x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje La aniversare - 175 de ani de existenta a Arhivelor Nationale

La aniversare - 175 de ani de existenta a Arhivelor Nationale

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    05 Noi 2006   •   00:00
La aniversare - 175 de ani de existenta a Arhivelor Nationale

Una dintre cele mai importante institutii ale Romaniei, Arhivele Nationale, aniverseaza 175 de ani de cand Al.I. Cuza a unit arhivele Moldovei si Munteniei, luand fiinta astfel Arhivele Nationale.

Putini oameni au privilegiul de a fi in permanenta in contact cu istoria neamului romanesc asa cum sunt specialistii de la Arhivele Nationale. Datorita studiului lor asiduu, romanii au sansa de a-si cunoaste istoria asa cum este ea de fapt, istoria reala. Aniversarea a 175 de ani de existenta a Arhivelor Nationale este un eveniment pe care nu-l puteam rata.

ISTORIC. Formula moderna a organizarii arhivelor ca institutie isi are inceputurile in Tara Romaneasca si Moldova, in anii 1831-1832. Dupa unificarea celor doua principate, la 31 octombrie 1862 se constituie institutia Arhivelor Statului, prin subordonarea Arhivelor iesene celor de la Bucuresti, in cadrul Ministerului Justitiei, Cultelor si Instructiunii Publice. Noua organizare avea la baza principiul separarii documentelor in documente cu valoare istorica si documente cu valoare practica. In 1872 a intrat in vigoare Regulamentul Arhivelor Statului, care a functionat pana in 1925.

In 1925 a fost adoptata o noua lege de functionare a Arhivelor Statului, care prevedea constituirea, pe langa Directia Generala cu sediul la Bucuresti, a directiilor regionale de arhive. Toate autoritatile publice aveau obligatia de a depune la Arhivele Statului materialele arhivistice cu o vechime mai mare de 30 de ani. Institutia era subordonata Ministerului Instructiunii Publice si era condusa de catre un director general.

Prin Decretul numarul 17 din 1951, Directia Arhivelor Statului a fost reorganizata si trecuta in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, infiintandu-se totodata directii judetene ale Arhivelor pe intreg teritoriul tarii.

PREZENT. Arhivele Nationale, conduse de un director general, au un aparat central si un numar de 42 de directii judetene. Cea mai importanta structura a Arhivelor Nationale este Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale (DANIC). Aceasta directie administreaza qvasi-totalitatea documentelor cu valoare istorica, prin intermediul serviciilor ce i se subordoneaza: Arhive feudale, personale si colectii, Arhive administrative si culturale, Arhive economice si Arhive contemporane (aceasta din urma structura a fost creata dupa 1990, avand ca obiect de activitate preluarea si prelucrarea arhivelor care au apartinut Partidului Comunist Roman).

Arhivele Nationale ale Romaniei au in administrare 370.000 de metri liniari de documente, grupate in aproximativ 36.000 de fonduri si colectii.

SERBARI. Arhivele Nationale ale Romaniei au organizat in zilele de luni si marti o serie de manifestari dedicate implinirii a 175 de ani de la crearea institutiei. La evenimente au participat arhivisti si istorici romani, reprezentanti ai Arhivelor din Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Turcia, precum si oficiali ai forurilor arhivistice internationale. Cuvantul de deschidere i-a apartinut prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. Acesta a sustinut ideea ca "Arhivele Nationale trebuie sa depuna un efort constant de mentinere in atentia publicului, in special a celui tanar, a momentelor esentiale ale construirii identitatii nationale romanesti si de promovare a marilor repere politice, sociale si culturale care jaloneaza istoria Romaniei." Dupa discursurile invitatilor straini a avut loc vernisajul expozitiilor "De la Arhiva Statului la Arhivele Nationale" si "Din tezaurul Arhivelor". Seria manifestarilor s-a incheiat in ziua de marti cu dezbaterea internationala "Arhivele si societatea contemporana".
  • Consultant: Alina Pavelescu, inspector superior
  • ×