x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Document - Pergamentul de 4,5 metri

Document - Pergamentul de 4,5 metri

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    02 Apr 2006   •   00:00
Document  -  Pergamentul de 4,5 metri

Pe un pergament de 4,5 metri sta scrisa o particica din istoria ului-toare a celor trei boieri, frati apro-piati ai lui Mihai Viteazul, intaiul u-nificator al Tarilor Romane.

Pe un pergament de 4,5 metri sta scrisa o particica din istoria uluitoare a celor trei boieri, frati apropiati ai lui Mihai Viteazul, intaiul unificator al Tarilor Romane.

Fratii Buzesti, adica Preda, Radu si Stroe, si-au legat numele de cel al marelui domnitor Mihai Viteazul. Datorita serviciilor aduse de cei trei neamului romanesc, ei au fost ridicati la mare cinste de catre conationali, iar urmasii lor s-au bucurat si ei de mare cinste si onoare. La sediul Arhivelor Nationale din Bucuresti este pastrat un pergament, un sul de 4,5 metri scris pe bucati de piele de capra cusute cu ata alba "domneasca", prin care Constantin Serban Voievod intareste familiei boieresti Buzescu toate avutiile si privilegiile pe care acestia le aveau "de la domnii batrani". Vechea familie boiereasca primise dovezi de recunostinta pentru serviciile aduse domnitorilor si tarii prin hrisoave cum sunt cele ale lui Vlad Voievod din anul 6968 (n.r. - de la Facerea Lumii) - 1460 (dupa Hristos), in cel al lui Radu Voievod, fiul lui Vlad Voievod, in hrisovul lui Mircea Voievod, al lui Mihnea Voievod, al lui Alexandru Voievod, al lui Petru Voievod (1585), al lui Patrascu Voievod (1557), al lui Mihai Voievod (1595), fiul lui Patrascu Voievod, 7 carti de la Mihnea Voievod, 2 carti de la Mircea Voievod, cartea lui Basarab Voievod (1517), 3 carti ale lui Petru Voievod, 3 carti ale lui Radu Voievod (1516).

MARE, MAARE PERGAMENT! Documentul "intaritor de avere" este foarte bine pastrat, pielea de capra fiind un foarte bun suport pentru acte ce trebuie sa dainuiasca peste veacuri. Iei sulul si incepi sa-l desfasori. Desfaci, desfaci, si vezi ca-ti mai trebuie un om ca sa-l tina, ba chiar doi. O data desfasurat, actul trebuie tinut cu grija. Parca ti-ar fi ciuda sa strici un document ce dainuie de aproape 400 de ani. Il admiri si incerci sa descifrezi cuvintele scrise cu litere de aur, chinovar sau cerneala neagra de Cancelarie Domneasca. Stai si te gandesti cat de bogati trebuie sa fi fost Buzestii, daca este nevoie de atata amar de pergament ca sa fie toate avutiile notate posteritatii.

RECUNOSTINTA. Mihai Viteazul s-a ingrijit de soarta salvatorilor sai

IO, DOMN SI CONDUCATOR. "Constantin Voievod este fiul lui Serban Voievod. Acest domn este cel care a ridicat biserica Patriarhiei. El a facut acest document la data de 10 iunie 1656, la Targoviste. Ca domn al Tarii Romanesti, herteg al Almasului si Fagarasului de peste munti, Constantin Voievod intareste jupanitei Elena baneasa, fosta jupanita lui Radu Buzescu ban, si fiului ei, Mateias Buzescu postelnic, nepotul lui Radu Buzescu clucer, mai multe sate de mostenire din zilele domnilor batrani, anume: din judetul Mehedinti, satul Balaceni, cu rumani din care jumatate e obtinut de jupaneasa si fiul ei, iar jumatatea cealalta a obtinut-o Preda Spatar din Cepturoaia, nepotul lui Preda Buzescu Ban din Cepturoaia, Dobridoru al lui Iepure, cu rumanii si cu hotarele, intre hotare apare Maglavitul unde se ridica biserica lui Petrache Lupu; Silistea Cecovanilor cu toti rumanii...", explica domnul Marcel Ciuca, director al Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale (DANIC).

DE VEGHE VITEAZULUI. In cronica "Istoria Tarii Romanesti 1290-1690, Letopisetul Cantacuzinesc", editura Academiei RPR, Bucuresti 1960, sta scrisa o intamplare din cele ce-au dus veste Buzestilor ca fiind apropiati de Mihai Viteazul. "Sa spunem de Mihai Voda ce i se inampla intr-acest razboiu, gonind turcii si rasipindu-i in toate partile. Iar turcii, insa o ceata, daca vazura peirea, ei se intoarsera cu mare hraborie asupra lui Mihai Voda si atuncea se alese unul den turci cu sulita si o imponcisa asupra pantecelui lui Mihai Voda si o infipse in pantece. Iar Mihai Voda deaca vazu ca piiare, el apuca sulita cu amandoua mainile de fier si cauta in toate partile ca sa-i vie cineva den boiari ajutor, sa-l izbaveasca den peire. Si altii mai aproape nu sa aflara far 2 boieri, anume Preda Buzescul si cu frate-sau Stroe stolnicul. Ei grabira si taiara capul turcului si pre celelalte sotii ale lui si izbavira pre Mihai Voda din mainile turcilor. Si multa barbatie aratara Buzestii inaintea lui Mihai Voda, caci se luptara cu vrajmasii si izbavira pre domnul den peire", scrie autorul.

LACAS. Fratii Buzesti, firi cu frica de Dumnezeu, au contribuit la construirea de biserici

FISE DE BOIERI. In Dictionarul Marilor Dregatori din Tara Romaneasca si Moldova, sec. XVI-XVIII, aparut la Editura Enciclopedica Romana , Bucuresti, 1971, Nicolae Stoicescu scrie despre viata celor trei frati, Radu, Preda si Stroe.

"Radu Buzescu (Radu Buza din Cepturoaia) este fiul lui Radu al lui Buzea, mare armas. Este ruda cu Mihai Viteazul si cu Radu Serban. In timpul domniilor lui Petru cel Tanar, Alexandru Mircea si Mihnea Turcitul a fost pribeag in Transilvania impreuna cu fratii sai. Radu a participat la luptele cu tatarii din 1594 si a fost solul lui Mihai Viteazul la Sigismund Bathory (1594).

Preda Buzescu l-a salvat de la moarte pe Mihai Viteazul impreuna cu fratele sau Stroe din lupta de la Vidin (septembrie 1599). A jucat un rol de seama in izgonirea lui Simion Movila (1602) si in alegerea ca domn a lui Radu Serban care l-a facut mare ban. Impreuna cu fratii lui, a fost vlastelin si prim sfetnic al lui Radu Serban, care l-a trimis in solie la imperiali.

Stroe Buzescu a fost facut mare aga (in sfat) in 1594 de catre Mihai Viteazul. In acelasi an a fost solul domnitorului in Moldova, la Aron Tiranul pentru pregatirea unei aliante antiotomane. Inainte de lupta de la Calugareni, Mihai Viteazul l-a trimis ca sol la Sigismund Bathory pentru a-i cere acestuia ajutor.

Despre cei trei frati se spune ca in anul 1599 ar fi fost arestati impreuna cu alti boieri de catre Mihai Viteazul sub acuzatia de complot. De asemenea, ei mai erau acuzati si de faptul ca ar fi facut parte dintre dregatorii care au scris boierilor pribegi, cerand ca domn pe Simion Movila".

Proiect realizat in colaborare cu DANIC
×
Subiecte în articol: mihai radu martorii viteazul voievod buzescu