Plăcere? Pasiune? Curiozitate? Necesitate? Obligaţie? De ce ar dori un străin să ştie să vorbească româneşte? Deşi e greu de crezut, există şi oameni care învaţă limba română din plăcere, din pasiune pentru limbile străine. Ingeborg Robles este o tânără din Germania care a început să studieze româna în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Pasionată de limbi străine, vorbeşte nativ limba germană şi la nivel avansat engleza, italiana, spaniola, franceza şi acum şi româna.
Căutând cursuri de limba română în Bucureşti, Ingeborg a găsit pe internet şcoala Rolang, singura din Bucureşti specializată în predarea limbii române ca limbă străină. „Mi-au plăcut mult Bucureştiul şi oamenii pe care i-am întâlnit aici. Am participat la mai multe cursuri şi am fost foarte mulţumită de modul în care instructorii au abordat cursurile şi de manualul şcolii. Directoarea s-a preocupat şi de organizarea unor activităţi extraşcolare interesante: am mers la teatru, la concerte, ne-am plimbat în parc. Am reuşit să fac progrese într-un timp foarte scurt.” Ingeborg este doctor în literatură, şi-a scris teza de doctorat despre literatura lui Thomas Mann. Acum trăieşte la Florenţa şi visează ca într-o zi să îşi publice impresiile despre România. Ingeborg a vizitat oraşele Cluj şi Sighişoara, dar cel mai mult i-a plăcut Bucureştiul, despre care crede că „este un oraş bun pentru trăit. Viaţa culturală este foarte intensă, sunt multe teatre, muzee şi concerte”.
Ambasadori ai României
Ingeborg nu e singura care s-a simţit bine aici. Mona Pologea, doctor în filologie şi fondatoarea şcolii Rolang, ne dezvăluie alte motive ale străinilor de a învăţa limba română: „Cei mai mulţi lucrează în Bucureşti şi învaţă limba română din necesitate, trebuie să se descurce atunci când vor să cumpere ceva sau să aibă parte de servicii de calitate. Unii sunt căsătoriţi cu românce şi doresc să înveţe limba pe care o vorbesc copiii şi soţia lor. Alţii sunt pasionaţi de limbi străine în general şi învaţă limba română din curiozitate. Sunt şi străini care plătesc avionul, hotelul, masa şi vin în Bucureşti doar pentru a învăţa limba română. La început mi s-a părut foarte neobişnuit, dar am înţeles curiozitatea şi motivaţia lor culturală şi i-am apreciat pentru dorinţa de a învăţa sau de a-şi perfecţiona limba română”. Străinii pot învăţa româna în mai multe moduri: prin cursuri la clasă, desfăşurate în module de 32 de ore, şcoli de vară, cursuri individuale şi online (prin Skype, pentru cei aflaţi în străinătate).
Înaintea fiecărui modul de cursuri la clasă este organizat un curs gratuit de limba română, care este foarte căutat. Site-ul şcolii este şi o resursă pentru învăţarea gratuită a limbii române, prin lecţiile video oferite şi prin lecţiile săptămânale, însoţite de fişiere audio. „Nu este uşor să predai limba română unor străini. Sunt oameni diferiţi, care vin din medii culturale foarte diverse. Dar e plăcut să te adaptezi fiecăruia, să găseşti puncte comune cu nişte oameni care ar putea fi cei mai buni ambasadori ai României”, spune Mona Pologea.