x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Armeanul, caii şi euroii panacotaţi

Armeanul, caii şi euroii panacotaţi

de Toma Roman Jr    |    17 Iul 2011   •   21:00
Armeanul, caii şi euroii panacotaţi

Reportajul de fata ar putea sa inceapa cu o intrebare ca la Radio Erevan. Care e legatura intre un stomatolog armean care construieste blocuri, o herghelie si o potentiala frauda de mai multe sute de milioane de euro? Garbis Vincentiu Kehaiyan e dintar. Ma­ma lui a fost medic de tara. Fiindca atunci cand isi vizita mama la munca era luat de la gara cu o sa­re­­ta, i s-a pus pata sa creasca di­verse ra­se de cai. A facut bani din masele si constructii, inainte de criza marita si 250 de apartamente pe an. A cum­pa­­rat cai perseroni, frizoni, shire, se­mi­­­grei romanesti si italieni, ponei de di­­­verse rase, are cam 200 de bucati, pe care ii tine la Potigrafu, langa Bu­curesti, si la Comarnic, in Prahova.

Jean paste ilegal!
M-am vazut cu Garbis la ferma lui de la Potigrafu initial. Mai intai m-a lins cainele Ivan, un ciobanesc romanesc imens, care nu musca. Ivan e ceva mai mare decat un ponei. Poneii dau de mancare indirect celorlalti cai. Asta fiindca Garbis ii mai ma­rita unor snobi care si-i iau in chip de animale de companie pe 600-800 de euro. Asa poate dentistul sa faca rost de o parte din banii pentru in­tretinerea celorlalti cai, printre care ma­rele Jean. Asta e un perseron ame­rican care cantareste mai mult de o tona si 200 de kilograme. Cand mi l-a prezentat Garbis, infuleca iarba in spatele fermei. Parea de treaba, chiar daca se mai zbuciuma din cand in cand din cauza taunilor care-l de­ran­jau. "Jean paste ilegal!", mi-a zis armeanul. Si a inceput sa-mi spuna despre razboiul lui cu varii autoritati locale.

Subventii pentru boscheti
Fiindca piata imobiliara nu mai merge ca in minunatul an 2008 si mo­toarele economiei sforaie in loc sa duduie, hobby-ul armeanului a in­ceput sa-l parleasca la buzunar. Omul, fire practica, a inceput sa stu­dieze legile si si-a dat seama ca ar pu­tea sa umfle bani de la coana Europa, via APIA (pentru necunoscatori, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, un ceva menit sa ridice ta­ranul roman pana la cer), pentru pa­su­natul animalelor. Banii pot fi intre 100 si 400 de euro per hectar de pa­sune. Adica, in pretul asta intra in­tretinerea pasunii si islazului si plata omului care are grija de vite. A incercat sa puna mana pe banii respectivi si a dat peste o mare teapa care pare generalizata la nivel national: "Subventia asta, in mod normal, se adre­seaza fermierilor, crescatorilor de ani­male, persoane fizice sau juridice. Cum taranii de pe la noi nu au habar ce le ofera Uniunea Europeana si nici ni­­meni nu le zice, ca sa nu se piarda ba­­nii, printr-o hotarare de guvern, au avut dreptul sa ia subventia de la APIA si consiliile locale. E aberant, pri­­mariile nu au vite! Totusi de aici a in­­ceput aberatia. Se umfla banii, nu se face nimic, si se aduce o chitanta de receptie a unor lucrari fictive, de in­tretinere a islazului si pasunii!".

La Gorgota, comuna de care tine satul Potigrafu, este un conflict intre consiliul local si primarita Veronica Ionita. Din motiv de capra consiliului si capra primaritei, subventia pentru pasune nu a fost luata deloc. Chiar daca Garbis s-a oferit sa aranjeze gratis terenul pentru a-si invita caii la pranz si cina, s-a lovit de refuz. Din cauza asta, Jean cel greu si mandrii cai britanici shire, care par incaltati cu cizme, pasc in ilegalitate pe asa-numita pasune comunala, de fapt un teren plin de boscheti si arbusti.

Comarnic, un studiu de caz
"Lupta cea mare", vorba In­ter­na­ti­o­nalei, dusa de Garbis cu oarece autoritati locale a inceput la Comarnic. Aici este primar un cucon ingi­ner Dorian Botoaca, membru PDL si apropiat, dupa cum se zice, al gastii de interese a Robertei Anastase, care taie si impusca prin filiala Prahova a partidului. Garbis are la Comarnic 44 de cai. Cand a aflat ca Primaria din Comarnic a luat in 2009 bani de la APIA, mai precis 79.693 de euro, s-a gandit ca are unde sa-si scoata caii la pascut. Nu prea avea unde, terenurile declarate fanete si islazuri aratau intr-o stare jalnica, se vedea ca nu se intervenise pentru intretinerea lor. Dupa calculele lui Garbis, circa 50% din asa-numitele pasuni sunt, de fapt, terenuri impadurite, iar pe restul zac munti de gunoaie. In schimb, imediat dupa intrarea bani­lor, in ograda lui Botoaca a crescut o masina ML, de 50.000 de euro, despre care primarul a declarat senin ca ii va deconta TVA-ul pe firma sa.

In 2011, Garbis a incercat sa se bage direct in licitatia organizata de Primarie pentru luarea in gestiune a unor pasuni de langa cartierul Ghiosesti, din Comarnic. A fost "prajit", fiindca licitatia a fost facuta cu dedicatie. Dupa spusele lui Garbis, in caietul de sarcini au aparut criterii aberante, cum ar fi ca participantii sa detina si "certificat de lucrator in agroturism" sau sa detina ovine si bovine, caii fiind scosi special din categoria vitelor, sa nu poata parti­cipa el la licitatie. Trebuiau sa castige, zice dentistul, doi apropiati ai primarului Botoaca, ciobanul Chiru Vasile si Musea Ionut Catalin, ruda cu un consilier local PDL, bineinteles. Ca sa nu se mai bage unde nu ii fierbe oala, Garbis a fost hartuit cu controale de tot felul, comandate de primar, dar nu s-a lasat. A depus plangeri la DNA, sezizand faptul ca in 2009 si 2010 au fost luati cam 100.000 de euro pentru pasuni, bani care nu se vad nicaieri. Fiind un tip care nu se lasa prea usor, a mai des­coperit tot felul de nereguli facute de Primarie cu niste constructii pe care de asemenea le-a sesizat autoritatilor.

La scara nationala
Armeanul are un ONG botezat Asociatia pentru Prevenirea Abu­zu­ri­lor Fiscale. Sub umbrela lui a in­ce­put o investigatie la nivel national si a ajuns la concluzia ca situatia de la Co­marnic pare sa se repete in cateva sute de locuri din tara. Are informatii concrete despre multe localitati din Prahova, de exemplu. A facut un calcul sumar si a ajuns la concluzia ca furaciunea la nivel national poate ajunge la cateva sute de milioane de euro. Vorba lui: "Intr-adevar, e spectaculos pentru media cand un politician sau om de afaceri important da o teapa de un milion de euro. In cazul pa­sunilor insa, e vorba despre o serie de multe tepe mai mici, date de primari de toate culorile politice. Daca e sa adunam sumele, ajungem la un total fabulos insa".

×
Subiecte în articol: reportaj