x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Control al Curţii de Conturi. Jaf portocaliu pe Aeroportul Timişoara

Control al Curţii de Conturi. Jaf portocaliu pe Aeroportul Timişoara

de Irina Ciobanu    |    11 Sep 2012   •   09:45
Control al Curţii de Conturi. Jaf portocaliu pe Aeroportul Timişoara

Un raport al Curtii de Conturi a scos la iveala ileaglitati si artificii financiare prin contracte false, abuzuri asupra angajatilor, toate petrecute in perioada 10 ianuarie 2010 – 18 iunie 2012. Adica exact perioada in care PDL a numit la conducerea Aeroprotului International Timisoara un fost manager de firma de ciorapi, Cornel Samartinean. Curtea de Conturi nu a reusit sa adune inca toate prejudiciile financiare cauzate de managementul defectuos al lui Samartinean si al apropiatilor, insa prejudiciul este estimat la peste 2,3 milioane de euro. In aceasta poveste cu iz penal apare si numele deputatului PDL de Timis, Alin Popoviciu, "abonat' la diverse contracte prin care Regionala CFR sau aeroportul au fost pagubite.

Actuala conducere a aeroportului este nevoita sa disponibilizeze cateva zeci de persoane. Nemultumirea angajatilor Aeroportului International Timisoara vine ca urmare a faptului ca in perioada urmatoare 32 dintre acestia vor fi concediati. Directorul aeroportului, Dan Idolu, a declarat ca cei mai multi dintre cei care vor fi disponibilizati lucreaza in Departamentul de intretinere, dar sunt vizate si persoane din sectoarele administrativ si operational. Aceste concedieri vin dupa ce in ultima perioada o firma specializata i-a reevaluat pe angajatii Aeroportului Timisoara. Idolu a explicat ca disponibilizarile sunt necesare deoarece era depasita schema de personal, iar cheltuielile cu angajatii erau mai mari decat si-ar fi permis institutia. Daca aceasta restructurare nu ar fi fost facuta acum, spune directorul aeroportului, institutia ar fi putut fi pusa in imposibilitatea de a plati salarii incep cu a doua jumatate a lunii noiembrie. "Ca urmare a deciziei Consiliului de Administratie nr. 4 din data de 07.08.2012 s-a avizat noua organigrama a SN Aeroportul International Timisoara Traian Vuia si Statul de functii al SN Aeroportul International Timisoara Traian Vuia SA in acord cu noile cerinte operationale ale aeroportului si a constrangerilor bugetare. Bugetul salarial pentru acest an, aprobat prin HG nr 736/25.07.2012, a fost de 6.963.000 lei, ceea ce reprezinta un castig mediu brut de 2.231,73 lei/ angajat si un numar mediu de 260 de persoane. Numarul personalului la data de 30.06.2012 a fost de 274 de persoane, ceea ce a generat cheltuieli salariale in valoare de 3.596.239 lei. In urma analizei financiare efectuate la nivelul conducerii AIT-TV s-a stabilit ca, in aceste conditii, exista riscul ca in a doua jumatate a lunii noiembrie si in luna decembrie sa nu poata fi achitate drepturile salariale. Precizam ca in acest moment au fost trimise 32 de notificari pentru disponibilizare', a afirmat directorul Aeroportului International Timisoara Traian Vuia. El a dat asigurari ca sedinta de vineri dupa-amiaza a angajatilor nu a afectat activitatea Aeroportului Timisoara. Salariatii mai sunt nemultumiti si de faptul ca potrivit fostului contract de munca ar fi trebuit sa primeasca sase salarii compensatorii, dar Idolu sustine ca a verificat la ITM si in prezent nu exista niciun contract colectiv de munca valabil, ceea ce inseamna ca persoanele concediate nu vor beneficia de salarii compensatorii. Pacaleala pe care anagjatilor le-a facut-o fostul director Cornel Samartinean la inceputul anului cand a angakat pe prietenii peste 30 de persoane fara calificare in domeniu si a dat salarii cosmice unora dintre angajatii prieteni.

Paza aeroportului, la pamant

Actuala conducere a aeroportului a evaluat si activitatea firmei de paza de pe aeroport, Triple Security SRL. Angajati fara pregatire in domeniul sigurantei aeroportuare, dotari inexistente, un parc auto in ruina si raportari fictive facute doare pe hartie. Si angajatii firmei de paza se plang de salariile de mizerie pe care le incaseaza, tinand cont ca pazesc un obiectiv strategic, poarta de intrare in UE, cu toate ca aeroportul plateste lunar o suma consistenta pentru niste servicii fals raportate. Firma de paza a avut mai multi patroni care s-au schimbat insa lipsa de eficienta pe aeroport a atins apogeul, astfel ca, in urma monitorizarii, probabil se va renunta si la serviciile acestei firme, apartinand in prezent unor politicieni locali si fosti angajati ai MAI. Si la departamentul de securitate al aeroportului sunt probleme similare. Aici mai multi angajati nu isi respecta obligatiile de serviciu, iar altii au fost partasi la inregistrarile audio-video ilegale ale angajatilor, efectuate la ordinul fostului director Cornel Samartinean.

In pragul falimentului

In afara de scandalul spionarii ilegale a angajatilor, in urma caruia s-a ales cu mai multe plangeri penale, fostul manager al aeroportului este grav incirminat de cel mai recent raport al Curtii de Conturi. Institutia a confirmat, in urma controlului finalizat recent la Aeroportul International "Traian Vuia' Timisoara , toate ilegalitatile gruparii Samartinean – Popoviciu. In perioada in care aeroportul era condus de pedelistul Cornel Samartinean, asociat in afaceri cu deputatul Alin Popoviciu si cu fiica lui Constantin Ostaficiuc, presedinte al PDL Timis, cele mai bune spatii comerciale au ajuns la firma verisorului lui Popoviciu la preturi mult mai mici decat chiriile platite anterior. Operatiunea de acaparare a spatiilor a fost mascata prin doua pseudo-licitatii la care au participat aceleasi trei firme cu legaturi intre ele , iar una dintre licitatii nici macar nu a fost anuntata oficial. Ulterior, s-a falsificat de catre conducerea aeroportului, in frunte cu Samartinean, contractul de inchiriere pentru a se prelungi contractul de inchiriere a spatiilor.

Controlul Curtii de Conturi a mai relevat si alte ilegalitati legate de pseudo-licitatii – la numarul de inregistrare consemnat in procesul verbal de deschidere ca fiind a ofertei Trinvest Bakery SRL, firma verisorului lui Popoviciu, in registrul de intrare -iesire este inregistrat alt document "SC oferta – licitatie – spalatorie auto', iar la cea de a doua licitatie numerele de inregistrate ale ofertelor au fost date in fals in procesul verbal de licitatie – nu au putut fi prezentate ofertele celorlalte doua firme care apar in procesul-verbal al licitatiei. Nici macar documentatia depusa de firma varului lui Popoviciu nu a fost completa. Astfel, pe langa necompletarea datelor cu privire la cifra de afaceri din ultimii trei ani, firma lui Cristian Iga nu a depus nici proiectul de amenajare a spatiului, confirmandu-se astfel ca amenajarea spatiului tot din banii aeroportului a fost premeditata. Suprafata inchiriata pentru unul dintre spatii a fost subdimensioanata la 80 mp fata de 160 mp. De asemenea, controlul a confirmat falsificarea contractului prin prelungirea duratei de inchiriere. Auditorii au constatat ca pretul de pornire al licitatiilor a plecat de la unul subevaluat – 3o euro/mp, desi pretul minim de la care trebuia sa se inceapa era de 50 euro, conform unei hotarari AGA din 2005.

In mod hilar, Samartinean are o explicatie puerila. Pe numarul de inregistrare al contractului de inchiriere inregistrat la Registrul Comertului a aparut un alt contract pentru amenajarea spatiului tot din banii aeroportului. In nota explicativa data celor de la Curtea de Conturi, Samartinean a explicat ca "numarul 11163 a fost alocat initial pentru un draft de contract, care nu era stampilat si care a plecat in ambele exemplare catre societatea partenera, nu s-a intors niciodata deoarece societatea nu a fost de acord cu unele conditii, neinregistrandu-se in sistemul electronic al AIT niciodata, automat acel draft s-a anulat neproducand nici un efect juridic sau comercial'. Asa-zisul draft avea stampila si semnaturile sefilor de la aeroport, iar in baza acestui document a fost infiintat punctul de lucru al societatii Trinvest Bakery. Directorul comercial, Marius Mezin, a sustinut si el varianta draftului, explicand auditorilor ca "datorita faptului ca aceste negocieri au durat cateva zile, draftul vechi de contract cu nr.11163 neintorcandu-se la aeroport, l-am considerat nul iar numarul de inregistrare alocat primului draft si anume nr.11163 a fost inlocuit in registru de catre Balan Vasile el fiind alocat unui nou contract in favoarea societatii Tircons'.

La toate acestea se adauga si alte pagube. O lucrare de 1,5 milioane de euro pentru terminalul non-Schengen, anchetata de Comisia Eruopeana dar si procese cu angajati concediati abuziv, pentru a face loc apropiatilor PDL. Ca exemple, in cazul economistei Popa Gabriela Andreea, concediata, ea a castigat procesul, fiind despagubita,tot din banii statului in numele aeroportului Timisoara. Alte victime ale lui Samartinean,, precum angajatii Mihut sau Peianov, au de primit despagubiri de 20 de mii d elei fiecare. Bani care vor trebui platiti tot din conturile Aeroportului Timisoara.

×
Subiecte în articol: timisoara aeroport control jaf curte conturi