x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum și-a naționalizat un primar o tabără pentru copii

Cum și-a naționalizat un primar o tabără pentru copii

de Alex Nedea    |    24 Noi 2015   •   17:59
Cum și-a naționalizat un primar o tabără pentru copii

Imaginați-vă că într-o zi vă treziți la ușă cu poliția, care vă anunță că apartamentul în care locuiți de atâta timp și pentru care ați plătit tot timpul impozite la primărie este de fapt proprietatea autorităţii locale și vă scoate apoi din casă cu forța. Cam așa trebuie să se fi simțit și Adrian Boaje, director al unei societăți sindicale care administra 300 de clădiri ale Taberei de copii Năvodari, când într-o bună zi s-a văzut pur și simplu evacuat din tabăra pe care sindicatele au construit-o în urmă cu peste jumătate de secol.

„A fost un act samavolnic de naționalizare în adevăratul sens al cuvântului. Nimeni nu poate să creadă că în România anului 2015 se poate întâmpla așa ceva”, spune acum Boaje. Numai că ce nu se știa pe atunci este că bunurile „naționalizate” de primar aveau un destinatar-cheie: chiar cumnatul „neoficial” al primarului, concubinul surorii acestuia.

Un loc ridicat din munca noastră
Tabăra de copii Năvodari este rodul muncii a generații întregi de români. Fosta Uniune Generală a Sindicatelor din România (UGSR) a construit necontenit pe 143 de hectare de teren primite în folosință gratuită de la autoritățile comuniste. A înălțat sute de clădiri necesare extinderii taberei internaționale pentru pionieri și șoimi ai patriei: cabane, cantine, discoteci, pavilioane pentru cazarea cadrelor didactice, teatru de vară, hoteluri. Milioanele de dolari investite acolo proveneau din cotizațiile românilor. Mai precis, unui număr de 7,5 milioane de români angajați li se oprea în fiecare lună 1% din salariu pentru a susține investițiile UGSR.

După 1989 toate bunurile taberei au trecut din patrimoniul UGSR în cel al noilor sindicate democratice reunite inițial în Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR). CNSLR înființează Sind România srl, care să se ocupe de Tabăra Năvodari. Societatea administrează cele aproape 300 de clădiri deținute fără oprire timp de 20 de ani și își plătește toate taxele locale către Primăria Năvodari. Numai că vine anul 2011, când lucrurile iau o turnură nebună. Profitând de faptul că Sind România nu și-a intabulat titlul de proprietate pe bunurile din tabără, Consiliul Local Năvodari declară construcțiile ca fiind fără proprietar. Astfel, consilierii lui Matei adoptă o hotărâre prin care 300 de clădiri aflate în patrimoniul Sind România ajung nitam-nisam în proprietatea Consiliului Local Năvodari. Pur și simplu. Imediat s-a petrecut incredibilul: „Împreună cu reprezentanți ai poliției locale și cu executori judecătorești au venit și au intrat în bunurile noastre. Erau 294 de clădiri, erau 294 de construcții, pavilioane pentru copii, hotelul «Delfin», restaurantul «Delfin», clădirea comandamentului, campingul, teatrul de vară, cantinele”, face acum bilanțul Adrian Boaje. Cei de la Consiliul Local le-a luat tot: de la investițiile făcute recent, cu mobilier de lux și dotări de ultimă oră ale cantinei, până la cearșafurile de pe paturi.

Băiatul deștept din tabăra tuturor
Și poate nu ar fi fost atât de gravă mutarea primarului de Năvodari, Nicolae Matei, dacă nu
ar fi ieșit la iveală adevăratul beneficiar al deciziilor edilului. La puțin timp de la preluarea taberei, bunurile folosite odinioară de elevi și profesori, luate celor de la Sind România, trec în patrimoniul unei noi societăți, Tabăra Năvodari SA care ajunge să fie deținută în proporție de 60% de un anume Gurgu Isidor, prin intermediul unei alte societăți, Dormarbib Group. Procurorii spun că Isidor Gurgu este nimeni altul decât cumnatul primarului, trăind în concubinaj cu sora edilului și având cu aceasta și un copil. Primarul răbufnește când aude că facem referire la cumnat. „Nu este cumnatul meu! Este o minciună frustrată (sic!), o minciună gogonată spusă din partea frustraților. Proprietarul acelui SRL cu care s-a asociat Consiliul Local nu a fost niciodată căsătorit cu sora mea, nu au stat niciodată la aceeași adresă. Acum 15 ani au avut o relație, o aventură din care a rezultat un copil. Acum 15 ani! Care-i vina primarului Matei?”. Și totuși relațiile dintre primarul Matei și Gurgur Isidor sunt mai apropiate decât încearcă primarul să le creioneze. La ferma de păsări a primarului am găsit lucrând angajați de la societatea cumnatului. Mai mult, documente ale procurorilor arat,ă că același Gurgu Isidor conduce mașini care aparțin firmei primarului sau chiar mamei edilului din Năvodari.

Un bolnav mintal făcut mogul imobiliar
Mai mult, firma lui Gurgu, Dormarbib Group SRL, cea care a preluat 60% din acțiunile societății Tabăra Năvodari SA, nu ar fi putut ajunge în stăpânirea complexului fără aportul primarului Matei, cred procurorii. Ca să devină asociat majoritar, Dormarbib se obliga să vină cu aproximativ două milioane de euro, o sumă uriașă dacă e să ne uităm la bilanțurile financiare de până atunci ale firmei, care arată încasări anuale de zece ori mai mici. E dubios cum nimeni nu a observat inadvertența. Primarul sigur nu vede nicio nepotrivire. „Nu aveți de unde ști ce venituri avea, ce proprietăți avea această societate, în tot cazul, dacă a venit în această asociere și a putut să o susțină, înseamnă că a putut să o susțină. Avea proprietăți!”, spune Matei, fără să precizeze un mic detaliu: firma cumnatului avea proprietăți pentru că s-a îngrijit primarul să aibă proprietăți. În 2011, anul confiscării clădirilor, unui anume Dumitru Păsat i se retrocedează două hectare de teren în Năvodari, pe malul marii. Păsat vinde suprafața prin intermediari exact firmei Dormarbib. Care îl folosește apoi ca bilet de intrare în societatea Tabăra Năvodari. Aparent, afacerea nu are nicio legătură cu primarul Matei, dar la o căutare mai atentă, descoperim că are. Căci Dumitru Păsat, căruia i s-a retrocedat terenul, nu este un mogul imobiliar, ci un umil îngrijitor la ferma de păsări a edilului din Năvodari. Mai mult, potrivit unor documente ajunse în posesia noastră, Păsat suferă de retard psihic, adică e improbabil să fi înțeles încrengătura imobiliară în care s-a băgat.

Adrian Boaje a creionat scenariul halucinant prin care tot patrimoniul taberei de la Năvodari a fost trecut din proprietatea Sind România în cea a unei societăţi apropiate primarului din Năvodari.

Primarul spune că a respectat legea și că toate acuzațiile procurorilor se vor dovedi nefondate. Mai ales că primarul Nicolae Matei nu a dat niciun ajutor omului de afaceri Nicolae Matei.

150 de milioane de euro este valoarea celor 143 de ha de teren, aflate pe cea mai bună plajă. După anul 2005, acestea au devenit ţinta rechinilor imobiliari. O ancheta DNA este în curs.
 

×
Subiecte în articol: navodari