x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cine ne salvează de pe munte, când totul pare pierdut

Cine ne salvează de pe munte, când totul pare pierdut

de Diana Scarlat    |    04 Mar 2011   •   16:22
Cine ne salvează de pe munte, când totul pare pierdut

154801-101-0018.jpgAtunci când totul pare pierdut pe munte, când zăpada îşi ceredrepturile fără să-i pese de echipamentele aventurierilor sau de experienţa lor şi îngroapă tot ce-i iese în cale, când telecabina se opreşte pe cablu, la zeci de metri de sol, sau râpele cele mai adânci înghit turiştii, mai există o salvare: îngerii albaştri ai munţilor – Jandarmeria Montană.

Jandarmii montani sunt pregătiţi pentru orice situaţie extremă şi pot interveni oriunde sunt chemaţi. Iar singurul centru de pregătire din România al acestor eroi ai înălţimilor este centrul de la Sinaia. Centrul de Pregătire Montană a Jandarmeriei Române Sinaia s-a înfiinţat în 2004, după modelul francez, fiind înfrăţit cu cel de la Chamonix, din Franţa. „Având în vedere că formaţiunile Salvamont nu acopereau întreaga gamă de probleme ce se puteau ivi, s-a luat hotărârea înfiinţării unor structuri capabile să facă faţă noilor provocări, după modelul ţărilor europene cu relief muntos. Personalul Centrului este solicitat atunci când amploarea dezastrului este mare, când este nevoie de personal supercalificat şi când acţiunea incubă folosirea de tehnică şi material montan special”, spune colonelul Dumitru Chiriţă, comandantul Centrului de Pregătire Montană a Jandarmeriei Române Sinaia.

Profesionalismul jandarmilor montani a fost reliefat şi la bilanţul Jandarmeriei Române de ministrul de Interne, Traian Igaş, iar recent unităţii i-a fost recunoscută competenţa naţională, astfel încât poate interveni oricând la cele mai grele misiuni. „Capacitatea Centrului privind pregătirea, cazarea şi hrana este de 75 de cursanţi pe serie, fiind cel mai mare centru de profil din Europa. Oferta de pregătire a Centrului este ancorată în realităţile concrete din zona montană a României, dar şi provocărilor actuale, astfel încât a stârnit interesul de participare la pregătire din partea omologilor din ţările europene şi nu numai. Astfel, s-a pregătit şi urmează să se pregătească personal din structurile similare aparţinând Franţei, Iordaniei, Turciei, Quatarului, Ucrainei, Republicii Moldova, Serbiei, Spaniei, Italiei, iar lista va continua”, mai spune comandantul Chiriţă.

În anul 2007, o dată cu darea în folosinţă a spaţiilor de cazare şi de lucru, s-a demarat pregătirea, iar până în prezent s-au derulat peste 70 de cursuri, atât cu personal din Jandarmeria Română, cât şi cu străini, în Centru pregătindu-se aproape 1.800 de cursanţi”, mai explică Dumitru Chiriţă. Dar instructorii şi profesorii Centrului participă şi la salvarea, evacuarea şi acordarea primului ajutor pentru persoanele aflate în dificultate. „Specialiştii Centrului au participat la peste 50 de acţiuni montane dintre cele mai grele, unele soldate, din păcate, cu morţi şi răniţi din partea turiştilor”, mai spune comandantul Dumitru Chiriţă.

Centrul Montan Sinaia colaborează cu toate instituţiile care au misiuni asemănătoare, respectiv Poliţia, serviciul medical SMURD, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, unităţi MapN, unităţi Romsilva etc. Pregătirea are un pronunţat caracter practic, astfel încât 90% din activităţile didactice se desfăşoară în poligoane alpine, în locurile de schi amenajate şi neamenajate. O astfel de şcoală de salvatori montani nu s-ar putea face cu personal necalificat, fără experienţă practică de ani în situaţii concrete şi nici cu echipamente ieftine. Jandarmii montani îşi riscă zilnic viaţa pentru a o salva pe a altora, pe a turiştilor şi a tuturor cetăţenilor în slujba cărora se află, chiar dacă greutăţile cotidiene, în special cele referitoare la renumeraţie, nu se ridică la înălţimea riscurilor la care sunt supuşi (salarizarea nu include vreun spor anume, fiind plătiţi la fel ca orice jandarm din ţară). Pentru a-şi face şi mai bine treaba, jandarmii montani de la Sinaia mai au nevoie acum de un panou de escaladă, pentru care caută fonduri.

×
Subiecte în articol: cariera