Feciorii Daia Română din judeţul Alba, îmbrăcaţi în costume populare, pleacă la colindat însoţiţi de un taraf de muzică populară. La încheierea colindatului, tinerii organizează o petrecere la care sunt invitate fetele din sat.
Cu o lună înainte de Crăciun, feciorii de un leat (de aceeaşi vârstă) din Daia Română se întâlnesc pentru a forma o "bute", aşa cum este denumit grupul de colindători. Ei arvunesc o casă din sat, numită gazdă, unde urmează să se întâlnească periodic şi să adune băutură şi mâncare.
Tradiţia seculară spune că fiecare fecior, component al buţii, urmează să aducă la gazdă zece litri de vin, un kilogram de ţuică, un kilogram de carne, un metru de cârnaţi, pâine şi cozonac.
În seara de Ajun, toţi feciorii îmbrăcaţi în costume populare şi având pe cap căciuli împodobite cu pene de păun multicolore, flori şi beteală se adună la gazdă şi pornesc apoi la colindat din casă în casă. "Localnicii ne aşteaptă cu câte un colac special pregătit, cu ţuică şi vin", ne-a declarat Gheorghe Hăprian "primarul" buţii.
După ce colindă tot satul, a doua zi de Crăciun, butea feciorilor se deplasează la casele unde sunt fete. De data aceasta, cei nouă colindători, membri ai buţii, sunt însoţiţi de cinci băieţi mascaţi şi îmbrăcaţi în zdrenţe, numiţi "mătăhălii". Aceştia fac tot felul de giumbuşlucuri pe drum şi încearcă să înveselească sătenii. Când ajung la casa în care locuieşte fata, feciorii intră în curte şi cer voie părinţilor să lase tânăra la joc.
Fiecare fecior din bute trebuie să invite pentru bal două fete, iar "primarul" (conducătorul buţii) şi cei doi "cârciumari" (ajutorii "primarului") trebuie să aducă minimum trei fete. În timp ce feciorii merg prin sat după fete, bucătarul Gică, special angajat pentru acest eveniment, găteşte la gazdă mâncăruri alese.
Seara, începând cu ora 21:00, feciorii din bute chefuiesc cu fetele invitate până dimineaţa. Fetele cinstesc băieţii cu bani şi o farfurie cu prăjituri, iar la Anul Nou, băieţii le întorc cadoul, oferindu-le pungi cu dulciuri.
Urmare a unor obiceiuri ancestrale, curioasă este obligaţia băieţilor, care merg cu butea de a rămâne la chef până dimineaţă. În cazul în care unul dintre tineri se sustrage acestei tradiţii, ceilalţi îl caută prin tot satul, iar după ce îl găsesc îl leagă cu frânghii de o scară şi îl cară aşa legat pe uliţele satului, pentru a-i fi "pedeapsă şi învăţătură de minte".