Scoala de vara? Festival? Ateliere? Preumblari pe poteci si carari ascunse sub Soarele inca neimblanzit de toamna? Intalniri tainice cu muzica, sub Luna Plina? Muzici din Irlanda, Ungaria, Polonia, Cehia, Iran. Muzici de-ale noastre, din Maramures, Gorj, Mehedinti, Alba, Campia Transilvaniei. Si Drumul. Un drum care a pornit anul trecut din inima unui irlandez si a ajuns la Sapanta. 'Drumul lung spre Cimitirul Vesel.' Un drum care acum a trecut Gutaiul si s-a risipit in zeci de poteci prin Tara Lapusului. 'Drumurile lu’ Lese.'
Initiatorul acestui inedit si singular proiect cultural, aflat la ce-a de-a doua editie, este Peter Hurley. Irlandezul care, cautandu-si radacinile celtice prin Maramures, s-a dovedit a fi cel mai adevarat roman. A descoperit nordul tarii noastre in 2003 si, tot atunci, i s-a daruit. Neconditionat, necerand nimic in schimb si cu toata fiinta lui. In muzica maramuresenilor a aflat rezonantele ancestrale ale celtilor, in povestile lor, dimensiunea mitica a neamului irlandez, in portile de lemn, simboluri si arhetipuri comune. S-a indragostit fara leac de Maremures si, ca orice indragostit, i-a dat inima, visele, energia creatoare, inteligenta, poezia, timpul, banii… Tot.
Si pentru ca nu putea sa iubeasca pe ascuns, a vrut ca toata lumea sa-i cunoasca iubirea, a vrut ca Maramuresul profund sa fie descoperit si de noi, a vrut sa ne rebranseze la propriul nostru trecut, la istorie, la legenda, la o cultura taraneasca a carei seva pulseaza inca in multe locuri de pe aici. Anul trecut, Peter Hurley a facut posibil ca la Sapanta, sa aiba loc concertul 'Vocile din Cimitirul Vesel', o lucrare muzicala pentru cor si orchestra a celebrului compozitor irlandez Shaun Davey. Unele dintre epitafurile de pe cruci au prins glas prin tulburatoarea voce a cantaretei irlandeze Rita Connoly, altele, prin corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu. Optzeci de muzicieni romani si irlandezi au demonstrat, intr-o noapte instelata de august, cat de aproape suntem unii de altii. Si a mai fost inca o noapte, o noapte in care, la indemnul lui Peter Hurley, Grigore Lese a venit la Sapanta insotit de peste patruzeci de muzicanti si horitori din satele noastre, pentru a arata ca Romania din inima si din mintea irlandezului e inca vie.
Intreg proiectul de anul trecut a fost finantat de Peter Hurley. O suta de mii de euro, banii sai, si inca vreo patruzeci-cincizeci imprumutati pentru ca proiectul sa fie unul european, de mare anvergura si de mare tinuta artistica. Si asa a fost. Anul acesta, cu o multime de idei extraordinare si cu o alta multime de proiecte de finantare depuse (care 'inca se evalueaza'), cu o desaga plina cu promisiuni si cu nici un ban, Peter Hurley a pornit din nou spre Maramures, de asta data umar langa umar cu Grigore Lese. Si asa a inceput ce-a de-a doua editie a unui festival intercultural unic si de poveste…