Zeci de ieseni au asteptat o zi intreaga o portie gratis la Campionatul international de gatit in aer liber. La sfarsitul acestei saptamani s-a desfasurat la Iasi una dintre cele mai 'palpitante' etape ale acestei competitii. Una dintre explicatii e si aceea ca Moldova este, dupa cum se stie, si polul saraciei in Romania. Asa incat se poate spune ca, in paralel (evident, neoficial), a avut loc si o alta competitie - 'campionatul local de rabdat in aer liber'.
Pentru ca abia catre seara organizatorii au oferit mostre la 'liber' pentru infulecare. Bucatarii, unul mai iscusit decat altul, au delectat zecile de gura-casca prezenti la eveniment cu o asa-numita 'simfonie a ceaunelor'. Nimic altceva decat o 'proba' de batut vasele incinse cu polonicele aburinde. Localnicii nu s-au lasat nici ei mai prejos, raspunzand la modul silentios prin 'simfonia matelor care chioraie' (iarasi, neoficial). Nu a lipsit de la eveniment mult-gustatul prezentator bucatar, maestrul Antonio, care a profitat de eveniment si a presarat peste bucatele ce se incingeau la soare deasupra arzatoarelor glumite cu fetite, baietei, vin rosu si ciorba radauteana. In sala de conferinte a unui hotel din apropiere, un juriu international a avut de ales intre concurentii care si-au etalat intr-o frumoasa expozitie talentele la mestesugit feluri sofisticate de mancare. Cei mai multi erau reprezentanti locali, insa s-au remarcat printre 'musafiri' si echipele din Cluj si Republica Moldova.
Momentul fierbinte si plin de savoare s-a consumat, cum era de asteptat, la final. 'Concursul' cu inghesuiala (iarasi neoficial) 'Liber la degustare'. Nu s-au inregistrat accidentari notabile. Cei mai satisfacuti la incheierea concursului au fost iesenii flamanzi (printre ei, boschetari si cersetori) si zecile de porumbei care in zilele obisnuite se plimbau si primeau mancare pe esplanada din fata statuii lui Alexandru Ioan Cuza, in acest weekend ocupata de pirostii, ceaune si butelii. Apropo de butelii, ca un amanunt de culise, la eveniment au fost aduse stive intregi cu zeci de astfel de 'recipiente' folosite la incingerea atmosferii si a felurilor de bucate preparate sub cerul liber. Cum spuneam si la inceput, pata de culoare au dat-o ospetele pantagruelice ale tiganilor, care nu s-au plans deloc de preturile prea piperate ale produselor expuse spre vanzare (foto).