x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cântece cu mesaj, folk şi baladă

Cântece cu mesaj, folk şi baladă

de Luminita Ciobanu    |    31 Iul 2010   •   00:00
Cântece cu mesaj, folk şi baladă

Sonorităţi mirifice vor cuprinde oraşul lui Brâncuşi. La început de august, cea de-a IX-a ediţie a Festi­valului Naţional de Folk şi Baladă "Poarta Sărutului" va aduce pe scenă noi ta­lente, dar şi artişti de renume ai folkului românes

Ei deţin cheia porţii spre arta care transmite sentimente şi idei sonore, căci numai ei ştiu cum să cucerească sufletele celor care îi ascultă. Nu prin vorbe goale, ci prin cântece cu mesaj, prin muzică de calitate. Pe scena festivalu­lui, ce se va desfăşura la 9 şi 10 august la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu, vor urca gru­puri folk şi interpreţi atent se­lecţionaţi de juriul prezidat de Mircea Vin­tilă.    

Evenimentul, al cărui iniţiator este domnul Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Po­pulare de Artă din Târgu-Jiu (cel care nu lasă să piară muzica autentică din vatra satelor gorjene), nu este un simplu festival, ci o manifestare cu tradiţie, menită să descopere voci cu personali­tate. Pe de altă parte, cu o zi înaintea festivalului, duminică 8 august, la mo­numentul din Poiana lui Mihai (Viteazul) din Pasul Vâlcan, pe unde trecea odi­nioară drumul care unea Tran­silvania cu Ţara Românească, vor avea loc evocarea şi pelerinajul de suflet închinate voievodului întregitor, care a trecut pe aici în noiembrie 1600 în drumul său spre Viena.

Nu a mai revenit niciodată în Ţara Românească, găsindu-şi sfârşitul câteva luni mai târziu la Câmpia Turzii. În Poiana lui Mihai, la aproape 1.000 m altitudine, într-un peisaj splendid, anual are loc evocarea istorică la care participă sute de oameni, istorici, poeţi şi interpreţi de muzică folk. Parcurgând traseul domnitorului, artiştii au subliniat anii anteriori faţete fascinante ale muzicii folk prin cântece patriotice. Au cântat la monumentul lui Mihai Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Cristian Buică, Emeric Imre, Adi Sărmăşan, Dan Vană. Iar tradiţia merge mai de­parte.

×