x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Bisericile fortificate, "apărate" de şanţurile din mijlocul drumurilor

Bisericile fortificate, "apărate" de şanţurile din mijlocul drumurilor

de Theodora Şutiu    |    30 Iul 2018   •   12:50
Bisericile fortificate, "apărate" de şanţurile din mijlocul drumurilor

Transilvania, cândva doar tărâmul lui Dracula în ochii turiştilor,  s-a tranformat în regatul de vacanţă al prinţului Charles. În Viscri şi-a cumpărat o casă încă din anii 90 şi, de atunci, n-a încetat să laude frumuseţile locului. Când se întoarce acolo, gustă din preparatele locului, admiră arta populară şi face plimbări lungi în care îi salută cald pe localnici. Drept recunoştinţă că a adus turiştii străini în micul sat din Transilvania, autorităţile i-au întins pe şosea  plină de gropi. 

 

Drumul judeţean 104L, Buneşti-Viscri-Dacia, cel supranumit "Drumul Prinţului Charles", este un dezastru.  Şoseaua n-a fost mai fost reparată timp de aproape 10 ani, iar lucrările au început de câteva luni, după o lungă perioadă în care autorităţile s-au împiedicat în probleme birocratice. A ajuns să fie vizitat anual de mii de turişti pentru autenticitate, tradiţii şi natura nealterată.

 

Tom şi Mark, tată şi fiu, sunt din Marea Britanie: "Când le-am  zis prietenilor mei că venim în România, m-au întrebat de ce aş veni aici? Ce este de văzut în România?  Le-am arătat apoi nişte poze pe telefon şi mi-au spus că arată foarte frumos. Eu şi cu Tom nu cunoaştem pe nimeni care să fi fost în România. Lumea a auzit de Dracula şi vârcolaci, dar în afara de asta, nu există niciun fel de promovare", povestesc englezii. Prin urmare, localnicii profită de fiecare străin care ajunge în satul lor :"Mai facem câte o căciuliţă, câte o şosetă de lână. Şi românii vin, dar românii nu prea cumpără", se confesează un stătean.

 

Anonimatul comorilor din patrimoniu

Zona e cunoscută nu doar pentru frumuseţea peisajelor, ci şi pentru bisericile fortificate. Cea din Viscri a fost inclusă şi într-un top important de publicaţia The Telegraph. 

 

Sunt peste 150 astfel de edificii, însă doar 10% dintre ele sunt incluse într-un circuit turistic,  restul, deşi bine conservate, rămân în anonimat. În aceste turnuri fortificate se adăposteau sașii în timpul invaziei popoarelor migratoare sau ale tătarilor; au spuravietuit așa sute de ani. Tradiția este acum dusă mai departe de o mâna de oameni. Dietmar Depner, administratorul bisericii fortificate din Criţ explică: "Mai vin din auzite, unii vin la nimereală, unii doar în trecere, alţii rămân şi peste noapte, dar nu aici, la pensiunile din sat. Două, trei persoane, patru, depinde cum ajung în zonă".

 

Bisericile fortificate ca în Transilvania găsim şi în Bucovina. "Înălţarea Sfintei Cruci" din Pătrăuţi se află la 300 de kilometri de Criţ şi a fost clădită de Ştefan cel Mare în 1487. Preotul Gabriel Herea, doctor în istoria artei şi-a petrecut ultimii ani studiind moştenirea lăsată în urmă de marele domnitor în acest loc. Biserica e pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. "Acum 14 ani nu se vedea mare lucru din ea, era acoperită de praf și fum. Douăsprezece ani a stat în schelă, până în 2015 și s-a descoperit ceea ce vedeți. Păstrăm suficientă pictură încât să ne uimim și să ne fie de folos să reconstituim un crâmpei cultural al sfârșitului de secol XV", mărturiseşte preotul Herea. 

Puţini sunt însă turiştii care ştiu secretul. În biserică, în funcţie de perioada anului, lumina cade pe câte o icoană diferită.  O treabă foarte frumoasă se petrece de Crăciun. Lumina inundă această stea cu şase colţuri, e steaua întrupării lui Hristos. Proiecția solară se mişcă prin biserică prin sfintele uşi, intră în altar, iar în altar ajunge să inunde proscomidiarul. E locul unde se naşte Domnul.

Din 2010 şi până acum, preotul a făcut mii de fotografii, în fiecare anotimp, ca să arate că biserica din Pătrăuţi este o adevărată minune a Bucovinei: "Toată biserica este construită la milimetru geometric iar proiecţiile de astronomie... am căutat 8-9 ani un astronom care să facă toate calculele dar nu a apărut înca niciunul", mai povesteşte preotul Herea.

 

Turismul ecumetic, practic inexistent

Din păcate, biserica din Pătrăuţi abia dacă opresc zece autocare cu turişti într-un an întreg, pentru că nu este inclusă în niciun circuit turistic, deşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceva, Viorel Seredenciuc, nu recunoaşte acest fapt.  "Vreau să vă spun că este prinsă: noi, CJ, din 2009 avem un proiect Pelerin în Bucovina în care şi biserica Patrauţi este inclusă în acest pelerinaj care se face în timpul anului".

Însă, pe site-ul instituţiei, biserica nu apare în programul de vizitare. Proiectul "Pelerin în Bucovina" îi duce pe turişti la Putna, Voroneţ sau Suceviţa, nu şi la Pătrăuţi. "Am semnat cu Banca Mondială că până la sfârșitul anului să avem o strategie a turismului în România,  să nu mai facem turism după ureche. Ne dorim că turismul în viitorul apropiat să devină unul din principalii contribuitori la PIB-ul României", spunea Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

 

"Trecem şi noi, eu şi viceprimarul, ne uităm să vedem cum se lucrează pe acest drum. Va fi gata la anul" - primarul din  Buneşti Mircea Bălăşan

 

Retras de la drumul mare ce leagă Braşovul de Sighişoara, satul Viscri adăposteşte o spectaculoasă biserică fortificată săsească - una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO

×