Sonorităţi mirifice vor cuprinde oraşul lui Brâncuşi. La început de august, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă "Poarta Sărutului" va aduce pe scenă noi talente, dar şi artişti de renume ai folkului românes
Ei deţin cheia porţii spre arta care transmite sentimente şi idei sonore, căci numai ei ştiu cum să cucerească sufletele celor care îi ascultă. Nu prin vorbe goale, ci prin cântece cu mesaj, prin muzică de calitate. Pe scena festivalului, ce se va desfăşura la 9 şi 10 august la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu, vor urca grupuri folk şi interpreţi atent selecţionaţi de juriul prezidat de Mircea Vintilă.
Evenimentul, al cărui iniţiator este domnul Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu (cel care nu lasă să piară muzica autentică din vatra satelor gorjene), nu este un simplu festival, ci o manifestare cu tradiţie, menită să descopere voci cu personalitate. Pe de altă parte, cu o zi înaintea festivalului, duminică 8 august, la monumentul din Poiana lui Mihai (Viteazul) din Pasul Vâlcan, pe unde trecea odinioară drumul care unea Transilvania cu Ţara Românească, vor avea loc evocarea şi pelerinajul de suflet închinate voievodului întregitor, care a trecut pe aici în noiembrie 1600 în drumul său spre Viena.
Nu a mai revenit niciodată în Ţara Românească, găsindu-şi sfârşitul câteva luni mai târziu la Câmpia Turzii. În Poiana lui Mihai, la aproape 1.000 m altitudine, într-un peisaj splendid, anual are loc evocarea istorică la care participă sute de oameni, istorici, poeţi şi interpreţi de muzică folk. Parcurgând traseul domnitorului, artiştii au subliniat anii anteriori faţete fascinante ale muzicii folk prin cântece patriotice. Au cântat la monumentul lui Mihai Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Cristian Buică, Emeric Imre, Adi Sărmăşan, Dan Vană. Iar tradiţia merge mai departe.