x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dulciuri, fructe, colinde, o vorba buna si o strangere de mana, de la mecatronistii ieseni, pentru batranii de la azil

Dulciuri, fructe, colinde, o vorba buna si o strangere de mana, de la mecatronistii ieseni, pentru batranii de la azil

de Cristinel C. Popa    |    19 Dec 2015   •   18:31
Dulciuri, fructe, colinde, o vorba buna si o strangere de mana, de la mecatronistii ieseni, pentru batranii de la azil
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Cu o zi in urma, persoanele de varsta a treia de la Caminul de batrani Sfintii Imparati Constantin si Elena, din Iasi, au fost cu adevarat fericiti. Au fost colindati cum nu se poate mai frumos de un colectiv de elevi si profesori de la Liceul de Mecatronica si Automatizari din Iasi.

Pe langa obiceiurile traditionale - ursul, capra, colinda si uratul, parintii aflati la senectute (si atat de departe, nu neaparat fizic, de familii), au primit si daruri importante: nenumarate dulciuri, fructe si alte delicatese.

Cu mainile intinse ce au gasit in aceasta zi cate o palma ce le-a adus alinare, batranii si-au umplut desagii cu “merindele” de sarbatori, apoi au privit la elevii, profesorii (condusi de directorul Mihaela Toma) si la persoanele de la Directia de Asistenta Comunitara, in frunte cu directorul Luminita Munteanu, sositi sa le faca atat de mult bine!

Apoi, timp de mai mult de o ora au fost ochi si urechi, au urmarit cu drag programul artistic de exceptie pregatit cu minutiozitate de cei 12 elevi mecatronisti, in frunte cu profesor Laura Bolota.

La eveniment au fost prezente si opt cadre didactice de la renumita scoala profesionala ieseana. Asadar, aproximativ 90 de sacose cu fructe si dulciuri au poposit in bratele batranilor de la azilul iesean atat de doriti dupa cineva care sa le mangaie sufletul si sa le indestuleze mesele traditionale de sarbatori ce nu trebuie sa lipseasca nici de la omul sarac, dar nici de la cel parasit, ori insingurat.


Foto: Cristinel C. Popa

Mai bine de 40 de persoane de varsta a treia au adormit astfel linistiti aseara, ca si cum ar fi primit vizita lui Mos Craciun cu adevarat. La eveniment a fost prezent si consilierul municipal Georgiana Melenciuc,  alaturi de initiatorii manifestarii - Matei Maricica, Matei Cornel si directorul Mihaela Toma, de la Liceul de Mecatronica si Automatizari din Iasi, alaturi de cateva cadre didactice si apreciata  “banda” (artistica) de elevi. 

In cadrul proiectului “De Craciun, fii mai bun!”, astfel de evenimente se vor repeta

Evenimentul descris mai sus, intitulat “De Craciun, fii mai bun!” este parte a unui proiect educational de anvergura, astfel de episoade urmand sa se repete de la data inceperii sale, 10 decembrie 2015, pana pe 15 decembrie 2016, cand se va termina.


Foto: Cristinel C. Popa

De altfel, motto-ul acestuia este un fragment dintr-o porunca a Sfantului Vasile cel Mare: “Milostenia este arta de a sti sa prezinti si sa faci virtutea mai atractiva decat pacatul”. Coordonatorii sai sunt profesorii: ing. Mihaela Toma, Maricica Matei, Cornel Matei, Manuela Cislaru, Elena Laura Bolota, Constantin Gavril, Elena Carmen Larco, Victor Sumanariu, Oana Teodora Boghiu, Vasile Plop Luis. Cezar Humelnicu, alaturi de consilierul Georgiana Melenciuc.


Foto: Cristinel C. Popa

“Prin acest proiect, coordonatorii incearca o sensibilizare a elevilor fata de cei aflati in nevoi si suferinte, in acest caz batranii de la Caminul  “Sf. Imparati Constantin si Elena” din Iasi. Credinta si faptele bune sunt cele doua mari conditii ale mantuirii... Se cuvine ca noi sa invatam inca de mici sa impartim cu cei de langa noi multele daruri pe care Dumnezeu ni le-a dat. Cu atat mai mult cu cat este vorba de batrani abandonati, singuri si suferinzi”, se arata in argumentul frumosului proiect, in care se mai precizeaza in continuare: “Trebuie demonstrat ca promptitudinea, dinamismul, asumarea responsabilitatii nu sunt straine traditiei ortodoxe si naturii misiunii acesteia in lume, acestea fiind o modalitate de a intretine focul iubirii fata de aproape in sufletul nostru”.


Foto: Cristinel C. Popa

Pentru acest act caritabil si altele de acest fel, au fost si vor fi implicati elevi de la clasele X-aC, a XI a A, a XII a A, a X-a A profesionala de la  Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari Iasi.

×
Subiecte în articol: colinde fructe dulciuri constantin si elena