x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje De-a v-ati ascunselea cu strainii ilegali / In 2005 au fost prinsi pe teritoriul Romaniei 5.620 de straini clandestini

De-a v-ati ascunselea cu strainii ilegali / In 2005 au fost prinsi pe teritoriul Romaniei 5.620 de straini clandestini

de Irina Munteanu    |    20 Mar 2006   •   00:00
De-a v-ati ascunselea cu strainii ilegali / In 2005 au fost prinsi pe teritoriul Romaniei 5.620 de straini clandestini

Ora 12, cladirea Autoritatii pentru Straini din Luigi Cazzavillan. Intr-un birou tapetat cu pozele Monicai Barladeanu si ale unei playmate, in fum de tigara si ciripitul unui papagal, suntem initiati in tainele "depistarii de cetateni straini cu sedere ilegala".

De obicei, sunt cautati prin magazinele si prin restaurantele cu specific arabesc, chinezesc, coreean si prin angrouri. Autoritatea colaboreaza la actiune cu Sectia 3 de Politie care si-a trimis reprezentantii imbracati in uniforma intr-o duba inscriptionata; asa se explica de ce prinderea strainilor ilegali nu are mare succes. "Se anunta intre ei, si de aceea doar in prima jumatate de ora merge bine", ne explica Lucian Rusu, purtatorul de cuvant al Autoritatii. In duba Politiei, care sare si fara girofar in ochiul infractorului, avem onoarea sa-l intalnim pe agentul Joitoiu, care participa la astfel de "misiuni sacre" de vreo 20 de ani. Pentru ca actiunea sa fie surprinzatoare si informatia sa nu transpire, locurile unde se vor face razii sunt secrete. Atat de secrete, incat Joitoiu se intreaba: "Unde mergem? N-avem treaba cu romanii azi?". Gara de Nord, sala de asteptare, prima oprire. Baietii de la Autoritatea pentru Straini, ce par abia iesiti de pe bancile scolii, se uita in jur, cer un buletin, totul e in regula, mergem mai departe la IDM. Aici, o iraniana n-are actele la ea, dar in zece minute cineva i le aduce, asa ca actiunea se incheie fara ca vreun strain ilegal sa fie prins. La fel si in Complexul Flora. Doua ore, cateva zeci de straini legitimati, toti cu acte in regula.

MESERIE. Ofiterii de la APS par niste tineri iesiti la cumparaturi in angrouri

"AICI NU SE POATE SPUNE ORICE". Nicu nu a avut la fel de mult noroc; a fost prins de Autoritatea pentru Straini si a ajuns in Centrul de cazare a strainilor aflati in custodie publica de la Otopeni. A ajuns in Romania acum vreo 20 de ani, venind din Iran "printre ghilimele", cum spune el. Si-a facut studiile in Medicina si a luat rezidentiatul in Ortopedie; s-a insurat cu o romanca din Bacau acum trei ani, deschizandu-si o afacere. Afacere aflata in pericol din cauza retinerii patronului. "Am 32 de angajati pe care va trebui sa-i dau in somaj; firma nu poate sa mearga, pentru ca eu sunt aici." Nicu, care nu vrea sa-si spuna numele real si nici sa se lase fotografiat, admite ca nu a ajuns la timp sa-si puna viza pe permisul de sedere si ca in acest moment sta ilegal pe teritoriul Romaniei. Nu s-a gandit sa obtina cetatenie romana ("nu am vrut sa profit de faptul ca am nevasta romanca"), dar isi da seama ca ar fi fost cea mai buna solutie. Cand il intrebam cum e viata in Centru, ne avertizeaza: "Doamna draga, aici nu se poate spune orice; dumneavoastra stati cateva ore, noi ramanem aici", apoi continua insiruirea binefacerilor de care se bucura cei "cazati" in Centru: "Avem toate conditiile necesare pentru sport; la biblioteca gasim si Biblia, si Coranul; avem televizor in fiecare camera; domnii de aici ne vorbesc cu «dumneavoastra», niciodata la «per tu». Daca era la noi, ii punea si cu biciul". La bucatarie se gateste si pentru musulmani fara carne de porc. "Dispun si de spatii unde isi pot prepara hrana pe specificul lor filosofic", spune Alexandru Grigoroiu, seful Centrului.

ESEC. Totusi, ei nu reusesc sa-si pastreze anonimatul; infractorii se anunta intre ei

"MOTIVELE CAZARII". Intr-adevar, Centrul seamana mai degraba cu un hotel decat cu o inchisoare: mochete noi, camere varuite proaspat, sala de sport dotata cu aparatura. Din iulie 2005 pot fi primiti aici 140 de straini aflati ilegal pe teritoriul Romaniei; in acest moment se afla aici 20 de barbati veniti din Liberia, Iran, Pakistan, Sri Lanka, Congo, Sudan, Iordania, China, Liban, adica tari cu un potential migrator ridicat. Ori au fost declarati indezirabili de un procuror, care a constatat ca activitatile lor pun in pericol siguranta statului, ori au savarsit o infractiune, au stat in inchisoare, apoi au fost adusi in Centru, urmand sa fie expulzati, ori, pur si simplu, au trecut ilegal granita si nu au permis de sedere pe teritoriul Romaniei. Acestea sunt cauzele pentru care un strain poate ajunge in Centru. Aici i se iau amprentele, e perchezitionat si i se da o hartie in care sunt aratate "motivele cazarii" intr-o limba de circulatie internationala. Nu au voie sa paraseasca Centrul, in schimb pot fi vizitati de trei ori pe saptamana si isi pot cumpara alimente si tigari prin intermediul angajatilor. Sunt supravegheati cu camere de luat vederi, iar incercarile de evadare s-au soldat cu esecuri. Perioada maxima in care un strain ar trebui sa ramana in acest loc este de sase luni, timp in care autoritatile iau legatura cu ambasadele, incearca sa le procure acte si sa-i convinga sa paraseasca Romania pe cont propriu. Cei periculosi sunt trimisi cu escorta in tara de origine.

VECINI
"Cei mai multi straini aflati ilegal in Romania sunt moldovenii, sarbii, croatii. Pe acestia ii returnam imediat in tara de origine, ca sa nu mai cheltuim cu cazarea lor"
Lucian Rusu
purtator de cuvant APS
BUGET
"APS a cheltuit aproximativ 500.000 RON in 2005, in care intra salariile personalului, cazarea si returnarea strainilor, asistenta medicala, hrana, materialele de cazarmament, utilitati, cheltuieli de transport"
Niculae Dinu
director general APS

PERSECUTAT POLITIC
Iranianul accepta sa-mi raspunda la intrebari; il foloseste pe Nicu drept translator din persana. A aterizat pe pamant romanesc folosind o viza turistica. Se considera persecutat politic si a facut o cerere pentru a obtine statutul de refugiat. "El face parte dintr-o organizatie care il sustine pe imparatul Pahlavi si de aceea a fugit din Iran. A auzit despre poporul roman ca e primitor si amabil; a studiat mentalitatea romanilor si a vazut ca ei au o gandire asemanatoare cu a alor sai. La noi sunt hoti, la fel la dumneavoastra!", rade Nicu. A lucrat intr-un magazin, asteptand timp de trei ani sa primeasca statutul de refugiat. De sase luni e cazat in Centrul de la Otopeni. A facut un cancer la testicule, din cauza stresului; a fost operat si e sanatos. Duce mana la cap, ne priveste cu ochi tristi si spune: "Aici nu sanatos. Am venit de la o tara care mi-a luat libertatea la o tara care mi-a luat libertatea".

RAZVRATIT
"Marwan El-Ekavi", asa scrie pe actul pe care mi-l arata. A intrat in 1999 in tara cu un pasaport fals, fugind din Liban, unde a fost terorizat, dupa propriile spuse. De ce a ales Romania? A fost singura tara care i-a oferit viza turistica si care l-a arestat imediat ce a aterizat la Otopeni. Odata eliberat, libanezul s-a apucat de talharii. "Fals si uz de fals, pentru ca nu vorbeam limba romana. Jur cu mana pe Coran ca nu stiu ce inseamna talharie." Totusi, judecatorii au considerat ca stie, ceea ce i-a adus sapte ani de inchisoare, petrecuti in Penitenciarul Rahova. De acolo a fost transferat direct la Centru, urmand sa fie returnat in patria natala. "Eu de aici nu plec si daca vin toti politistii din lume; la mine acasa sunt Hamas si Hezbollah, am un glont in spate", spune el, apoi povesteste cat de greu ii este sa locuiasca intr-o camera atat de mica, in Centrul de la Otopeni. Barbatul scund, brunet, cu parul prins intr-o coada la spate incepe sa planga. "Bine si nu bine aici; mai rau ca la puscarie. La bucatarie, numai carne de porc. Apa asta nu se poate bea; bea dumneavoastra, domnu’ comandant." Auzindu-l, Grigoroiu spune ca strainul minte. Acesta nu se lasa nici el: "Eu am o vorba cu doamna ziarista; daca nu pot spune adevarul, nu mai vorbesc". Il intreb daca are vreun prieten care-i sa-i faca detentia mai usoara. "Prieten? Da. Domnu’ comandant."
×
Subiecte în articol: reportaj străini