REPORTAJ
Tanarul Abdulrahman Khadr a fost crescut pentru a deveni membru al "escadronului mortii" al retelei teroriste Al-Qaeda, dar s-a revoltat fata de propriul destin si a devenit informator al Statelor Unite in razboiul impotriva terorii.
ANA ILIE
Abdulrahman Khadr nu este un tanar obisnuit. La 21 de ani se poate lauda ca a supravietuit taberelor de antrenament ale retelei Al-Qaeda, presiunilor tatalui sau de a deveni un atacator sinucigas, pretentiilor exagerate ale CIA care a vazut in el un informator pretios si unei detentii mai mult decat brutale la temuta inchisoare americana de la Guantanamo, Cuba. Dar Abdulrahman nu se lauda. "Vreau sa le arat tuturor ca sunt o persoana care a fost crescuta sa devina un membru Al-Qaeda, un atacator sinucigas", marturiseste tanarul, adaugand: "De unul singur am decis ca nu vreau sa fac asta". Nu vrea decat sa uite experientele traumatizante din ultimii ani si sa isi vada de viata lui, linistit, in Canada.
In umbra lui Ossama
Citește pe Antena3.ro
Exemplu negativ
O familie traditionala
Saracie lucie
Abdulrahman isi aminteste ca Ossama si cele trei sotii ale sale, numerosii lor copii si simpatizantii care stateau pur si simplu cu ei, locuiau cu totii sub un singur acoperis, si acela al unei case din chirpici, in Afganistan. Copiii lui Ossama i-au cerut la un moment dat un cal. El le-a dat calul cadou abia dupa ce progeniturile au invatat pe de rost Coranul. Viata era dura in familia ben Laden, iar produsele americane sau occidentale erau strict interzise. Chiar si acele lucruri care fac viata mai comoda, cum ar fi gheata sau electricitatea. Faptul ca Abdulrahman nu s-a adaptat si prefera televizorul in locul altor activitati asa-zis pioase l-au facut de la inceput sa para un paria.
Decizia
Cu trecerea timpului, Abdulrahman s-a distantat tot mai mult de operatiunile sangeroase ale retelei, ba chiar a incercat sa fuga inapoi in Canada de doua ori, dar fara succes. Viata a devenit din ce in ce mai dificil de suportat in Afganistan. Toate acestea s-au schimbat radical la 11 septembrie 2001, o data cu atacul nimicitor al Al-Qaeda asupra Statelor Unite. Abdulrahman a fost arestat de catre fortele americane si interogat. Atunci s-a decis sa coopereze, sa devina un informator platit, foarte bine platit, chiar, al Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Le-a spus tot ce stia despre Ossama, cercul lui de apropiati si despre modul lor de a opera. Mai apoi a trecut la misiuni ceva mai dificile. Pentru inceput, era urcat intr-o masina impreuna cu un occidental, si plimbat ore in sir prin Kabul, unde identifica locuintele folosite de membrii Al-Qaeda.
Sub acoperire
Cineva a venit cu ideea ca Abdulrahman sa fie infiltrat intre detinutii de la Guantanamo, mai ales printre cei recalcitranti, care nu vorbeau, pentru a afla cat mai multe de la ei despre operatiunile pe care le pregateste Al-Qaeda. Nimeni nu l-a avertizat insa ca va "beneficia" de acelasi tratament ca si detinutii obisnuiti, adica fotografierea organelor genitale, bataia, foamea, izolarea.
A plecat de acolo intr-o alta misiune, in Bosnia, unde a avut ca scop infiltrarea in grupul de arabi care frecventa o moschee unde CIA banuia ca se puneau la cale atentate. A reusit sa afle ce voiau americanii, dar singuratatea s-a dovedit prea puternica si a cedat impulsului de a-si suna bunica din Canada. A doua zi, totul s-a terminat. A fost plimbat dintr-o casa conspirativa in alta, pana cand s-a decis sa renunte. "Asta nu e viata. Vreau o familie, vreau copii. Vreau sa fiu un om obisnuit", spune tanarul.
Guantanamo este plin de nevinovati
Ce nu va uita niciodata Abdulrahman este experienta crunta de la inchisoarea de maxima securitate de la Guantanamo, unde sunt detinuti sute de prizonieri considerati membri sau simpatizanti Al-Qaeda. A intalnit acolo tot felul de oameni, despre care nu pridideste sa povesteasca. Americanii l-au intrebat tot timpul ce parere are despre detinuti: merita sa fie acolo, sunt periculosi, ce ar trebui sa le faca? "Le-am spus ca 80% din cei retinuti au fost, la un moment dat in viata lor, in Afganistan. Oamenii astia nu mai au chef sa faca nimic, le-a ajuns. Daca ii trimiti in tarile de unde provin, nu vor face nimic rau", isi spune parerea Abdulrahman. Celelalte 20 de procente insa merita sa fie la Guantanamo. Dintre ei, 10% sunt cu adevarat periculosi, apreciaza Abdulrahman, in vreme restul de 10% ar putea reveni in randurile Al-Qaeda daca ar avea ocazia. Tanarul a fost uimit sa constate ca multi dintre detinutii de acolo nu stiau pentru ce fusesera inchisi, pentru ca nu aveau nici o legatura cu terorismul islamic.
Parintii il impingeau sa se sinucida
"Tatal meu a incercat in vreo doua randuri sa ma convinga sa ma sinucid aruncand in aer cetateni occidentali", povesteste tanarul despre cosmarul trait in Afganistan. Firea lui insa s-a impotrivit din rasputeri unei asemenea perspective. "Nu am crezut niciodata in sinucidere", isi explica el atitudinea. Asta in pofida faptului ca tatal sau, prieten cu ben Laden, i-a adus un invatat care sa ii explice cum sa devina un atentator sinucigas eficient. "Mi-a spus: ai fi mandria familiei noastre daca ai face asta", marturiseste tanarul. Dar Abdulrahman s-a impotrivit. Daca era vorba de lupta dreapta, intre persoane inarmate, fata in fata, nu ar fi avut nici o problema: "Dar sa te arunci in aer ca sa ucizi persoane nevinovate... Pur si simplu nu cred in asta".