x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Irak si Afganistan, democratie cu somatie

Irak si Afganistan, democratie cu somatie

de Radu Tudor    |    01 Oct 2005   •   00:00
Irak si Afganistan, democratie cu somatie

Irakul este o tara aflata in stare de razboi, iar Afganistanul este o imensa zona tribala, ce tinde sa devina o tara, dar mai are mult pana la acest statut. Ambele sunt state islamice eliberate de sub tiranii sangeroase prin efortul comunitatii internationale.

Irakul este o tara aflata in stare de razboi, iar Afganistanul este o imensa zona tribala, ce tinde sa devina o tara, dar mai are mult pana la acest statut. Ambele sunt state islamice eliberate de sub tiranii sangeroase prin efortul comunitatii internationale, manifestat prin interventii militare conduse de Statele Unite ale Americii. In Irak si Afganistan se manifesta cu predominanta in ultimii ani terorismul de sorginte islamica, amenintarea care a devenit cosmarul tarilor civilizate. Cam asa s-ar putea descrie pe scurt cele doua teatre de operatiuni in care Romania are peste 1.500 de militari ce contribuie la stabilizarea si dezvoltarea democratica a tarilor respective.

La inceputul acestei saptamani, o delegatie condusa de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a efectuat o vizita in zonele de dislocare trupelor romanesti din Irak si Afganistan. Din delegatie au mai facut parte reprezentanti ai conducerii MApN, seful Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, si cativa jurnalisti.

IN PRIZA. Ion Cristoiu, imbracat cu vesta antiglont si casca de protectie, filmand pentru Antena 3

Programul a fost destul de condensat. In 72 de ore s-au efectuat opt zboruri cu aeronava BAC 1-11 a companiei Romavia si patru cu elicoptere apartinand fortelor de coalitie. Traseul a fost Bucuresti-Talil-Ad Diwaniyah-Basra-Kuweit City-Kandahar-Kabul-Baku-Bucuresti.

Am putut constata la fata locului conditiile in care militarii romani, alaturi de cei ai fortelor multinationale, isi desfasoara misiunile. Insecuritate, atacuri ale gruparilor extremiste si teroriste, praf, caldura infernala, furtuni de nisip, misiuni riscante in zone rurale sau urbane. Cam acesta ar fi pe scurt tabloul teatrelor de operatiune din Irak si Afganistan.

"Scorpionii Negri", "Scorpionii Rosii", "Lupii Negri" sunt denumirile sub care ai nostri participa la operatiuni comune cu americanii, italienii, olendezii, polonezii si alti aliati din NATO.

TEHNICA DEFICITARA. Pe langa conditiile de cazare si masa mult imbunatasite fasa de anii trecuti, am observat ca tehnica militara romaneasca este din pacate depasita moral, mai ales pentru un astfel de mediu de lupta. TAB-urile, autoturismele de teren ARO si unele tipuri de camioane ar trebui inlocuite cu tehnica performanta, menite sa asigure un minimum confort militarului care pleaca in misiune la 50 de grade Celsius. Vorba romaneasca "merge si asa" este unul din marile defecte ale noastre. Acceptam, din pacate, la cel mai inalt nivel, sa cerem militarilor romani performanta profesionala maxima, iar ei sa se uite cu invidie la aliatii lor din NATO pentru tehnica lor confortabila si performanta. Daca nu investim serios si foarte repede in acest domeniu, riscam ca Armata Romana sa nu mai poata compensa prin valoare umana lipsa grava a unor mijloace de lupta moderne.

Desi delegatia a fost condusa de Teodor Atanasiu si din ea au mai facut parte generalul Eugen Badalan, seful SMG, generalul Sergiu Medar, proaspatul sef al DGIA, si altii, vedeta incontestabila a acestei deplasari a fost Ion Cristoiu. In cele trei zile, el a primit zeci de rugaminti de a se fotografia cu militarii. Acestia se declarau incantati sa-l cunoasca personal si sa se poata fotografia cu el. In absolut toate bazele vizitate, Ion Cristoiu era asaltat pentru autografe, mai ales ca postul Antena 3 se poate viziona si la Talil, in Irak.

ALERTA. Un singur incident a avut loc in perioada vizitei, atunci cand un jeep blindat din coloana oficiala a ministrului Atanasiu a luat foc in fata hotelului din Kuweit City unde am fost cazati in prima noapte.

Alerta a fost maxima nu doar pentru ca era un demnitar strain in coloana, ci mai ales pentru faptul ca jeep-ul avea o capacitate de 6.000 de centrimetri cubi si un rezervor de peste 100 de litri, iar o eventuala explozie s-ar fi soldat cu o remaniere in Cabinetul Tariceanu.

Un lucru inedit este faptul ca "Scorpionii rosii", ce actioneaza in cadrul Fortei Internationale pentru Asistenta si Securitate (ISAF) condusa de NATO, cu baza la Kabul, au pentru prima oara in istorie militari americani in subordine. E vorba de compania "US Dragon", iar premiera este pentru ambele armate. Niciodata militarii americani nu au mai actionat sub comanda straina, fapt ce spune multe despre nivelul profesional al militarilor nostri.

ECHIPA. Ambasadorul Stuparu, generalii Badalan si Medar, patronul de presa, Liviu Mihaiu, in elicopter spre Basra

BARBOSII DIM. "Prajitura" acestei deplasari au constituit-o militarii din detasamentele speciale ce apartin Directiei Informatii Militare, ramura externa a serviciului de informatii al Armatei. Acestia desfasoara misiuni sub acoperire totala, recunoastere si infiltrari in adancime si se bazeaza pe trei tipuri de actiuni pentru culegerea de informatii: HUMINT (explotarea unor surse umane), SIGINT (obtinerea, prelucrarea si transmiterea de date si informatii criptate) si IMINT (imagini in timp real si fotografii obtinute cu ajutorul avioanelor fara pilor SHADOW 600). In Irak, actiunile SIGINT si IMINT se desfasoara pe o portiune din granita irakiano-iraniana. De multe ori, informatii extrem de pretioase au fost obtinute din acea arie de operatii.

Militarii implicati in actiuni de tip HUMINT au barbi lungi, o infatisare si vesminte tipic islamice, cunosc partial limbile araba si pastuna si participa la actiuni speciale, majoritatea strict secrete, alaturi de fortele speciale americane.
×
Subiecte în articol: reportaj irak irak afganistan