x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cea mai frumoasă "poveste cu zâne"

Cea mai frumoasă "poveste cu zâne"

de Mihaela Matachita    |    30 Aug 2009   •   00:00
Cea mai frumoasă "poveste cu zâne"
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Acum 12 ani, la 31 august 1997, se încheia trist cea mai frumoasă poveste cu zâne. Prinţesa Diana, soţia Prinţului Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, se stingea din viaţă într-un spital din Paris, în urma unui tragic accident de circulaţie.



Amintirea Prinţesei de Wales, căreia viaţa părea să îi fi dat totul, dar i-a şi luat totul, este încă vie. Zilnic sunt puse flori la porţile Kensington Palace, la Althorp, la Paris şi tot zilnic apar noi semnături în Cartea de condoleanţe.

A fost odată ca niciodată o fetiţă blondă pe nume Diana Frances Spencer. Când s-a născut, la 1 iulie 1961, părinţii, nobili de viţă veche, ar fi dorit ca micuţa să fie băiat. Ar fi putut avea naşi regali, dar mami şi tati au ales oameni obişnuiţi, bogaţi desigur, dar fără titluri nobiliare, pentru a o boteza. Când a împlinit 9 ani, Diana a spus că se va mărita doar o dată, numai din dragoste şi nu va divorţa.

Şi a mai fost odată ca niciodată, când o tânără frumoasă, înaltă, subţire şi mlădioasă ca o trestie, s-a îndrăgostit şi s-a căsătorit cu un prinţ: Charles, moştenitorul celui mai de seamă tron din zilele noastre. La 29 iulie 1981, la nunta lor, parcă lumea întreagă s-a oprit în loc să se minuneze şi să se bucure. În Catedrala St. Paul din Londra, zâmbetul timid al fetei fericite depăşea în lumină strălucirea regală.

EXTAZ ŞI AGONIE

Din acea zi, Diana a devenit cea mai celebră femeie din lume. Dar Lady Di, cum a fost supranumită, a aflat repede că, deşi i-a dat soţului doi moştenitori, William şi Harry, nu va ajunge niciodată regină. La început, viaţa Dianei a fost iubire, măreţie, fascinaţie. Apoi, visul frumos s-a transformat într-o lungă suferinţă. Când a intrat în familia regală, aleasă de Regina Elisabeta a II-a ca să "împrospăteze" Casa de Windsor, Diana a încercat să îşi facă datoria. În final, însă, nu a mai putut asculta.

După ani de umilinţe, de tristeţi nemărginite că nu este iubită, după episoade de bulimie, evenimentele au luat o turnură dezastruoasă: Charles avea o relaţie cu Camilla, veche prietenă a prinţului. Astăzi, este ea soţia lui Charles. Pentru Diana, faptul că nu era iubită a dus-o la rătăciri, la momente când a căutat dragostea în altă parte. Divorţul devenise inevitabil. Liberă, a încercat să se consoleze.

În acea fatală seară din august 1997, Diana călătorea, împreună cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, într-un elegant Mercedes-Benz S-280, la volanul căruia se afla Henri Paul, managerul de securitate al Hotelului Ritz din Paris. Erau urmăriţi de paparazzi în maşini, iar lui Henri Paul i se ceruse să scape de aceştia. La intrarea în tunelul Podului Alma din capitala Franţei, Mercedesul s-a ciocnit cu o maşină a paparazzilor. Patru ore mai târziu, Diana a murit la spital. Avea numai 36 de ani. Dodi şi Henri Paul au avut aceeaşi soartă. Îndelungata anchetă s-a încheiat în aprilie 2008, concluzionând că Diana a murit din cauza "conducerii neglijente a vehiculelor care îi urmăreau şi a şoferului Mercedesului", care consumase alcool. Foarte bogatul proprietar de origine egipteană al celebrului magazin londonez Harrod's, Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi, a insistat mult timp că accidentul este rezultatul unei conspiraţii orchestrate de MI6 la ordinul Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta. Potrivit zvonurilor apărute sub influenţa teoriei conspiraţiei, Diana ar fi fost însărcinată cu Dodi.

EPILOG
Şi iarăşi, lumea parcă s-a oprit în loc la aflarea veştii morţii Dianei. Mii de oameni au depus flori la Londra în amintirea "Prinţesei inimilor". Ceremonia funerară a avut loc la 6 septembrie 1997, la Westminster Abbey, şi a fost urmărită de 2,5 milioane de telespectatori din întreaga lume. Elton John a cântat atunci în memoria ei o nouă variantă a celebrei melodii "Candle in The Wind". Trupul neînsufleţit a fost înhumat pe o insulă de pe domeniul familiei Spencer.

Astăzi, patru lebede negre plutesc trist pe lacul din Althrop Park.

×
Subiecte în articol: tentaţii