x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Micile Românii de peste hotare. Visul canadian l-a rupt 14 ani de România

Micile Românii de peste hotare. Visul canadian l-a rupt 14 ani de România

de Irina Stoica    |    09 Oct 2015   •   16:03
Micile Românii de peste hotare. Visul canadian l-a rupt 14 ani de România

Într-o ţară care acceptă anual un sfert de milion de imigranţi, Sorin Mihailovici şi-a făcut loc nu atât în statistici, ci în topuri. A ajuns pe lista celor mai de succes 75 de străini din Canada. Succesul a venit însă şi cu un preţ dureros. Timp de 14 ani, Sorin nu a avut voie să se întoarcă în România.

Când Sorin Mihailovici povesteşte despre cum a ajuns, de la jurnalist sportiv în România, producător TV, realizator de reality-show, şi iniţiator al unei aplicaţii anti-fraudă în Canada, rămâi cu senzaţia că totul a curs de la sine. Şi că uneori în viaţă se întâmplă să ajungi din punctul A în punctul B şi, de acolo, mai departe aparent fără efort şi fără obstacole. În cazul lui Sorin, sunt 14 ani, aproape 8.500 de kilometri şi diferenţe ca de la cer la pământ între viaţa din România şi cea din Canada.

A sacrificat prezentul pentru viitor

Într-o ţară construită de imigranţi, şi-a găsit repede locul. E producător şi realizator la OMNI TV, un post TV destinat comunităţilor etnice din Canada. E un Turn Babel în care românul originar din Tulcea se simte ca acasă. A rămas aproape de profesia pe care o iubea şi pe care o practica pe când era în România. Şi care i-a fost, până la urmă, biletul dus către Canada.

„În 2001 lucram la Gazeta Sporturilor şi am plecat la Edmonton, unde era Campionatul Mondial de Altetism. Am venit ca reporter, ca să acopăr evenimentul. Am ajuns, mi-am făcut treaba şi am decis să sacrific prezentul pentru viitor şi să nu mă mai întorc. Nu spun că nu aveam o viaţă bună în România. Eram şi tinerel...Dar eu nu provin dintr-o familie bogată, iar ai mei m-au crescut cu mentalitatea să nu ajung ca ei. Am decis să nu vreau să mă chinui cum s-au chinuit ei. A venit situaţia când am putut să o fac şi am făcut-o. Nu am avut rezerve, povesteşte Sorin.

În 2001, România nu era pe lista ţărilor “sigure”, care respectă drepturile omului şi asigură protecţia cetăţenilor. Detaliile exacte despre felul în care a obţinut dreptul de a rămâne în Canada sunt „zona gri” de pe traseul lui Sorin: „Eu lucram, dar eram şi în armată în România când am venit aici şi, practic, am fost dat dezertor. Dar nu prea vreau să intru în detaliile astea”.

Tot românii i-au sărit în ajutor

Riscurile pe care şi le-a asumat poate că l-au ajutat să se adapteze mai uşor în ţara de adopţie. Nu i-a fost teamă de nimic. Nu avea un plan clar ca să îl îngrijoreze fisurile care ar putea apărea în el. A avut însă noroc de oameni care i-au făcut tranziţia uşoară. „Comunitatea românească de aici e nemaipomenită. Imediat ce am rămas aici am găsit o familie, nişte oameni extraordinari care au zis: . Am stat şase luni cu ei.”.

La doar o lună de la sosire lucra ca vânzător la un magazin. Apoi s-a reapucat de şcoală. După trei ani a devenit absolvent al Universităţii MacEwan din Edmonton. „Pe diploma mea scrie ”, râde Sorin. „Nu ştiu ce ar fi asta în România”. În timpul şcolii s-a reapucat de presă. „Am făcut o revistă a românilor din Alberta, se numea . Scriam doar despre românii din Edmonton şi Calgary şi am ţinut-o câţiva ani”.

În dreptul CV-ului lui Sorin au apărut, de-a lungul anilor, termeni precum „antreprenor”, “filantrop”, “producător”, „personalitate TV”. Nu e zgârcit deloc cu timpul lui, aşa că s-a apucat de proiecte care îl ţin în priză la fel de mult ca un post cu normă întreagă. Cel cu care a dat lovitura este Scam Detector, o „aplicaţie antiţepe”. „Educă poporul, utilizatorii asupra celor mai periculoase ţepe din toate domeniile. De exemplu, când călătoreşti, introduci şi vezi ce ţepe pot fi acolo. Sunt şi ţepe din domeniul auto, dacă vrei să cumperi o maşină vezi la ce poţi fi victimă. Sunt nouă categorii mari şi late şi peste 900 de ţepe expuse în aplicaţie. Am peste trei milioane de utilizatori, în special online, pe scam-detector.com”, povesteşte Sorin Mihailovici.

Se relaxează...muncind

Cu două proiecte mari pe cap, orice om are nevoie şi de ceva relaxare. Să călătorească. Să vadă lumea. Pragmatic, Sorin a făcut şi din asta un proiect – un reality show numit “Travel by Darts”. Totul a plecat de la ideea de a-şi face o vacanţă într-o destinaţie aleasă la întâmplare. Sorin şi prietenul lui au desfăşurat o hartă a lumii şi au aruncat o săgeată de darts. „Când s-a nimerit Polul Nord ne-am zis că nu e chiar de mers în concediu acolo. Dar am decis să pleacăm, totuşi, şi să ne ducem în cea mai apropiată localitate de Polul Nord, la vreo 300 de kilometri. Am luat cu noi un operator şi am zis că îi facem reclamă cui sponsorozează povestea asta. Cel care ne-a filmat a venit cu 200 de ore de înregistrare. A fost senzaţional, cu husky, cu sănii, cu snowmobil...Au fost trei săptămâni de vis cu localnici care ne iubeau! Abia când ne-am întors am decis să facem un film din toată experienţa”, explică producătorul.

A doua oară când au aruncat săgeata au transformat totul într-un eveniment public, cu 200 de invitaţi. Hazardul a decis ca următoarea destinaţie să fie Rusia. „Am fost la un orfelinat unde nimeni nu vorbea limba engleză. Prima dată când ne-am dus am scris pe o listă ce vor: adidaşi, laptop, căşti. Am fost într-un oraş, am luat tot, ne-am întors. Când ne-au văzut din nou, copiii de acolo au început să plângă. Păream nişte marţieni care nu vorbesc limba lor, dar le aduceau ce îşi doresc în viaţă. A costat vreo 5.000 de dolari să le cumpărăm ce au vrut”.

O carte de vizită de mare ajutor

E proiectul pe care Sorin vrea să îl transforme într-un reality-show de durată. Ambiţia lui este acum să reuşească un sezon întreg cu 12 episoade. „Vor fi 12 aruncări, 12 ţări în 12 săptămâni, o săptămână pe ţară şi plecăm pentru 3 luni. Iar unde mergem facem un proiect filantropic. Construim o bibliotecă, o şcoală...depinde unde nimerim. O să fie nevoie de vreo jumătate de milion dacă iese cum vrem. Acum alergăm după sponsori, nu e uşor”.

Dacă goana după sponsori nu e niciodată uşoară, Sorin are pe cartea de vizită câteva atuuri. În 2013 a fost pe lista celor mai de succes 75 de imigranţi din Canada şi este în topul „40 sub 40” al personalităţilor din Edmonton. “Dacă deschid o afacere, am un proiect sau mă duc la Primărie pot folosi asta, am credibilitate şi respect. Cine m-o fi nominalizat a făcut-o pentru Scam Detector şi Travel by Darts, probabil pentru că ajut oameni”.

Iar pe el îl ajută sistemul din Canada. Îl ajută să elimine stresul din viaţa de zi cu zi, lucru de care, crede Sorin, nu ar fi avut parte niciodată în România. „M-am întors în ţară vara aceasta, pentru prima dată în 14 ani. Mi-era dor de locuri, de colegi. Am văzut că lumea îmbătrâneşte prematur. Am foşti colegi de 38 de ani care arată de 48. Viaţa îşi spune cuvântul în România, e multă lume supărată, apăsată.”

A revenit în Canada cu inima uşoară. N-ar schimba hotărârea luată în 2001. Pentru el, socoteala de acasă s-a potrivit cu oferta Canadei.


„Dacă vrei ceva mergi până în pânzele albe. Faptul că am venit aici e cea mai bună decizie pe care am luat-o în viaţa mea. Îmi iubesc ţara, nu am nimic contra nimănui. Doar a sistemului”.

În România, am văzut că lumea îmbătrâneşte prematur. Am foşti colegi de 38 de ani care arată de 48. Viaţa îşi spune cuvântul, e multă lume supărată, apăsată.”

14 ani nu a avut voie să se întoarcă în ţara natală. Spune că a meritat, chiar dacă a fost inimaginabil de greu.

×