Anul trecut, preturile pe piata imobiliara pur si simplu au explodat si, potrivit specialistilor din domeniu, vor continua sa creasca si anul acesta.
Tot mai multi romani sunt nevoiti sa locuiasca in spatii mizerabile, in adaposturi improvizate, fiind mereu amenintati cu evacuarea. Studentii Facultatii de Litere de la Universitatea Bucuresti sunt deseori surprinsi de cate un miros puternic de mancare gatita. Unii cred ca, la subsol, functioneaza vreo cantina studenteasca, la care se poate manca mai ieftin. Dar acolo traiesc cateva familii sarace.Oamenii din subteran
In subsol functioneaza un centru de copiere. Spatiul din jur este ocupat cu tot felul de cutii si alte obiecte aflate in dezordine. Doua pisici care dorm pe niste covoare vechi si o tricicleta din plastic reprezinta primul semn ca aici nu este o simpla magazie de depozitare a vechiturilor, ci un spatiu locuit.
In capatul holului, in jurul unei masute pe care se afla un resou aprins si un pui lasat sa se dezghete, stau un batran care citeste un ziar si o femeie care pregateste masa. Pe femeie o cheama Viorica Zanc, are 62 de ani si este pensionara, primind pentru munca de o viata putin peste doua milioane de lei. Femeia ne conduce in "apartamentul" ei.
"Apartamentul" de sub facultate
"Apartamentul" este de
fapt o singura incapere in
care se intra trecand
printr-un hol ingust. Camera
este plina de mobile
vechi si tocite. Viorica Zanc
locuieste aici de cand si-a
vandut casa pe care o avea in
provincie. A lucrat in cadrul
Universitatii, la intretinere.
Sta aici impreuna, in aceasta
camaruta, cu trei nepoti, doi
baieti, dintre care cel mai
mare are 16 ani si o fetita
de numai cinci ani. Fiica sa
este plecata de cativa ani in
Japonia, unde munceste ca
vanzatoare intr-un magazin:
"Mi-a spus ca, pana nu
strange bani ca sa cumpere o
casa, nu se intoarce in
Romania". Este foarte mandra
de nepotii ei, mai ales
de baiatul cel mare, elev in
clasa a IX-a, care canta
duminica la biserica, face
sport si isi ajuta familia
vanzand vara covrigi.
(CATALIN PRUTEANU)
Vecinatatea nu presupune si prietenia
Printre locuitorii subsolului de la Universitate se afla si Gheorghe Fercale, un batran paralizat de trei ani si care este supravegheat permanent de ceilalti locatari. Cei noua locatari au si probleme care tin de viata in comun. Dupa ce gazele le-au fost taiate, Viorica Zanc a cumparat, din banii ei, un boiler, care insa nu poate fi folosit pentru a incalzi apa pentru spalatul rufelor. De aceea, o alta locatara o acuza pe Viorica de faptul ca nu-i permite sa foloseasca boilerul, desi nu
Probleme domestice la subsol
Mai traiesc in subsolul Universitatii inca cinci persoane, tot pensionari si tot fosti lucratori in cadrul institutiei. Viorica Zanc povesteste ca: "Pana acum cativa ani, si subsolul Facultatii de Geografie a fost locuit, numai ca acum au fost amenajate acolo sali de cursuri in care invata studentii. Tot in subsolul Facultatii de Geografie a izbucnit un incendiu de la un resou uitat in priza, dar nu au fost probleme serioase." Camerele in care locuiesc acum pensionarii au fost construite cu multi ani in urma de niste muncitori care au facut unele lucrari de renovare.