x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Goana după Alaska (16)

Goana după Alaska (16)

07 Ian 2011   •   11:52
Goana după Alaska (16)
Sursa foto: Alina Tăbăcaru/

Vreau să văd mult aşteptaţii urşi! Dar aflu că mai am până la ei... Adică mai am de văzut Juneau, iar această dulce sonoritate a numelui mă face să mă gândesc la dulcea pasăre a tinereţii...
Oraşul Juneau este o municipalitate unită, constând din oraşul propriu-zis (The City of Juneau) şi cartierele sale aferente  - care sunt echivalente admi­nistrativ cu un comitat din Statele Unite continentale. The Borough of Juneau, localizată pe Gastineau Channel al arhipelagului Alexander din statul Alaska al SUA, fiind totodată şi capitala acestui stat. Muni­cipalitatea s-a unificat în 1970, când City of Juneau a fuzionat cu City of Douglas şi cartierele înconjurătoare pentru a forma prezenta municipalitate. Complicat...

Juneau, care este al treilea oraş ca mărime a po­pulaţiei după Anchorage şi Fairbanks, se găseşte la poalele Mount Juneau, respectiv pe cealaltă parte a canalului în care se găseşte Douglas Island. Oraşul poartă denumirea căutătorului de aur, Joe Juneau (mi-ar fi plăcut tare mult să mă cheme aşa!). Momentan nu îmi mai aduc aminte numele oraşului în limba Tlingit, dar mi se pare că înseamnă „râul unde se adună peştii plaţi”! Ca o dovadă că algele Alinei n-au stat degeaba în organismul meu, ţin să precizez că râul Taku, care curge în sudul oraşului Juneau, a fost numit după vântul rece t’aakh, care suflă dinspre munţi, fiind sursa celei mai neplăcute părţi a climei din împrejurimi. „Nu mai preciza atâta şi mai lasă-mă cu vântul că mi-ai rămas dator o poveste...” Dom’le, n-a uitat! Tocmai acum, când mă pregătesc de explorarea unui alt locşor minunat al Alaskăi, trebuie să-i povestesc Alinei despre părintele Gherman, asta e, i-am promis!

 

Povestea
Gherman din Alaska a fost un călugăr ortodox rus din Mănăstirea Valaam din Rusia care, împreună cu alţi opt călugări, în anul 1793, a călătorit în Insulele Aleutine pentru a duce mesajul Evangheliei indigenilor aleutini şi eschimoşi din acele zone. Ca parte a colonizării ruse a Americii, ruşii călătoreau şi neguţătoreau în acele zone încă din 1740. El a construit o şcoală pentru aleutini şi, adesea, i-a apărat în faţa nedreptăţilor şi abuzurilor comercianţilor ruşi. Le-a devenit cunoscut sub numele de Apa, care înseamnă „bunic”. Şi-a petrecut majoritatea vieţii ca singurul locuitor (!) al Insulei Spruce, o insuliţă împădurită de lângă Insula Kodiak. În 1970, el a devenit primul sfânt care a fost canonizat de Bise­rica Ortodoxă din America.

„Frumos...”, îmi spune Alina visătoare. Da, şi mie îmi place povestea acestui om atât de curajos pentru acele vremuri, dar este timpul să o scot pe Alina din visare, deoarece vreau să mă simt tânăr în Juneau!
(Va urma)

×
Subiecte în articol: exotic jurnalul de duminică