x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Patriarhul Daniel, la resfinţirea Mănăstirii Snagov

Patriarhul Daniel, la resfinţirea Mănăstirii Snagov

de Diana Scarlat    |    27 Sep 2012   •   15:32
Patriarhul Daniel, la resfinţirea Mănăstirii Snagov

Sute de credinciosi au participat ieri la slujba de resfintire a Manastirii Snagov, de langa Bucuresti. Slujba a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un sobor de ierarhi din Mitropolia Munteniei si Dobrogei.


Tot ieri, Manastirea Snagov a serbat cel de-al doilea hram "Sfantul Voievod Neagoe Basarab", chiar la 500 de ani de la urcarea pe tron a voievodului Tarii Romanesti. In anul 2008, pe langa hramul istoric, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Manastirea Snagov a mai primit inca doua hramuri, acordate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel: Sfantul Voievod Neagoe Basarab, pe 26 septembrie, iar pe 27 septembrie, Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a fost staretul manastirii intre anii 1694-1705.

Biserica Manastirii Snagov atrage si astazi foarte multi credinciosi si turisti din toata tara, dar si din strainatate, care vor sa viziteze cel mai vechi asezamant monahal din Arhiepiscopia Bucurestilor, parte din cea mai bogata si puternica, din punct de vedere administrativ, manastire de pe teritoriul Romaniei de pana la secularizarea averilor manastiresti. Credinciosii care au participat la slujba au avut ocazia, tot ieri, sa afle si foarte multe informatii despre istoricul intregii zone si despre multitudinea de plante foarte rare pe care le pot admira aici, in cadrul expozitiei organizate de Fundatia Snagov, la intrarea in manastire. "Fundatia Snagov are deja in patrimoniu peste 200 de obiecte si materiale relevante, cu valoare istorica, dar si emotionala, chiar daca nu sunt de patrimoniu, colectate cu scopul de a le expune pentru publicul larg. Fiecare plansa ilustreaza o intamplare, un fapt, o situatie, o concluzie", explica presedintele Fundatiei Snagov, Constantin Turmac, unul dintre cei mai mari iubitori ai acestei zone pe care incearca sa o reincluda in circuite turistice, prin plimbarile cu vaporasul, cu "titicarul", sau prin diverse alte activitati pe care le organizeaza in intreaga zona Snagov, precum circuite de biciclete, caiac, olarit sau tesatorie si multe altele. "In perioada interbelica veneau aici, la Snagov, peste 20.000 de turisti, din anii ’60 veneau sute de motociclisti, insa astazi sunt foarte putini care mai ajung la Snagov, desi biodiversitatea, istoria locurilor si frumusetea peisajeor sunt inegalabile. Noi organizam toate tipurile de activitati recreative pentru turisti, dar, din pacate, sunt putini care stiu ce se poate face aici", mai spune Constantin Turmac.

Manastirea Snagov a fost atestata documentar in anul 1408, iar in 1517, Neagoe Basarab a rezidit-o din temelii. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a declarat anul 2012 an comemorativ al Sfantului Voievod Neagoe Basarab in eparhiile Mitropoliei. Hotararea a fost luata in contextul implinirii, anul acesta, a 500 de ani de la intronizarea sa ca domn al tarii Romanesti.

Manastirea Snagov este apreciata de turisti si ca important monument istoric si de arta feudala. Asezata pe insula situata in partea nordica a lacului Snagov, manastirea este probabil una dintre ctitoriile domniei tarzii a lui Mircea cel Batran. De-a lungul timpului, manastirea a fost refacuta de mai multe ori, de alti domnitori, printre care Vlad Tepes si Mircea Ciobanu.

Manastirea Snagov si-a castigat faima atat prin averile foarte mari pe care le agonisise pana la domnia lui Cuza, dar si dupa presupusa inmormantare a lui Vlad Tepes aici.

×