Pentru a treia oara in trei discursuri sustinute in 15 zile, presedintele cubanez, Fidel Castro, s-a referit la pericolul unei invadari de catre SUA si a repetat, cu toata seriozitatea, ca tara sa se pregateste militar pentru o astfel de eventualitate.
"Acesti idioti ar face mai bine sa nu-si imagineze ca ne pierdem timpul... Aceasta tara nu va ceda niciodata. Nu va lasa niciodata arma din mana", a spus "El Comandante ". Adaugand ca Administratia Bush comploteaza cu exilatii cubanezi din Miami nici mai mult, nici mai putin decat uciderea sa.Sa fie doar retorica goala? Desi asa gandesc nu putini cubanezi, e sigur ca in ultimele luni, autoritatile au scuturat discret praful de pe unele vechi planuri de aparare si au inceput sa "mobilizeze" lideri si populatie in unele centre muncitoresti si in cartiere.
MANIPULARE. Pentru multi dintre locuitorii insulei, obositi de cei 45 de ani de mobilizare si continua tensiune cu Statele Unite, avertizarile lui Castro nu sunt decat un nou pretext pentru ocuparea mintii maselor, pentru a tine lumea ocupata si tensionata.
MOBILIZAREA. In cartierul Miramar, o zona rezidentiala din vestul Havanei, a inceput "mobilizarea". Comitetul de Aparare a Revolutiei (CDR) a organizat recent o intrunire a vecinilor pentru a explica ce trebuie sa faca fiecare in cazul unei "agresiuni". La reuniune s-a aflat ca minorii, persoanele de peste 65 de ani si bolnavii vor trebui evacuati in locuri sigure, in timp ce membrii Militiilor Teritoriale, rezervistii si muncitorii vor veni sa se ocupe de sarcinile prevazute "in productie si aparare". Multi considera ca este vorba despre o "exagerare interesanta", relateaza "El Pais".
Acelasi lucru il gandesc si disidenti precum Elizardo Sanchez si Oswaldo Paya, de exemplu. Pentru Sanchez, argumentul ca "patria este in pericol" nu este deloc unul nou. Dupa parerea sa, acest argument destul de infricosator este folosit de cate ori puterea doreste distragerea atentiei de la adevaratele probleme ale tarii. Care ar fi acelea, in societatea cubaneza dominata de Castro? Pai saracia, izolarea pe plan international, incapacitatea de a oferi un viitor mai bun populatiei.
"CEVA SE COACE". Numerosi diplomati impartasesc teoria "perdelei de fum", desi unii recunosc ca ceea ce se petrece "depaseste normalul". "Nu este vorba doar despre reuniunile de cartier. De cateva luni, mai multi ministri si conducatori au fost trecuti prin Centrul de Aparare Nationala pentru "reactualizare" si au fost scoase de la naftalina vechi planuri despre ce este de facut in caz de razboi; in multe centre de munca, "cadrele" sunt trimise sa faca cursuri in scoli de aparare si exista chiar informatii despre faptul ca sunt renovate buncarele si refugiile construite in epoca Reagan", povesteste un functionar strain care are contacte cu Guvernul de la Havana, relateaza cotidianul spaniol.
ZVONURI INSISTENTE. Potrivit altor informatii care converg spre aceeasi idee, in ultimele luni au fost puse la adapost importante arhive si chiar si birourile unor lideri din Havana ar fi fost schimbate in locuri mai sigure. Unii functionari cubanezi confirma cu voce soptita ca aceste stiri pot fi adevarate, comenteaza "El Pais". Iar aceasta exagerata "discretie" a oficialitatilor este cea care atrage atentia. "Spre deosebire de alte ocazii, ceea ce se face nu se publica in ziarul oficial "Granma", ci se face in tacere, cu evidenta rezerva ", semnaleaza un analist, citat de ziarul spaniol.
DE UNDE SI PANA UNDE? Teza oficiala este ca Administratia Bush este cea mai periculoasa de dupa epoca Reagan. Si se considera ca riscul va creste si mai mult daca George W. Bush va fi reales. "Acum trei ani au existat acuzatii ca statul cubanez poate produce arme biologice; apoi tara noastra a fost inclusa pe o lista de sapte state care promoveaza terorismul - doua dintre ele, Irakul si Afganistanul, au fost deja invadate - si exista avertizarea ca un eventual exod migratoriu ar fi un subiect de securitate nationala", spune un functionar de stat, care a dorit sa- si pastreze anonimatul. "Nici macar ONU nu l-a impiedicat pe Bush sa invadeze Irakul; nu credeti ca ar fi un fapt iresponsabil ca in Cuba sa nu-l luam in serios pe acest nebun?", incearca acesta sa explice agitatia care a cuprins autoritatile de la Havana pe tema "invaziei".
Amintiri din copilarie
In timp ce lumea intreaga se
intreaba ce va fi in Cuba dupa
Fidel Castro, acesta surprinde
din nou, de data asta
editorial, publicand o carte
neasteptata, intitulata "Anii
mei de tinerete". Nu este o
autobiografie stricto sensu, ci
o culegere de interviuri acordate
de acest om secret si in
care aborda tema primilor ani
din viata, ai copilariei intr-o
familie burgheza si angajamentul
sau politic. Cartea se
bucura de o lunga prefata la
fel de interesanta, semnata
de renumitul scriitor Garcia Marquez.
( MARINA CONSTANTINOIU
)