Adrian Buga, reunite într-o expoziţie de acum binecunoscută, nu au apărut niciodată în comerţul de artă, ele fiind realizate pînă la plecarea din ţară a lui Lebel, în 1962. Cu ajutorul lui Adrian Buga, aceste capodopere de lumină şi culoare s-au regăsit, afirmîndu-şi dreptul la o pe deplin meritată reconsiderare din partea noastră. Andreea Buga, soţia lui Adrian, i-a fost alături pas cu pas în această aventură tînărului colecţionar şi, aidoma unei muze, îl inspiră şi-l determină să-şi întindă aripile pentru a zbura sus, tot mai sus...


SUFLETE ÎN FURTUNĂ. A doua mare izbîndă a lui Adrian Buga a fost expoziţia "Culorile Războiului", organizată de Editura Militară şi Argo Art la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional în perioada 23 iunie-
10 iulie. La închiderea acesteia, colecţionarul nostru de vise ne-a spus: "Acest proiect s-a născut din pasiunea de a descoperi şi de a pune în valoare opere de artă pe a căror strălucire s-a aşezat praful uitării. Lucrările reproduse în acest album au o istorie aparte. Un ofiţer le-a salvat de la distrugerea la care fuseseră condamnate imediat după război şi le-a conservat, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Cînd întîmplarea m-a făcut să ajung la ele, am avut revelaţia unei descoperiri deosebite şi am ştiut că pagina de istorie pe care o reprezintă trebuie adusă cît mai repede la cunoştinţa publicului. Nu se ştie foarte sigur cîte lucrări au dispărut o dată cu presupusa îngropare a «tezaurului» Secţiei propagandă a Marelui Stat Major, cîndva, în vara fierbinte a anului 1944, cîte au pierit în epurările comuniste şi cîte au fost distruse din întîmplare sau din neştiinţă. Nici una dintre lucrările selectate nu a figurat în cataloagele expoziţiilor organizate de armată în anii războiului, putem deduce că au avut alte destinaţii", spune Adrian Buga.


VALORI. Expoziţia şi albumul reprezintă nu numai o restituire necesară, ci şi o provocare pentru istoricii şi criticii de artă. E o minune faptul că se redescoperă marile valori ale identităţii noastre spirituale, uitate, pe nedrept, decenii la rînd, poate şi din neglijenţa unora sau altora. Emoţionant şi semnificativ este şi faptul că la ambele evenimente, respectiv expoziţia despre "Raoul Egon Lebel", dar şi "Culorile Războiului", au participat personalităţi de seamă, precum Majestatea Sa Regina Ana, Alteţele Sale Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, reputaţii istorici de artă Petre Oprea, Barbu Brezeanu, dna Lydia Ciucă, dar şi Excelenţa Sa Alex Nixon.


Călător prin aventura numită Artă

Adrian Buga s-a născut la 22 mai 1978, la Vînju Mare. În copilărie colecţiona timbre, iar la 19 ani făcea prima descoperire importantă, în nordul Moldovei, alături de un cercetător din Israel, Noam Zvi. "Erau obiecte de cult mozaic: vase, nişte platoşe, menora, dar şi cîteva obiecte de argint cu care se urmăreau rîndurile Torei, pe care m-am bucurat să le găsesc apoi la Muzeul Holocaustului de la New York. În timp am învăţat din mers, apoi am făcut nişte studii de restaurare, iar acum sînt la Facultatea de Istoria şi Teoria Artei. Sînt foarte atent la ce cumpăr. În primul rînd, cumpăr ce ştiu foarte bine că e original, de aceea m-am axat pe pictori mai greu de falsificat, pentru că sînt necunoscuţi", a încheiat Adrian Buga.

×
Subiecte în articol: alte orizonturi adrian buga