x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Instantanee interculturale

Instantanee interculturale

de Paula Mihailov Chiciuc    |    17 Iun 2007   •   00:00
Instantanee interculturale
Sursa foto: Christian Silva/

Ierusalim, Bethleem, Ierihon, Tel Aviv, Herzlia - căteva dintre locurile Ţării Făgăduinţei, unde vechiul şi noul se impletesc.

ISRAEL - DE MILENII, LOCUL BINECUVĂNTAT AL INTREGII OMENIRI

Ierusalim, Bethleem, Ierihon, Tel Aviv, Herzlia - căteva dintre locurile Ţării Făgăduinţei, unde vechiul şi noul se impletesc.

Orice călătorie este o desfătare pentru sufletul prea obosit de goana trupului de zi cu zi. Călătorul care alege Israelul ca destinaţie nu trebuie să piardă spectacolul lumii de pe Pămăntul Binecuvăntat.

INTRE VECHI ŞI NOU. Israelul este o ţară a paradoxurilor, dar şi a lucrurilor simple. Este un mozaic unic de religii, culturi, moduri de viaţă. In vechea cetate a Ierusalimului, inconjurată de şapte porţi, te copleşesc povestirile ghizilor despre supliciul lui Iisus, de acum 2000 de ani, cănd a trecut, ducăndu-şi crucea pe strada pe care mergi, care a atins zidurile pe lăngă care treci, topind piatra. Te plictisesc insistenţii negustori de suveniruri. Te uimeşte graba cu care cetele de "perciunaţi" - evrei ultraortodocşi - coboară către Zidul Plăngerii, pe aceleaşi străduţe pe care, la prănz, trecuseră musulmanii in drumul către rugăciunea zilnică din moschei. La Bethleem şi Ierihon, timpul pare că s-a oprit la graniţa păzită de soldaţi palestinieni. Tineri şi tinere cu armele atărnănd pe umerii prea devreme impovăraţi...

Pe străzile oraşelor noi (unele ridicate de muncitori romăni, precum Herzlia) vezi maşini luxoase şi te poţi oglindi in pereţii sticloşi ai zgărie-norilor. Elita ţării se odihneşte in parcurile din faţa prestigioaselor edificii ale educaţiei.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii