x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Brad Pitt luptă cu zombi în Malta

Brad Pitt luptă cu zombi în Malta

de Tudor Cires    |    22 Iul 2011   •   21:00
Brad Pitt luptă cu zombi în Malta

Strait Street din Valetta (Malta) s-a dovedit a fi spatiul ideal pentru multe dintre scenele ultimului film al lui Brad Pitt. Fara sa-si dea seama cand, localnicii s-au pomenit cu inscrisuri ebraice pe pereti si cu o multime de alte elemente de decor care transformau cetatea baroca de pe Insula Mierii intr-un oras israelit.

Charles Darmanin, un maltez in­tre doua varste, nu si-a inchipuit niciodata ca intr-o zi il va avea ca oas­pete, in bucataria lui igrasioasa din Valetta, chiar pe Brad Pitt, celebra vedeta de film americana. Si asta nu pentru ca ar fi considerat ca umila casa lui de pe Strait Street (Strada Stramta, cunoscuta, in timpul guvernarii britanice a insulei, si sub numele de 'The Gut'), ci fiindca pur si simplu nu stia pana in urma cu vreo trei saptamani cine este Brad Pitt. 'Nu ma uit la filme', avea sa de­c­lare maltezul presei curioase. 'Pentru mine, totul a ramas in epoca de­senelor animate cu Mickey Mouse.'

Pare ciudata aceasta pozitie, cata vreme Brad Pitt nu e la prima 'escala' in arhipelagul maltez, aici filmand in urma cu cativa ani sexy si glorios in productia de succes 'Troia'. Dar localnicii din Malta sunt, se pare, o specie aparte. Pe ei ii intereseaza doar... ce ii intereseaza.

In scurtul nostru sejur maltez, prima 'intalnire' cu Brad Pitt nu a fost tocmai... roza. Sejurul jur­na­lis­tilor straini chemati sa cunoasca frumusetile turistice ale Insulelor Cavalerilor Ioaniti avea sa suporte o modificare importanta. Rezervarea noastra la Hotelul Intercontinental din St Julians a fost anulata, iar grupul de jurnalisti a fost cazat in nordul insulei, nu departe de portul pentru feribotul spre Gozo. Motivul? Hotelul de cinci stele fusese rezervat de echipa de filmare a lui Brad Pitt, iar informatiile pe care le-am primit au fost ca se platise deja un milion de euro pentru 100 de oameni, care aveau sa locuiasca acolo doua luni. Celebrul actor, ajuns pe insula impreuna cu intreaga sa familie – inclusiv frumoasa Angelina Jolie –, nu putea fi vazut insa in hotel decat cel mult in situatia in care acolo se organiza vreuna dintre sedintele de lucru. Brad a inchiriat, cu 11 mi­lioa­ne de dolari, un mic palat in Qrendi, o localitate retrasa, aflata la cinci minute de mare. Nu de alta, dar pentru confortul familiei lui avea nevoie de intimitate.

Si, in vreme ce Angelina, fiii si fiicele isi vedeau linistiti de vacanta, Brad Pitt muncea. Vedeta si pro­du­ca­tor al noii productii World War Z (Razboiul Lumilor Zombi), el a cautat mai intai locatiile cele mai potrivi­te ca sa reproduca... strazile Ierusali­mului (pentru ca in buna masura actiunea filmului se petrece in Israel). In paranteza fie spus, cat s-au lup­tat Cavalerii Ioaniti pentru re­cu­cerirea Ierusalimului, nici o clipa nu le-a trecut prin gand ca intr-o zi chiar cetatea lor din mijlocul Mediteranei va deveni o bucatica de Ierusalim!

Sa ne intoarcem insa la Charles Darmanin, maltezul nostru care nu se uita la filme. Nici dupa ce s-au terminat filmarile pe platoul amenajat in propria casa el nu a inteles exact ce mare onoare i s-a facut atunci cand casuta lui a fost aleasa ca scena pentru un blockbuster. De altfel, nu toti vecinii lui au fost incantati. Unii au acceptat situatia (si au fost platiti pentru contributia la reusita filmului), altii si-au strigat consternarea. 'Imaginati-va cum ne-am simtit dimineata, cand sub ferestrele noastre au inceput sa cante niste zombi!', declara unul dintre ei (cu umor). La filmari, in schimb, au asistat mai multi oficiali maltezi, intre ei si primarul Valettei, Alexiei Dingli. 'Frumusetea tuturor acestor lucruri este ca multi dintre localnici s-au implicat in film', a declarat el.

Unii dintre ei si-au luat in serios joburile temporare, ajutand echipa de filmare sau asigurand fluidizarea traficului in zona. Peste 900 de maltezi au fost atrasi la filmarile din Strait Street, Marsa si Valetta Waterfront si alte cateva sute au asistat, printre acestia aflandu-se primul-ministru Lawrence Gonzi si mi­nistrul de Finante, Tonio Fenech.

Strada Stramta, istorie alternativa
De la 1800 pana la re­tragerea britanica din arhipelagul maltez, in 1964, Strait Street era cunoscuta drept strada de rezidenta a marinarilor si milita­rilor. Din 1970 in­coa­ce, nu­ma­rul militari­lor brita­nici si americani de pe insula a scazut atat de mult, incat si Strait Street a de­ca­zut, fiind astazi ada­postul localnicilor cu o conditie sociala mai joasa. Tot aici lo­cuiesc artisti de ca­ba­ret, muzicieni si dansatori scapatati si, in general, cei care fac parte din catego­riile sociale margina­lizate. Strait Street este inca o zona contradictorie pentru memoria maltezilor, pentru Valetta in special. Fiind identificat cu ocupatia britanica, locul a fost mai mult urat decat iubit. Astazi se incearca insa construirea unei viziuni care sa fie o alternativa la istoriile con­ven­tio­nale din Valetta, dand astfel valoare de patrimoniu strazii. Recent a fost publicata o carte cu multe fotografii care pun in evidenta Strait Street in diferite epoci ale sale.

×
Subiecte în articol: reportaj