x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje In umbra celor doua turnuri

In umbra celor doua turnuri

de Monica Iordache Apostol    |    Catalin Pruteanu    |    29 Iul 2005   •   00:00
In umbra celor doua turnuri

Cateva case din satul mehedintean Halanga au scapat in 1990 de demolarea facuta pentru constructia Uzinei de Apa Grea. Dar localnicii traiesc acum chiar in incinta unei termocentrale.

In ’91-’92 le-au facut gard in jurul caselor si gradinilor, apoi, acum un an, au inaltat pompe de apa chiar langa casele lor. Au incercat sa-i goneasca, dar ei au ramas pe pozitii, nu s-au vrut stramutati. Asa ca au dat cu vola in ei si i-au bagat in spital.

Familia Balba locuieste in Halanga. De fapt, casele familiei Balba e tot ce a mai ramas din Halanga. Ar fi trebuit sa fie stramutati, din cauza constructiei termocentrale si a Combinatului de Apa Grea, la fel ca majoritatea locuitorilor, dar a venit Revolutia si la marginea termocentralei au mai ramas cateva case. Este posibil sa treci de zece ori pe drumul care ocoleste termocentrala fara sa-ti dai seama ca acolo exista locuinte. Te pacaleste gardul mare din placi solide de beton armat si cativa copaci stufosi. Te pacalesc doua turnuri uriase, si pompele de apa. Scot un uruit asurzitor, de parca in interiorul lor ar curge o mie de cascade.

La prima casa nu gasim pe nimeni. Doar un pusti speriat ne spune ca nu-i nimeni in incaperile joase. Inaintam cativa metri, pana la o poarta de metal ce intrerupe placile de beton ale gardului termocentralei. Un caine se zbate in lant. Ne deschide un om. Dupa ce afla de unde suntem, incepe sa se agite, isi cheama nevasta, ne iau de mana, ne striga si ne explica ce au patit, cum au ajuns sa traiasca printre constructiile termocentralei.

ASCUNSI. Gospodariile din termocentrala nu se vad dupa gardul inalt din beton

BALBA. Pe el il cheama Balba Nicolae, pe ea Balba Erina. Proprietar e Motorga Adela, mama ei. Balba Erina ne ia de mana si ne duce pana la baza filtrelor, sa ne explice. Strigam ca apucatii unii la altii, ca sa ne intelegem. "Noi, cand a fost dat Decretul 11, cu stramutarea, am ramas cu casele in picioare. In ’91-’92, au facut gardul. Au zis ca ne despagubesc. Au facut turnurile pe terenul meu si n-au vrut sa ne dea nici un leu pe pamant. Prelungirile nu sunt incluse in proiect. Le-au facut anume ca sa nu ne putem ocupa de teren", striga Nicolae. In 1987, au primit 35.000 de lei, dar n-au plecat. Banii le-au fost dati de catre stat pentru a-si construi alta locuinta, dar la vremea respectiva cu acea suma nu isi puteau reface gospodaria. In primavara lui 1990 trebuiau sa fie demolati, dar schimbarea regimului i-a scapat. Intre timp, termocentrala a construit gardul, si peste noapte cele patru gospodarii erau inconjurate de beton.

N-aveau pe unde sa iasa din curte, dar i-a ajutat o cunostinta care lucra pe macara. Dupa program, macaragiul a venit cu utilajul si a desfacut gardul, apoi a luat portile si le-a montat tot cu macaraua.

LUPTE. Sotia striga mai tare ca el. Ea a patit-o la data de 29 iulie anul trecut, cand mai-marii termocentralei au inceput sa le demoleze gardul. La gard stateau 12 jandarmi. "Politaii ne-au legat mainile la spate si au daramat gardul", tipa Balba Erina. Femeia a sarit in fata volei, pentrui a-si apara averea. Vola este un utilaj cu o cupa in fata, numai bun de demolat. Cel care conducea vola s-a intors spre directorul termocentralei, Dobjanschi: "Ce fac, dom’ director, dau in ei?", a intrebat soferul. "Dai!", ar fi spus directorul. Si Erina a avut o comotie cerebrala, a intrat in spital, la Orsova. "Si batuti, si cu banii luati", spune sotul amarat, care mai zice ca sotia n-a fost tinuta in spital suficient de mult pentru a-si scoate un anumit certificat medical. Cica Dobjanschi ar fi zis ca ea n-a fost lovita cu vola, ci ar fi facut criza de spasmofilie. "Am luat 6 milioane de lei amenda pentru ca ne-am opus la ordonanta", spune barbatul, pentru ca "atunci cand au vazut ca da cu vola-n noi, oamenii s-au rasculat si au spart geamul la vola".

LA TRIBUNAL. De atunci, familia Balba se judeca prin tribunale. Erina l-a dat in judecata pe omul care a intrat cu vola in ea, a intentat procese in stanga si in dreapta, dupa dreptate. "Cand au vazut ca pierd, au inceput sa inchida procesele, ca sa ne amendeze. Am primit hotarare de la Curtea de Apel", se revolta ea. "Am fost si la Nastase, si la Tariceanu, si problemele au ramas la fel", spune sotul intr-un moment de tacere al Erinei. Il acuza pe fostul primar. Ne striga in cor ca au facut memorii la Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriei. Dar familia Balba isi aminteste ca a venit un evaluator sa le socoteasca averea pentru mutare.

FINAL DESCHIS. Ne tragem mai intr-o parte, spre casa, unde ne putem auzi mai bine. "Zgomotul e insuportabil", spun sotii Balba. Ea a fost telefonista, el a lucrat ca tehnician agricol. Acum sunt pensionari. Erina Balba vrea casa la cheie, dar trei camere costa un miliard. "Sa-mi ridice casa cu firmele cu care si-au facut ei vile", se revolta ea. Balba Nicolae prepara tacut un sirop cu sifon. Ei ii suna telefonul si el prepara limonada. Ea vorbeste cu baiatul cel mare, ingrijorat ca maica-sa sufera de hernie de disc. El tace si amesteca limonada. Gainile ciugulesc pe langa filtrele de apa. Cainele nu se mai zbate, se intinde pe iarba si doarme. Chiar daca vajaitul nu se va opri niciodata, in umbra celor doua turnuri, pare aproape fericit.

RASCOALA
"Atunci cand au vazut ca da cu vola-n noi, oamenii s-au rasculat si au spart geamul la vola"

DEMERSURI
"Cand au vazut ca pierd, au inceput sa inchida procesele, ca sa ne amendeze. Am primit hotarare de la Curtea de Apel. Am fost si la Nastase, si la Tariceanu, si problemele au ramas la fel" - Erina Balba

LEGALITATE
"Au facut turnurile pe terenul meu si n-au vrut sa ne dea nici un leu pe pamant. Prelungirile nu sunt incluse in proiect. Le-au facut anume ca sa nu ne putem ocupa de teren" - Nicolae Balba

POLUARE
In ciuda fricii de poluare, unii dintre fostii proprietari stramutati de langa termocentrala sau de langa uzina de apa grea s-au intors la vechile pamanturi. Pe nea Mitrescu il gasim in gradina, printre rasadurile de rosii si ardei. Peisajul idilic se termina insa brusc. Rasadurile sunt vecine cu o serparie imensa de tevi si rezervoare care apartin uzinei de apa grea. Ne arata rezervoarele si ne spune ca sunt pline cu propan. Nu-i e frica de poluare? E poluare, dar n-a murit nimeni, n-a avut nimeni nici o afectiune. Ce, poluare nu e si in mijlocul orasului, ne raspunde nea Mitrescu.

GAINA DE PE BALCON
Cand s-au construit uzina de apa grea si termocentrala de la Halanga patru sate au fost ciuntite: Rascolesti, Putinei, Halanga si Patolani. O parte din case au fost demolate, iar satenii stramutati. Au primit despagubire cel mult 35.000 de lei, pentru case, dar pentru pamanturi n-au mai obtinut nici un banut. Cei mai multi au fost mutati in Simian, un sat mai de pe malul Dunarii, in blocuri cu patru etaje, fara apa curenta si fara incalzire. Ghetouri autentice. "Aveam 27 de ani cand ne-au mutat. Mama a stat o saptamana in spital, de suparare. Ne-am incarcat ce am putut intr-un camion si am adus aici. Ne-au ramas animale si lucruri multe pe acolo, ca nu este spatiu", povesteste Mioara Catuna, o locuitoare a ghetoului din Simian. "Nu aveam incalzire centrala, nici soba. A trebui sa facem o gaura pentru cos, sa construim o soba si sa aducem lemne cu bratul pana la etajul patru", isi continua povestirea. In spate s-au ridicat cotete de pasari si porci, pentru ca oamenii, neadaptati cu viata la bloc, au tinut mortis sa mai creasca o vietate. O gaina rebela incepe sa cotcodaceasca undeva deasupra noastra. Sta pe balustrada la etajul doi si ameninta sa-si ia zborul. Bate scurt din aripi si plonjeaza prin fata geamurilor de bloc. O demonstratie a vietii-hibrid intre sat si oras.
×
Subiecte în articol: reportaj rămas gardul balba erina vola