x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Noi la mare, ei la Viena - Preturi piperate in capitala Austriei

Noi la mare, ei la Viena - Preturi piperate in capitala Austriei

de Sorin Anghel    |    02 Mai 2006   •   00:00
Noi la mare, ei la Viena - Preturi piperate in capitala Austriei
Corespondenta din Viena
Locuitorii Poloniei beneficiaza de o minivacanta prilejuita nu doar de Ziua Internationala a Muncii, ci si de Ziua Constitutiei, care este sarbatorita la 3 mai. Cei mai multi dintre polonezi isi petrec aceasta perioada la Viena.

Pentru romani a devenit o traditie ca in fiecare an de 1 Mai sa mearga pe Litoral. Cam acelasi obicei au si polonezii, numai ca ei au de ales intre Berlin, Praga si Viena.

LIBERI. Locuitorii din sudul Poloniei prefera sa mearga la Praga sau Viena, in vreme ce partea de nord isi cauta fericirea la Berlin. Capitala Austriei musteste in aceasta perioada de polonezi, mai ales ca acestia beneficiaza de un week-end prelungit pana la 3 mai, atunci cand sarbatoresc Ziua Constitutiei. Trecerea prin vamile de la intrarea in Cehia, Slovacia si Austria seamana mai mult cu punctele de dezinfectie impotriva gripei aviare de la noi. Vamesii te saluta politicos, se uita la vrajeala prin pasaport si iti dau drumul sa mergi mai departe. De acelasi tratament beneficiezi si ca roman, dar numai daca te afli intr-o masina cu numar de Polonia. Portbagajul nu-i intereseaza deloc. Stiu si ei ca este plin cu votca Wiborowa si bere Lech sau Tyskie. In Romania, vamesii sunt in stare sa iti verifice pana si gaudentul din gura.

LOTERIE. Cei mai multi dintre polonezi pleaca la Viena fara sa isi faca rezervare la un hotel. "Gasim noi cazare acolo. Sunt oameni care stau in zona garii sau la intrarea in oras si au camare goale pentru turistii ca noi, care merg numai sa viziteze orasul", explica Tomek, un tip la aproape 30 de ani, care a mers pentru prima oara in acest an in orasul de pe Dunare. Oameni comozi, pensionarii din Austria au renuntat sa-si mai caute oaspeti prin gara sau la intrarea in oras, asa ca esti nevoit sa te interesezi de un hotel mai ieftin. Preturile sunt ametitoare, cu mult peste ceea ce isi permit romanii si chiar si polonezii, chiar daca ei se lauda cu statutul de cetateni ai Uniunii Europene. Lasa ca mai avem cateva luni si o sa ne vina si noua randul. Sa vezi atunci fala pe noi. Hoteluri sunt la tot pasul in Viena, dar in aceasta perioada toate camerele sunt rezervate. Pana la urma gasesti sa dormi la o pensiune dintr-un sat aflat in apropiere de aeroport. Aici e mult mai ieftin decat in oras. 55 de euro "dubla", iar patroana se roaga de tine cu mancare gratis. Parca stie ca esti obosit si nu vrei sa faci altceva decat sa dormi. 1 Mai la Viena difera mult fata de cel petrecut pe Litoral. E si normal. Daca noi mergem la mare numai sa bem si sa facem scandal, polonezii au venit in Austria ca sa viziteze orasul lui Mozart. Anul acesta nu au avut prea mult noroc, ploaia facandu-i sa intre destul de des la cafea.

EXPLOATARE. Austriecii au profitat din plin de imaginea lui Mozart. Numele marelui compozitor este purtat de orice, nu doar de strazi sau parcuri. Exista ciocolata, cafea, inghetata, prajitura si chiar gogoasa cu numele lui Mozart. Ca gust este sub cea de la Bucuresti, pe care platesti aproape 1 RON. Cand vezi ca pentru o gogoasa trebuie sa dai 1,50 euro, iar un carnat costa 4 euro, nu mai zici decat "Ah, s-a ieftinit!".

ROMANIA
Nu toti polonezii isi aleg destinatii precum Austria, Cehia sau Germania. In aceasta perioada, cateva familii din Cracovia isi petrec acest week-end prelungit in Muntii Apuseni. Cazati la Vila Vank din Arieseni - Alba, polonii viziteaza pesterile din zona si se delecteaza cu mancarurile traditionale de la noi din tara. Pentru fiecare noapte de cazare polonezii au scos din buzunar cate 10 euro de persoana. Pe langa palinca si sarmalute, ei au descoperit in aceasta perioada si gustul delicios al afinatei care se face la Arieseni.

VEDETA
SCHONBRUN. O Casa Poporului mai mica
Cel mai cautat loc este Palatul Schonbrun, situat undeva mai la periferie, pe drumul spre Linz. Un tur costa intre 9 si 15 euro, iar vizitatori sunt destui. Pana intri, stai la coada vreo doua ore. In acelasi loc mai poti vizita si gradinile regale, intinse pe o suprafata tripla fata de Herastrau. Chiar daca afara toarna cu galeata, peste 1.000 de turisti umbla prin uriasul parc. E si pacat daca ajungi pana la Viena sa nu vezi asa loc. Cu aceasta ocazie iti dai seama ca nu doar Ceausescu a avut apucaturi grandomane de-a lungul istoriei. Au mai fost si altii, dar cu mult inaintea lui.

SUPERB
MOZART. El si cheia sol
In centrul orasului nu stii ce sa vizitezi mai repede. Cladiri vechi si bine intretinute sunt la tot pasul. Gradinile arata impecabil, iar lalele inflorite intregesc un decor de basm. Imaginatia austriecilor a mers pana intr-acolo incat in fata statuiei lui Mozart, ascunsa printre tufe intr-un parc, au facut din flori cheia sol. Ca sa ai timp sa vizitezi tot trebuie sa treci repede prin dreptul fiecarui loc. Nu e timp de cascat gura, mai ales ca polonezilor li s-a cam facut pofta de bere. Au venit cu ea de acasa, pentru ca aici preturile sunt cu mult peste ceea ce ei isi permit.
×
Subiecte în articol: reportaj viena