x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O româncă a lansat prima şcoală de hackeri pentru copii

O româncă a lansat prima şcoală de hackeri pentru copii

de Istvan Deak    |    09 Noi 2012   •   18:19
O româncă a lansat prima şcoală de hackeri pentru copii
"În România este mai uşor să ajungi hacker”, este de părere Ştefania Drugă
La sfârşitul lunii septembrie a avut loc în Germania prima tabără de hackeri pentru copii: HacKIDmania. Cea care a dezvoltat şi implementat întregul proiect a fost o româncă, Ştefania Drugă. La 26 de ani, ea se mândreşte că este unul dintre hackerii de top ai României şi fostă dezvoltatoare a motorului de căutare Google. Într-un interviu acordat unui blog afiliat televiziunii germane ZDF, ea mărturiseşte că România este o ţară propice pentru a ajunge hacker. Nota bene! Hacker, nu cracker, căci diferenţa între termeni este mare. Ea recunoaşte că îi face plăcere să fie asociaă unor figuri din filme precum Trinity din Matrix sau Lisbeth Salander din "The Girl with the Dragon Tattoo”. "Înainte să ajung în Germania eram în gara din Paris, după încă o zi petrecută alături de copii. Nu mâncasem nimic, eram foarte obosită şi mai aveam de cărat şi numeroase bagaje, haine, documente şi calculatorul. Mi-am dat seama că nu mai rezist. Dar atunci mi-am adus aminte că sunt un hacker. Mi-am pus geaca de piele, mi-am instalat faţa de temerar şi am continuat drumul. Modelele în viaţă îţi dau din când în când o doză de putere şi au utilitatea lor”, spune Ştefania uşor amuzată.

În jurul lumii
Stefania Drugă călătoreşte în jurul lumii pentru a forma din copii mici hackeri în devenire. Drumul ei nu a omis oraşe precum Sao Paolo, Lagos sau Berlin. " A fost un succes frumos. Au venit mulţi copii cu părinţii lor, am avut şase workshopuri, am fost ajutat de 10 hackeri din echipa mea din Berlin. Am construit, am făcut animaţii şi am programat câteva jocuri video. Interesul copiilor pentru a sparge coduri vine de la sine. Noi înlesnim copiilor şansa de a-şi pune în aplicare propriile experienţe şi idei, asta le trezeşte interesul. Nu le limităm timpul, ci îi lăsăm să lucreze. Copiii desenează o maşinuţă sau câinele lor de acasă. Noi luăm desenul şi îl programăm într-un joc video. Astfel fiecare copil îşi prezintă propria lui poveste”.

”Am învăţat hackingul de la tata”
Despre începuturile din domeniu, tânăra româncă recunoaşte că lucrurile sunt mai simple în România decât în alte ţari. "În România poţi să ajungi uşor un hacker. Fiecare are un frate mai mare sau un verişor care te poate învăţa cum să îţi repari un program sau chiar calculatorul. La mine totul a început de la tata, care era inginer electronist şi mai mereu meşterea ceva pe acasă. Primul meu calculator a fost o combinaţie din mai multe piese de sine stătătoare, o soluţie extrem de ieftină. După ce am terminat facultatea m-am orientat spre Google. Am fost acceptată la Dublin, unde se află sediul lor central din Europa. A fost absolut fascinant ce am găsit acolo, mai ales că era plin de hackeri. După un an mi-am dat seama că îmi lipseşte munca de creaţie. Am plecat în Cambodgia şi am locuit într-o casă de copii construită de germani. A fost extrem de dificil, însă copiii au fost geniali. Vroiau neapărat să înveţe. Am început să strâng donaţii pentru calculatoare. Astfel am înfiinţat un laborator, în care chiar şi astăzi se ţin cursuri. A fost succesul din care s-a născut proiectul HacKIDemia”.

"Hacking înseamnă libertate”

Tânără profesoară consideră că hackingul poate duce la soluţionarea unor probleme. "În spaţiul hackerilor nu există bine şi rău, apar doar situaţii şi contexte diferite. Hackingul pentru mine are foarte multă legătură cu libertatea. Administrez spaţii de hacker pentru copii, tocmai fiindcă le oferă libertatea să creeze ceva şi să analizeze critic anumite lucruri. Un hacker poate transforma o periuţă de dinţi într-un monstru, dar în acelaşi timp poate crea un sistem de filtre pentru a obţine apă curată. Copiii care învaţă acum fenomenul, pe termen lung vor fi capabili să soluţioneze chiar şi probleme politice”, consideră Ştefania.

Ea atrage atenţia însă că noţiunea de hacker nu este sinonimă cu cea de cercetător sau savant. "Cei din urmă sunt automat mai mult respectaţi datorită etichetei. Aici nu vorbim despre titluri academice sau diplome, nici despre cât câştigă fiecare. Miza în sfera hackerilor este ce putem învăţa unii de la ceilalţi. Nu m-am simţit niciodată dezavantajată prin faptul că sunt femeie. Când cineva mi-a spus că n-are timp să îmi explice fiindcă oricum nu aş înţelege, i-am demonstrat contrariul şi am reuşit să colaborăm în condiţii bune. În ultimul timp, scena hackerilor a devenit mult mai deschisă, mai ales pentru femei. S-au creat multe workshopuri gratuite, fără graniţe de vârstă şi sex, dar şi spatii pentru hackeri. Acum trei ani aveam doar 3-4 spaţii pentru hackeri, acum sunt peste o mie”, a încheiat Ştefania Drugă.

România, locul 1 în IT în Uniunea Europeană

Ţara noastră confirmă an de an în domeniul informaticii."România s-a clasat pe locul 1 între statele Uniunii Europene la Olimpiada Internaţională de Informatică din 2012. Echipa României, compusă din 4 genii în IT, a obţinut 3 medalii de aur şi una de bronz la competiţia mondială de programare. Adrian Budău, Alexandru Gavrilă şi Rareş Buhai au fost recompensaţi cu medaliile de aur, în timp ce Ştefan Voroneanu a primit medalia de bronz”, notează The Outsourcing Journal. Ediţia a 24-a a Olimpiadei a avut loc în perioada 23-30 septembrie, în Lombardia, Italia, şi a adunat la start echipe din 76 de ţări. Din echipa României, cel mai bun punctaj l-a obţinut Adrian Budău, 456 de puncte, locul 7 în clasamentul mondial individual. Ocupanţii locurilor 15 şi 26, Alexandru Gavrilă şi Rares Buhai au obţinut 415, respectiv 364 de puncte, în timp ce Ştefan Voroneanu s-a clasat pe locul 126 cu 178 de puncte.
Primul loc în lume la Olimpiada Internaţională de Informatică 2012 a fost câştigat de Johnny Ho, din Statele Unite ale Americii. Acesta a obţinut punctajul maxim posibil (în total 600 de puncte) la toate probele pe care le-a susţinut în cadrul olimpiadei. Locul al doilea a fost ocupat de Ghenadi Korotkevici din Belarus, iar locul al treilea din punct de vedere al punctajului a fost obţinut de Yuzhou Gu din China. Conform clasamentului individual, România a fost ţara din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi elevi clasaţi în primii 30.

Sub patronajul UNESCO

"Olimpiada Internaţională de Informatică este o competiţie mondială ce se desfăşoară începând cu anul 1989 sub patronajul UNESCO. Obiectivul IOI este să stimuleze interesul în ştiinţa calculatorului şi în tehnologia informatică, dar în acelaşi timp să dea ocazia celor mai talentaţi elevi din lume să împărtăşească experienţele lor ştiinţifice şi culturale. IOI este organizat an de an de una dintre ţările participante. Fiecare ţară trimite o echipă formată din patru elevi şi doi însoţitori adulţi. Elevii vor concura individual şi vor încerca să maximizeze scorul obţinut prin rezolvarea unui set de probleme informatice pe parcursul a două zile de competiţie. Ei trebuie să dea dovadă că stăpânesc cunoştinţele de bază în IT şi sunt capabili să rezolve probleme de programare algoritmică. Gazda Olimpiadei din 2013 va fi Universitatea Queensland, Campusul St.Lucia din Brisbane, Australia”, mai scrie The Outsourcing Journal.

×
Subiecte în articol: hacker hacking Stefania Druga