x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ioan Ceauşescu - o surpriză

Ioan Ceauşescu - o surpriză

de Serban Cionoff    |    18 Noi 2007   •   00:00
Ioan Ceauşescu  -  o surpriză

Nu putem să nu fim de acord cu afirmaţia că "mulţi dintre noi mai avem incă reţineri atunci cănd suntem invitaţi să facem aprecieri privind activitatea unor personalităţi din vechiul regim", deşi "nu facem altceva decăt să respectăm adevărul istoric, preamărit atăt de bine de Aristotel in aforismul «Prieten mi-este Platon, dar mai prieten imi este adevărul»".

Din culise - "Victimă colaterală"?


Nu putem să nu fim de acord cu afirmaţia că "mulţi dintre noi mai avem incă reţineri atunci cănd suntem invitaţi să facem aprecieri privind activitatea unor personalităţi din vechiul regim", deşi "nu facem altceva decăt să respectăm adevărul istoric, preamărit atăt de bine de Aristotel in aforismul «Prieten mi-este Platon, dar mai prieten imi este adevărul»".

Â

Numai că, in cazul de faţă, lucrurile par să se complice, fiind vorba despre inginerul Ioan Ceauşescu, cunoscut ca specialist in domeniul horticulturii, demnitar al regimului comunist, dar şi ca frate al fostului conducător al partidului şi statului. "Amănunt" care, să o recunoaştem, atărnă greu in balanţa unor anumiţi impărţitori de dreptate. Pentru că, dacă este adevărat că Ioan Ceauşescu a beneficiat de apartenenţa la "familia conducătoare", atunci este la fel de adevărat şi că această şansă a fost nu doar a persoanei sale, ci şi una pentru horticultura romănească, pentru specialiştii şi pentru lucrătorii săi.

Â

Prezenţă. Mi se pare un gest de moralitate faptul că un mănunchi de foşti colaboratori, astăzi cercetători şi profesori universitari de prestigiu in ţară şi peste hotare, incepănd cu prof. dr. doc. Călin Hera, membru al Academiei Romăne, şi-au adunat găndurile despre Ioan Ceauşescu intr-un volum apărut cu căţiva ani in urmă, dar care, din anumite privinţe, işi păstrează interesul şi azi. Volum in care autorii işi propun să pună in evidenţă faptul că prezenţa profesorului Ioan Ceauşescu timp de peste 20 de ani in conducerea agriculturii romăneşti a insemnat un real căştig. In primul rănd, prin modernizarea plantaţiilor pomicole şi viticole, prin obţinerea unor investiţii mari pentru realizarea unor complexuri de vinificaţie, săli de altoi şi forţat, sere, solarii, laboratoare de cercetare şi modernizarea celor existente.

Sunt semnificative, in acest sens, opiniile inginerului Constantin Rusu: "La aproape cincisprezece ani de la schimbarea sistemului politic in Romănia (n.n. - cartea a apărut in 2003), schimbăndu-se actorii pe scena politică, noi, cei de-atunci, suntem acum spectatori in afara intrigilor scenei politice, mai imbătrăniţi, dar cu ceva mai multă inţelepciune şi in măsură să apreciem mai obiectiv regia şi spectacolul horticol de atunci şi de acum."

Prin "promovare". Ing. Petre Preoteasa notează: "Ioan Ceauşescu s-a bucurat de multă popularitate, care a deranjat şi a dus la «promovarea», in perioada 1981-1990, la Comitetul de Stat al Planificării ca vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte. A fost o promovare sau altceva?! Un om activ de teren a fost «promovat» om de birou cu multiple şi grele sarcini din domenii diferite de horticultură din multiple puncte de vedere." Inginerul Mihai Sămpetru este mai direct: "Intr-o seară a primit un telefon de la Cabinetul II ca a doua zi să nu mai vină la serviciu, fiind considerat «in concediu»." Cel mai bine lămureşte lucrurile insuşi Ioan Ceauşescu: "Eu nu am plecat de la agricultură, am fost dat afară", ii spune unui fost coleg şi intăreşte: "Pe mine m-au dat afară «tovarăşa şi tovarăşul» Bobu." In fine, prof. dr. Gheorghe Glăman povesteşte despre admonestarea dură pe care Nicolae Ceauşescu a administrat-o fratelui-problemă, cu puţin inainte de Congresul al XIV-lea (şi ultimul) al partidului: "In momentul in care domnul Nelu a incercat să mă ajute, luănd-o parte din vină şi asupra CSP-ului, care, vezi Doamne, nu a «tratat cu maximă atenţie», «fermitate» etc., preşedintele a izbucnit şi mai tare: «Măi, Ionele, tu lucrezi la CSP sau la Ministerul Agriculturii?». Apoi, nervos, trăntind hărtiile şi ameninţăndu-ne pe toţi, a părăsit incăperea."

Este Ioan Ceauşescu doar fratele... fratelui său sau, mai degrabă, o "victimă colaterală" a noii revoluţii agrare? Cum evaluează el după aproape douăzeci de ani politica agrară a unei epoci atăt de complexe şi de contradictorii, greu de expediat numai in căteva clişee propagandistic-nihiliste? Incitante subiecte! Se incumetă cineva să continue discuţia, să zicem intr-un dialog cu cel in cauză?...

Â

"Mai presus de orice, prof. Ioan Ceauşescu a fost şi este un mare caracter, un om cu suflet deosebit pornit să inţeleagă pe orice om care are probleme de orice natură (...). Dănd dovadă de o deosebită capacitate de sinteză, de iniţiativă, de exigenţă (...), prof. Ioan Ceauşescu şi-a atras respectul şi simpatia tuturor celor ce au lucrat cu dănsul".

dr. ing.Constantin Iordăchescu

Â

Â

×
Subiecte în articol: martorii ioan ceausescu