x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Chiriasi in beciul de la "Litere"

Chiriasi in beciul de la "Litere"

24 Mar 2004   •   00:00
Chiriasi in beciul de la "Litere"

Anul trecut, preturile pe piata imobiliara pur si simplu au explodat si, potrivit specialistilor din domeniu, vor continua sa creasca si anul acesta.

Tot mai multi romani sunt nevoiti sa locuiasca in spatii mizerabile, in adaposturi improvizate, fiind mereu amenintati cu evacuarea. Studentii Facultatii de Litere de la Universitatea Bucuresti sunt deseori surprinsi de cate un miros puternic de mancare gatita. Unii cred ca, la subsol, functioneaza vreo cantina studenteasca, la care se poate manca mai ieftin. Dar acolo traiesc cateva familii sarace.

Oamenii din subteran

In subsol functioneaza un centru de copiere. Spatiul din jur este ocupat cu tot felul de cutii si alte obiecte aflate in dezordine. Doua pisici care dorm pe niste covoare vechi si o tricicleta din plastic reprezinta primul semn ca aici nu este o simpla magazie de depozitare a vechiturilor, ci un spatiu locuit.

In capatul holului, in jurul unei masute pe care se afla un resou aprins si un pui lasat sa se dezghete, stau un batran care citeste un ziar si o femeie care pregateste masa. Pe femeie o cheama Viorica Zanc, are 62 de ani si este pensionara, primind pentru munca de o viata putin peste doua milioane de lei. Femeia ne conduce in "apartamentul" ei.

"Apartamentul" de sub facultate

"Apartamentul" este de fapt o singura incapere in care se intra trecand printr-un hol ingust. Camera este plina de mobile vechi si tocite. Viorica Zanc locuieste aici de cand si-a vandut casa pe care o avea in provincie. A lucrat in cadrul Universitatii, la intretinere. Sta aici impreuna, in aceasta camaruta, cu trei nepoti, doi baieti, dintre care cel mai mare are 16 ani si o fetita de numai cinci ani. Fiica sa este plecata de cativa ani in Japonia, unde munceste ca vanzatoare intr-un magazin: "Mi-a spus ca, pana nu strange bani ca sa cumpere o casa, nu se intoarce in Romania". Este foarte mandra de nepotii ei, mai ales de baiatul cel mare, elev in clasa a IX-a, care canta duminica la biserica, face sport si isi ajuta familia vanzand vara covrigi.
(CATALIN PRUTEANU)


Vecinatatea nu presupune si prietenia

Printre locuitorii subsolului de la Universitate se afla si Gheorghe Fercale, un batran paralizat de trei ani si care este supravegheat permanent de ceilalti locatari. Cei noua locatari au si probleme care tin de viata in comun. Dupa ce gazele le-au fost taiate, Viorica Zanc a cumparat, din banii ei, un boiler, care insa nu poate fi folosit pentru a incalzi apa pentru spalatul rufelor. De aceea, o alta locatara o acuza pe Viorica de faptul ca nu-i permite sa foloseasca boilerul, desi nu

Probleme domestice la subsol

Mai traiesc in subsolul Universitatii inca cinci persoane, tot pensionari si tot fosti lucratori in cadrul institutiei. Viorica Zanc povesteste ca: "Pana acum cativa ani, si subsolul Facultatii de Geografie a fost locuit, numai ca acum au fost amenajate acolo sali de cursuri in care invata studentii. Tot in subsolul Facultatii de Geografie a izbucnit un incendiu de la un resou uitat in priza, dar nu au fost probleme serioase." Camerele in care locuiesc acum pensionarii au fost construite cu multi ani in urma de niste muncitori care au facut unele lucrari de renovare.

×
Subiecte în articol: reportaj