x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje De la tun la sapa

De la tun la sapa

15 Oct 2004   •   00:00

REPORTAJ

Artileristii lasati la vatra invata gradinaritul
Intrarea in NATO a trimis sute de ostasi ai tarii de la mitraliera la sapa. Subofiterii si ofiteri disponibilizati din Armata incearca acum sa-si gaseasca un rost in viata cultivand gogosari si castraveti. Dupa ce s-a inchis unitatea de artilerie din Ramnicu Sarat, 20 de fosti militari s-au antrenat o vara intreaga in ale gradinaritului. Zilele acestea ei au devenit legumicultori cu patalama la mana.

De veghe in lanul de ardei

In Ramnicul Sarat, un sfert din locuitori au plecat la munca in Italia si Spania. Doar prin august mai dau pe acasa. De cand la unitatea de artilerie antiaeriana s-a tras zavorul, multi asteapta sa-si ridice casa pe locul depozitelor de armament. Iar altii vor sa-si faca gradina pe fostul teren de instructie. La doua strazi departare, fostii militari ramasi fara slujba isi iau diploma in legumicultura.
LAURA TOMA

In curtea Liceului Agricol din Ramnicul Sarat, un grup de adolescenti pun bani sa-si cumpere tigari "pentru pauza mare". Se targuiesc care si cum da mai mult. Pana la urma strang de un pachet. Pe langa ei se strecoara in cladire, pe scara in spirala, mai multi barbati trecuti de 40 de ani. Tinerii le fac loc sa intre si comenteaza intre ei ce-or cauta. "O fi, poate, vreo sedinta cu parintii", desi e prea la inceput de an. George, unul dintre tineri, a auzit ca niste militari dau astazi un examen la legumicultura, dar nu stie mai mult, "cred ca aia sunt", spune urmarindu-i cum urca. Barbatii se strang intr-o clasa de la etaj, tapetata de planse cu morcovi, porumb si rosii desenate in carioca. Se opintesc facandu-si loc in bancile de o persoana, unii se deschid la geci, altii isi probeaza nervos pixurile. Cei mai multi asteapta cu ochii atintiti la tabla si din cand in cand se uita la ceas. E trecut de ora 12:00. Pana sa sune de intrare, liceenii se vanzolesc curiosi pe la usa. Iar George nu s-a lasat pana nu a aflat de la un dom’ profesor ca "batranii" sunt fosti militari de la unitatea de infanterie recent desfiintata din Ramnic, care acum sunt ucenici in ale legumiculturii.

ELEVI FAR’ DE UNIFORMA. In timpul asta, in cancelarie se pregatesc subiectele. Profesorii care i-au scolit in ale legumiculturii pe fostii artileristi aproape toata vara vor "sa culeaga omeneste roadele", asa ca au ales niste subiecte usurele, "caci nu vrem s-o facem pe zmeii, sa-i speriem", spune directorul liceului. In clasa, doi ofiteri, sase maistri militari, cinci subofiteri si cinci militari angajati cu contract, iar printre ei cativa civili, asteapta sa treaca de proba scrisa, ca la cea orala "s-or descurca mai usor". Una dintre profesoare ii indeamna sa scrie titlul citet la fel ca cel de pe tabla: "Examen de absolvire a cursului de pregatire profesionala in meseria de legumicultor". Privirile care ies de sub tunsorile cazone se concentreaza la profa. "Toate sunt usoare. Sunt culturi pe care deja le practici", ii asigura. Pana la urma, subiectul extras a fost despre fainarea castravetelui. Si au primit si un punct din oficiu. Toti s-au pus pe scris, dar pe ciorne, pentru ca profa nu le da voie direct pe curat. Cat despre copiute, "e clar ca-s pricina de scos din examen".

CONVERTIT LA CIVILIE CU RASADURI. Primul care a iesit din sala e "seful de clasa". Nicolae Voicu, ultima fila din catalogul elevilor ex-kaki-isti, a avut cele mai mari note, ca "i-a placut cursul". "Poate ca va mira ca ne place agricultura, dar e adevarat", si zambeste strangand o plasa fosnitoare la piept. "Mi-am cumparat o casa cu gradina la vreo 10 km de Ramnic, la Stiubeiu, si am pus niste vinete, rosii, ardei si varza." Acum tot ce scoate de pe bucata de pamant din spatele casei e pentru familie. Nea Voicu spune ca la 47 de ani ai sai "nu-i prea batran" sa se apuce de-o sera si sa duca legumele la piata sa scoata un ban. "Asa incep sa invat civilia", spune imbracand halatul de lucru. Ca doar n-am facut degeaba cursul de legumicultura pe care Ministerul Apararii ni l-a "dat in dar acum la despartire". Proaspatul agricultor a fost maistru militar timp de 25 de ani la unitatea de artilerie din Ramnic si a iesit la pensie de cand s-a desfiintat punctul militar. Si-a pus cu nostalgie uniforma de-o parte, dar reflexele ii dau inca de furca. "Ca am treaba sau nu, sunt in picioare la ora 6:00, nu pot sa ma dezvat de asta. Fostul maistru militar isi mai umple timpul punand masa si facand-o pe mama in casa. "Cand lasi armata sau te lasa ea pe tine, trebuie sa inveti din nou totul. Uneori parca-mi pare rau de meserie, dar poate o mai trece timpul si n-o sa ma mai ia cu rau cand trec pe langa unitate." Dupa examen, pana sa i se corecteze lucrarea, ca sa mai scape de emotii, nea Voicu da o fuga cu noi pana la gospodarie sa ne arate casa pe care a luat-o acum doi ani cu 50 de milioane si sa-si vada ardeii. N-au fost de soi si nu prea i-au iesit. "Nu de alta, dar ma gandesc ca o sa-mi trebuiasca "patalamaua asta la mana" pentru vreun credit sau cine stie", spune incercand sa ocheasca vreo leguma mai rasarita printre buruieni.

FOSTUL TRANSMITIONIST SI GOGOSARII. Relu Radu, coleg cu nea Voicu, si el tot maistru militar, transmitionist vreo 24 de ani, iese grabit din sala de examen pentru ca trebuie sa-si ajute un prieten care "se ocupa cu gogosarii". I-au ingrijit impreuna si acum ii vinde in piata la Focsani. "La amicul asta am vazut treaba cu agricultura si am ales sa fac cursul de legumicultura cand s-au inchis portile unitatii." Vreau si eu sa pun tot gogosari la anul pe cei 50 de ari cat am la tara", spune hotarat ridicandu-si manecile la haina civila, pe care o prefera de culoare verde-inchis. E grabit, dar nu-l refuza pe nea Voicu sa-l duca cu masina la gospodarie. Pe drumul plin de gropi, Dacia fostului transmitionist icneste. Cu ea spera sa care si la anu’ recolta. Si numarul de inmatriculare il recheama la onor: MAN. In curte, in timp ce nea Voicu verifica mustul "daca a stat din fiert", Relu Radu se framanta cu gandul la pretul gogosarilor de la Focsani.

SEF DE STAT MAJOR LA TEJGHEA. Maiorul Ionel Rosca a fost printre ultimii plecati din unitate, cu cateva zile in urma. Acum maiorul e in ultima serie la proba orala a examenului de legumicultura, in banca a treia. A venit la curs pentru cei 2.000 de metri de pamant din jurul casei de la Sageata de Buzau, unde are varza si rosii. Vorbeste despre cariera militara cu ochii umezi si rasufland greoi. Fostul sef de stat major vrea sa aiba o diploma de legumicultor ca sa primeasca fonduri SAPARD, pentru un magazin de seminte. De la comanda regimentului la tejgheaua magazinului, "ca asta-i treaba", spune artileristul cu voce scazuta. "Cu lucrul pamantului cred ca n-o sa-mi lipseasca munca pe care am facut-o timp de…" si incepe sa numere incet pe degete: 26 de ani si 4 zile. In prima banca, pierdut printre fostii militari, sta un inginer energetician. A investit dupa ’91 in confectii, brutarie, patiserie si o moara, dar toate i-au murit pe rand. De trei ani s-a apucat de legumicultura si castiga 300 de milioane de lei pe an. "Am facut cursurile astea ca sa cunosc bolile si sa le alung, sa ma uit la frunza si sa stiu de ce sufera", ne spune, mai tarziu, inginerul strangand in palma frunzele de castravete din cele doua sere ale sale. Langa el, nea Voicu pufuie indignat. Cand vede gradina si livada colegului civil, exmaistrul militar se ambitioneaza sa-si ridice sera, nu ca acum, cand are "doar trei fire".

In timp ce fostii APV-isti invata taina brazdelor, in curtea fostei unitati, cativa soldati imprumutati de la o unitate vecina matura frunzele.

LA CURSURI

Din 1998 pana astazi, peste 30.000 de cadre militare au fost disponibilizate. Cei care au devenit civili in perioada 1998-2000 au primit de la Ministerul Apararii sfaturi cum sa-si redacteze un CV sau o scrisoare de intentie. Din 2001 incoace, fostii militari pot participa gratuit la cursuri de reconversie profesionala, printr-un program finantat de Banca Mondiala: cursuri de soferi, apicultori, brokeri, dulgheri sau legumicultori si la un incubator de afaceri. Dintre cei 18.000 de militari care au optat sa se recalifice, mai putin de jumatate au un nou loc de munca.
ABSOLVENTI. Dupa trei luni de cursuri, artileristii au trecut prin emotiile examenului
CONSTIINCIOSI. "Elevilor" le-a placut subiectul despre fainarea castravetelui
×
Subiecte în articol: reportaj să-şi voicu militari